Vrouwenhandel of tantra? Afgelopen zaterdag was ik aanwezig bij de boeklancering van het nieuwste boek van Maria Genova: ‘Vrouwen te koop’. Het boek is het vervolg van haar bestseller ‘Man is stoer, vrouw is hoer’ dat de ervaringen beschrijft van Anna, die twaalf jaar getrouwd was met een loverboy. In Vrouwen te koop komen naast slachtoffers van vrouwenhandelaren ook agenten en rechercheurs aan het woord. Maria maakt duidelijk hoe krom ons justitieel apparaat in elkaar zit wat betreft de vervolging vrouwenhandel. De feiten die ze beschrijft zijn schokkend.
In nog geen dag had ik het boek uit. Ik was geschokt. Ik dacht dat ik wel een en ander wist over vrouwenhandel, maar wat Maria beschrijft is mensonterend. Ik bemerkte een vreemd gevoel van plaatsvervangende schaamte bij mezelf, dat ik in een land woon waarin vrouwenhandel zo gemakkelijk mogelijk wordt gemaakt. Een land waar vrouwenhandel nauwelijks aangepakt wordt en waar de Amsterdamse wallen een attractie zijn geworden voor buitenlandse toeristen. Een land waarin mannen zonder dat ze het weten, veelal moderne slavinnen gebruiken om hun seksuele lusten te bevredigen door naar de hoeren te gaan.
Flash Future: de wallen als een museum
Die nacht sliep ik onrustig en laveerde tussen dromen en ontwaken. Ik zag beelden van een toekomst waarin de Amsterdamse wallen niet langer een red-light district zijn, maar een erotisch museum met wassen beelden in plaats van levensechte vrouwen die vaak onder dwang hun lichaam verkopen ter bevrediging van de lusten van mannen. Ik zag hoe twee jonge vrouwen er rondliepen en praatten over wat zij zagen. Ze uitten hun verontwaardiging: hoe het toch in godsnaam mogelijk was dat deze vorm van moderne slavernij zo lang had kunnen bestaan. Dat het gewoon gebeurde, overdag en ’s nachts, dat iedereen het openlijk kon zien en dat iedereen het normaal vond. Hoe had het zo lang kunnen duren?
De vrouwen waren blij dat ze in een wereld woonden waarin deze vorm van slavernij afgeschaft was en waarin vrouwen door mannen weer seksueel geëerd werden. Een wereld waar mannen en vrouwen bewust waren van hun seksualiteit en verantwoordelijkheid namen voor hun aandeel. Ze waren ontzettend dankbaar dat tegenwoordig iedereen leerde om te communiceren over hun seksuele verlangens en behoeften en dat ze zelf eigenaar waren van hun seksualiteit. Dat mensen tegenwoordig gelukkig de schaamte voorbij waren wat betreft hun seksualiteit.
Seksualiteit in mijn praktijk
Het was raar om zo wakker te worden, wetende dat de realiteit anders is. In mijn praktijk zie ik wat er kan gebeuren met relaties waarbij het verschillende seksuele verlangens taboe zijn. Partners die uit elkaar groeien, die het moeilijk vinden om te praten over hun seksuele verlangens en behoeften. Partners waarbij seksualiteit een moeilijk of pijnlijk onderwerp is, beïnvloed door gebeurtenissen uit het verleden of door de invloeden van hun opvoeding of geloof. Vrouwen die tevergeefs zoeken naar een hartsverbinding met hun partner en die een emotionele verbinding als voorwaarde stellen voor seks. Vrouwen die zich niet durven over te geven aan hun eigen seksualiteit. Mannen die het niet meer durven om hun hart te openen en zich liever even snel afreageren via porno op internet.
Bewustwording en tantra
Bewustwording is een eerste stap in de herontdekking van je eigen seksualiteit. Wat doe ik en waarom doe ik het? Wat levert het me op? Wat kost het me? Hoe zou ik het anders willen? Hoe kan ik dit duidelijk maken aan mijn partner zonder hem of haar te kwetsen? Hoe kan ik met aandacht bij mijn partner blijven? Hoe kunnen we de seksualiteit in onze relatie op een andere manier vormgeven? Het zijn de hulpvragen waar ik mensen bij begeleid zodat ze weer tevreden en blij zijn met hun seksleven. Want seks is leuk! Waarbij de basis is: er is geen goed of fout. Er zijn alleen acties en gevolgen.
Het beoefenen van Tantra kan een mooie stap zijn op weg naar seksuele bewustwording. Tantra gaat uit van de verbinding tussen mensen, zonder oordeel maar vanuit liefde en compassie met aandacht in verbinding zijn. Bij tantra leer je de seksuele energie te verspreiden in je lichaam, zodat je nog langer kunt genieten van deze levensenergie. En als je deze levensenergie naar je hart kunt sturen, kun je hem ook vrijelijk delen met de wereld. Liefde delen dus.
En jij? Welke bijdrage lever jij aan de wereld op het gebied van seksualiteit en bewustwording?
Geef een reactie