Deze week zag ik het twee minuten filmpje terug waarvoor ik een tijdje geleden meer dan een halve werkdag had opgeofferd. Voor een interview van 15 minuten reisde ik op en neer naar Amsterdam, om iets te vertellen wat open zijn over mijn biseksualiteit en polyamoreus zijn voor mij betekent.
Voorbeeldfunctie
Ik herinner me dat ik toen ik eind dertig was, op internet zoek ging naar mensen die net als ik ook biseksueel zijn. Zo ontdekte ik het Landelijk Netwerk Biseksualiteit. Tot dan had ik allen binnen eigen kleine kring mijn gevoelens voor vrouwen kenbaar gemaakt. Ik was verbaasd hoe open sommige mensen waren over hun biseksualiteit. Sommigen schreven zelfs berichten onder hun eigen naam! Wow, dat vond ik toen wel heel erg stoer. Maar er ging ook een ontzettende kracht en helderheid van uit. Zo wilde ik het ook!
Toen ik in 2004 ging studeren voor coach, spoorden dezelfde mensen me aan om biseksualiteit en polyamorie als specialisatie te nemen. Sommigen van hen waren in therapie geweest en hadden soms het gevoel dat zij de therapeuten moesten uitleggen hoe dat nu werkte in het land van polyamorie. Ze vroegen zich af wie nu eigenlijk van wie aan het leren was. Jij weet hoe het zit, zeiden ze me. Het zou goed zijn als er hulpverleners komen die begrijpen waar het echt over gaat en wiens eigen waarden en normen de begeleiding niet in de weg zitten.
Polyamorie
Inmiddels heb ik me kwa specialisatie volledig gericht op ingewikkelde liefdesrelaties zoals ik het noem. Ook geef ik bijscholingen op het gebied van relatiecoaching. Relaties waarbij gevoelens van liefde of aantrekkingskracht voor een ander dan de eigen partner, voor problemen zorgen binnen de relatie. Het is fijn om te merken dat ik geen enkele agenda heb bij het benaderen van mijn klanten. Ik sluit me aan bij hun belevingswereld en ga op zoek wat zij nodig hebben. Voor mij maakt het niet uit of mensen wel of niet bij elkaar blijven, wel of niet een andere partner hebben, wel of niet hun relatie open gooien en wel of geen seks hebben met anderen. Als zij maar gelukkig zijn, zeg ik altijd. Waar ligt voor hun de sleutel? Daar ga ik met hen naar op zoek.
Wie ben jij? Wat zijn jouw verlangens?
Gelukkig zijn in je relatie is echter niet voor iedereen vanzelfsprekend. Open zijn over wie je bent en wat je wilt, dat is voor veel mensen nog lastig. Want om te bepalen wat je zelf wilt, Wat jouw diepste verlangens zijn, zul je naar binnen moeten gaan. Luisteren naar je innerlijke stem. Luisteren naar wat er diep van binnen in jou leeft. Als dit niet overeen stemt met wat in de grote buitenwereld het meest gangbaar is, kruipen velen terug in hun schulp en gaat er onbewust veel energie verloren in de innerlijke strijd in wie je bent, of strijd tussen de partners omdat ze elkaar niet begrijpen.
Delen
Voor dit geweldige twee minuten filmpje reisde ik graag naar Amsterdam. Want de maatschappij: dat ben jij. Als wij als mensen onszelf niet durven te laten zien met onze innerlijke verlangens, dan zal ook niemand weten dat deze verlangens bestaan. Voor mij een reden om de wereld te laten zien dat leven wie je bent, zichtbaar jezelf zijn, je een heleboel levensvreugde kan opleveren. Gebruik dit filmpje gerust om door te sturen aan de wereld om je heen. Wie weet wie je er nog een plezier mee doet en wie er in jouw omgeving nog onzichtbaar is!
Want een goed voorbeeld doet goed volgen. Dat heb ik indertijd zelf gemerkt. Ik ben Luc Houtkamp, Frank van den Hoven, Adri van den Berg en Nico Lippe nog steeds ontzettend dankbaar voor hun openheid. Zij hebben mij destijds ongelofelijk geholpen. Ik hoop dat dit filmpje veel mensen mag helpen om zichtbaar zichzelf te zijn.
Bekijk en beluister het videointerview .
Noor van Gulik zegt
Goed filmpje! Helemaal jij!
x Noor.