Vragen die op me afgevuurd worden bij interviews. Ooit vroeg een journaliste zich af of ze niet vreselijk ouderwets was, als ze er niet aan moest denken om haar partner te delen met een ander. Terwijl ze tegelijkertijd toegaf dat er ergens in haar ook wel een ‘Heleen van Royen’ leefde. Ver weg gestopt, dat dan weer wel.
De journaliste geeft precies weer wat het gros van de mensen beweegt in het leven wat betreft de liefde. Stiekem dromen we wel eens over een andere partner dan degene met wie je al jaren bent. Omdat we het eigenlijk niet willen weten voor de wereld, is vreemdgaan een veelvuldig voorkomend verschijnsel. Met alle gevolgen van dien, vooral als het uitkomt want dan is het vertrouwen verbroken en lastig te lijmen. Voor wie de stoute schoenen aan durft te gaan om de relatie te openen of wie er meer over wil weten schrijf ik dit artikel. Want wat is dat eigenlijk, een open relatie? En hoe zorg je er voor dat het goed blijft gaan?
Aantrekkingskracht voor een ander dan de eigen partner
De kans dat dit je overkomt is groot. 40-50% van de mensen die zeggen een monogame relatie te hebben gaat wel eens vreemd. Van de huwelijken die stranden is dat in 30% van de gevallen omdat er een ander in het spel is. Het wordt dus hoog tijd om eens een babbeltje te maken met je partner over hoe jullie daar mee om denken te gaan als je dit overkomt. Al was het maar om straks niet voor verrassingen te komen staan. Hoe goed ken jij je partner werkelijk? Durf jij je gevoelens en verlangens bespreekbaar te maken?
Een open relatie
Je relatie openen voor een derde betekent dat je jezelf en/of je partner toestaat iets te hebben met een ander. Dat kan liefde zijn, een verliefdheid zijn, een seksueel samenzijn of een erotische chat zijn. Het kan ook zijn dat je je samen op het erotische liefdespad beweegt en iemand zoekt om mee te spelen. Omdat je het leuk vindt om te experimenteren of om je seksleven een boost te geven. Of omdat jouw seksuele verlangens anders zijn dan die van je partner. Het kan ook nog een extra volledige liefdesrelatie zijn met alles erop en eraan, of zelfs meerdere liefdesrelaties. Het is maar net wat je wilt en wat je aankunt. De eerste stap naar een open relatie is dan ook om te onderzoeken waar jouw behoeften liggen en wat die van je partner zijn. Je ontkomt er niet aan om met je partner in gesprek te gaan over wederzijdse behoeften, gevoelens en verlangens. Als je het in je eentje doet, is je relatie immers niet open. Dan ga je gewoon vreemd.
Stapje voor stapje
Als je samen hebt onderzocht wat je zou willen, kun je het beste kleine stapjes zetten naar de uitvoering ervan. Je relatie openen is niet iets wat je zomaar even tussendoor doet. Het is belangrijk dat je met elkaar in gesprek blijft over de te nemen stappen. Wees duidelijk en concreet in wat je afspreekt. Is er een eerste date, mag er dan gezoend worden of niet? Waar ligt je grens en waar ligt die van je partner? Waar voel jij je lekker bij? Durf aan te geven als iets voor jou genoeg is of te ver gaat. Respecteer de grenzen van je partner en die van jezelf. Durf daarbij je hart te volgen.
Uit de comfortzone
Je relatie openen betekent dat je gaat bewegen en dat je jezelf uit de comfortzone haalt. Dat kan heel spannend zijn en plezierige momenten opleveren. Je krijgt weer opnieuw aandacht van anderen voor jou als persoon. Je wordt weer opnieuw gezien in wie je bent. Dat kan je ego een enorme boost geven. Anderzijds als je partner gaat daten, kan dat voor gevoelens van onzekerheid zorgen. Dat is heel normaal en hoort erbij. Kijk op welke manier je hier mee om kunt gaan. Vraag om extra bevestiging van je partner als je dat nodig hebt. Durf elkaar te vertrouwen.
Meer intimiteit
Mijn ervaring is dat mensen die hun relatie openen voor derden, op den duur meer intimiteit ervaren dan voordat ze hun relatie openden. Door intensief te praten over alles wat er gebeurt, neemt de intimiteit toe. Voorwaarde is wel dat je je kwetsbaar durft op te stellen en je behoeften en verlangens durft te uiten naar elkaar, ja juist ook over die dingen waar je normaal gesproken niet zo gemakkelijk over praat, zoals seks bijvoorbeeld. Anderen ervaren extra ruimte en een bevrijding om te mogen zijn wie ze zijn. De partner hoeft immers niet meer aan ‘het droombeeld van de ideale partner’ te voldoen. Ieder mens is immers verschillend en biedt andere dingen. Een bepaalde mate van zelfstandigheid en autonomie is hierbij wel belangrijk. Want als jij omvalt als je partner met een ander op stap is, en groen ziet van jaloezie, wordt het natuurlijk een stuk minder leuk.
Sommige mensen proberen een open relatie en ontdekken dan dat het voor hen toch niet werkt. Ze komen zichzelf en hun angsten en onvolkomenheden teveel tegen. Een relatie openen is hoe dan ook een stap waar je moed voor nodig hebt. Moed is niet de afwezigheid van angst. Het betekent je angst voelen en toch je hart volgen. Je hart open houden, ook naar je partner toe als het moeilijk wordt, is de uitnodiging.
Tantra
Tantra is een mooie manier om jezelf op het gebied van seksualiteit en intimiteit te onderzoeken en beter leren kennen. Je leert om seksuele energie anders te gebruiken en je hart te openen, de verbinding met jezelf en de ander te vergroten. Je kunt dit ook samen met je partner doen. Zelf heb ik fijne ervaringen oa bij King en Tineke van de Regenboog en bij Jacqueline Snelder van Soultantra. Pas op, want tantra is verslavend. Voor je het weet wil je niet meer op de ‘gewone’ manier vrijen 😉
Privacy en delen
Wat deel je wel en wat deel je niet met je partner over je nieuwe geliefde? Het zijn terugkerende vragen. Belangrijk is dat je bij jezelf onderzoekt waar jouw behoeften liggen. Wat wil je weten en waarom? Wat wil je vertellen en wat wil je graag voor jezelf houden? Een bepaalde mate van privacy is heel gezond. Niet iedereen wil alle details horen over de bedprestaties van de ander of over wat je wel of niet gedaan hebt met de ander. Het leidt vaak tot vergelijken en juist dat maakt dat we ons onzeker gaan voelen. Ieder mens is immers uniek en iedere verbinding is dat ook. Belangrijk is wel om je partner op de hoogte te houden over de dingen die voor jou belangrijk zijn. Verzwijgen levert op den duur altijd verwijdering op. Dat is nu net niet de bedoeling.
Genieten en jalief
Veel mensen met een open relatie genieten van de energieboost die verbinding met een ander je geeft. Vaak geeft het de bestaande relatie ook een energieboost en bloeit de ingedutte seksuele relatie weer op. Je kunt het vergelijken met eten. Als je altijd bruin brood eet, is een wit broodje soms erg lekker. Verandering van spijs doet immers eten. Sommige mensen ervaren zelfs het jaliefgevoel: de opwindende kriebels van geluk die je voelt als je ziet dat je partner gelukkig is met een ander. Gedeeld geluk is in zo’n geval dubbel geluk. Mensen die dit gevoel ervaren zijn vaak mensen met een open hart die stralen van zichzelf. Ze hebben de ander niet nodig voor hun levensgeluk maar zijn in principe gelukkig met zichzelf. Onderzoek bij jezelf hoe dat voor jou is. Hoe meer je van jezelf houdt, hoe meer je van een ander kunt houden.
Jaloezie
Mocht je gevoelens van jaloezie ervaren, besef dan dat het heel normaal is. Angst is immers een raadgever en het is heel logisch dat je soms de angst voelt je partner te verliezen aan een ander. Onderzoek waar je jaloeziegevoelens vandaan komen en ontdek de onderliggende behoeften en uit ze. Jaloezie heeft je altijd iets te vertellen, in die zin is het een cadeautje. Lees erover in deze blog. Mocht het niet lukken om een manier te vinden met je jaloeziegevoelens om te gaan, zoek dan hulp of maak andere afspraken met je partner. Een ingeslagen weg betekent niet dat je niet meer terug mag keren naar waar je vandaan komt, met een ervaring rijker waar je van geleerd hebt. Kom je er samen niet uit of durf je de stap ondanks het verlangen niet te zetten, aarzel niet om hulp in te schakelen. Een scheiding is immers veel duurder dan een kort coachtraject om jullie relatie te laten bloeien.
JvG zegt
Is het AD-artikel over open relaties ergens op internet terug te lezen?
Alvast bedankt,
Jan
Amsterdam