Om liefde te kunnen delen heb je innerlijk leiderschap nodig. Weten wie je bent en waar je voor staat. Hoe kun je trouw zijn aan jezelf in verbinding met een ander? Wat zijn jouw voorwaarden in het leven en in de liefde om jezelf te kunnen zijn? Hoe kun je een ander helpen zichzelf te zijn en hoe kun je in verbinding blijven? In dit artikel vind je zeven stappen die jou helpen naar innerlijk leiderschap in de liefde en het leven!
1) TOON MOED – Wie ben jij en hoe wil jij de liefde of het leven inhoud geven? Waar liggen jouw verlangens en waar liggen jouw grenzen? Durf jij anders te zijn dan de rest van de wereld? Durf jij te gaan staan voor jouw waarheid en je kop boven het maaiveld uit te steken als je familie of vrienden het anders zien? Toon moed en er zal een wereld voor je open gaan. Leven is bewegen en zonder moed gebeurt er niets en blijft alles bij het oude.
2) GELOOF – Geloof dat het mogelijk is. Zonder geloof gebeurt er niets. Is het vorige keer niet gelukt, dan betekent dat je een nieuwe manier mag vinden. Er zijn zoveel mogelijkheden, als jij erin durft te geloven. Gedachtekracht is een sterke creator. Gedachten krijgen pootjes. Fantaseer hoe mooi het zal zijn en het komt naar je toe. Hoe ziet jouw allermooiste droom er uit? Wat gebeurt er in die droom? Kun je het beschrijven?
3) VERTROUW – Vertrouw er op dat de liefde altijd wint en dat alles wat gebeurt een reden heeft. Vertrouwen is een innerlijk weten dat het klopt wat je doet. Voel het vertrouwen dat het goed komt of sterker nog: dat het goed is zoals het nu is, ook al kun je dat nu nog niet zien of voelen. Vertrouw op de band tussen jou en je partner(s) en weet dat een verbinding tussen hart en hart nooit verloren zal gaan, ongeacht de vorm waar je de liefde in giet.
4) KOM IN ACTIE – Ga het aan, ook al vind je het spannend. Een kind heeft ook niet geleerd om te fietsen door er over te lezen. Het kind heeft het geleerd door het te doen, door aanmoediging en door oefening. Voel de spanning van de nieuwe weg die je inslaat en doe het toch. Spanning is niets anders dan een teken dat je jouw angst gaat overwinnen en het maakt je alert. Bedenk wat er nodig is en doe het. Steek je handen uit de mouwen. Verras je geliefde. Verras jezelf.
5) ERVAAR– Je kunt het nog zo mooi bedenken hoe het zal zijn, je weet pas hoe iets is als je het ervaart. Dat betekent dat je ze mag durven voelen, al je emoties die voorbij komen. Ja, ook je angst, je vlinders, je onmacht of je woede. Dat je emoties voelt wil niet zeggen dat je ze ook moet uiten of dat je ze moet afreageren op je partner of kinderen. Wees je bewust van wat je voelt, zeker als het heftig voelt. Het geeft je slechts richting, want onder iedere heftige emotie schuilt een behoefte.
6) REFLECTEER – Wat hebben jouw emoties je te vertellen? Kun je er nu met je aandacht naar toe gaan? Wat heb jij nu nodig? Waar ben je bang voor? Wat zou je willen? Wat is jouw volgende stap? Waar word jij blij van? Wat geeft je rust? Wat zorgt voor opluchting of vreugde? Wat is je behoefte?
7) COMMUNICEER – Uit je behoefte en wees bereid om te luisteren naar de behoefte of de reactie van de ander. Wees er voor de ander en wees er voor jezelf. Ieder mens heeft recht op zijn of haar eigen verlangen en ieder mens heeft de innerlijke kracht om zichzelf te helen. Wat heb jij nu te doen? Wat is jouw volgende stap? Ga terug naar stap 1…. Dit heet Leven. Wat maakt jouw leven interessant en vreugdevol? Waar ben jij dankbaar voor?
Geef een reactie