Wie een monogame liefde nastreeft, is in principe niet bezig met vreemdgaan. Wie dan toch vreemdgaat is dan per definitie al niet meer monogaam. Toch zijn er horden mensen die vreemdgaan, terwijl ze de buitenwereld willen doen geloven dat ze een monogaam leven leiden. Volgens de statistieken ligt het aantal tussen de 25 en 50 %. Wat we zeggen is niet altijd wat we doen. We noemen dat ook wel incongruente communicatie.
De partner die bedrogen wordt, kan op drie manieren reageren:
- Hij of zij voelt intuïtief aan dat er iets niet klopt en spreekt de partner hier op aan. De partner ontkent veelal omdat het sprookje van de geheime liefde te leuk is en teveel oplevert: een ego boost, nieuwe erotische energie, een gevoel van vrijheid en autonomie en de mogelijke onvrede met de eigen partner hoeft niet besproken te worden omdat behoeften elders bevredigd worden.
- Hij of zij leeft vooral in de eigen wereld en weigert (on)bewust de signalen van de partner te onderzoeken. Vaak weg zijn, plotselinge onverwachte cadeautjes, nieuwe erotische variaties in het liefdesspel of juist niet meer willen vrijen. De partner kijkt vooral naar wat er wel allemaal is en geniet daarvan. Overal is het immers wel iets.
- De partner is zich totaal niet bewust van het vreemdgaan, vermoedt ook niets maar gaat omdat hij of zij het onbewust aanvoelt omdat de partner met de aandacht er vaak niet bij is of vaker irritaties vertoont, zeuren om aandacht, mopperen over afwezigheid, verlangen naar meer of anders en krijgt vervolgens nul op rekest.
Je raadt het al. Vreemdgaan is vooral leuk voor degenen die het doen en die zoveel ego hebben ontwikkeld dat zij geen schuldgevoelens hebben. Ze plaatsen een nepprofiel of Second love of Tinder en genieten van hun geheime escapades, of als het een langdurige affaire betreft, van de gestolen momenten die vrijgemaakt worden in een volle agenda, en middels leugens.
De bom
De bom valt vroeg of laat altijd. Dat kan op verschillende manieren:
- het vreemdgaan komt uit doordat de partner betrapt wordt. Dat kan live (ooooh), of door de ontdekking van liefkozende sms’jes op een open liggende mobiele telefoon.
- Het vreemdgaan komt niet uit, maar een van de geliefden sterft onverwachts of wordt ernstig ziek.
- De hele omgeving weet dat er vreemdgegaan wordt, behalve de bedrogen partner. Iemand uit de omgeving licht uiteindelijk de bedrogene in.
- De partner die vreemdgaat vindt de ander leuker en wil met deze partner verder. Hij of zij kondigt onverwachts aan met het huwelijk of de relatie klaar te zijn. Dit gebeurt vaker bij mannen dan vrouwen.
- De relatie tussen de partners verandert in een broer-zus relatie of een zakelijke relatie waarin partners nog slechts elkaars gezinsmanagers zijn. De partners gaan uit elkaar zonder dat het vreemdgaan uitkomt.
- De geliefde, minnaar of minnares of iemand uit de omgeving neemt contact op met de echtgeno(o)t(e) en vertelt over de geheime relatie.
- Er is een plotselinge geslachtsziekte bij een van de partners.
- De vreemdganger kan niet langer zwijgen en liegen en biecht het op.
Als het vreemdgaan uitkomt, volgt er normaliter een relatiecrisis waarbij emoties hoogtij vieren en waarbij de oude relatie illusies rücksichtlos doorbroken worden.
Liefde wint?
Als er genoeg liefde is en als partners beseffen dat ze ondanks wat er gebeurd is met elkaar verder willen, is er de mogelijkheid van vreemdgaan als bloesem voor je relatie. Partners gaan doorgaans in deze periode echt met elkaar in gesprek, worden uitgenodigd eerlijk(er) te zijn naar elkaar over eigen verlangens en behoeften. Met een beetje geluk worden er nieuwe relatie afspraken gemaakt die beide partners dienen, en zijn partners beter in staat om te voelen en te verwoorden wat ze nodig hebben. Sommige mensen gaan over naar een open relatie of een polyamoreuze relatie waarbij partners open en eerlijk met elkaar en meer geliefden relateren, met respect voor elkaars behoeften en grenzen. Anderen kiezen voor de nieuwe liefde of voor een nieuw begin zonder de partner, uit liefde voor zichzelf.
Emoties in de Liefde
Emoties in de liefde zullen er altijd zijn. In de manier waarop we omgaan met onze emoties, zeker als ze onze existentiële angsten oproepen, is nog veel te leren. Congruente communicatie en geweldloze communicatie kunnen hierbij handreikingen zijn. Uiteindelijk begint alles met eerlijk zijn. Eerlijk zijn tegen jezelf over jouw behoeften, verlangens en grenzen. Daarvoor mag je voelen en contact maken met wat jouw lichaam je aangeeft aan signalen. Wie de signalen negeert kan heel gelukkig zijn in de relatie. Leven in een illusie is soms net zo mooi als leven met nieuwe relatiebloesem. Maar voor wie de illusie eenmaal heeft doorbroken is er doorgaans geen weg meer terug, maar is er werk aan de winkel. In die zin kunnen intieme liefdesrelaties die te kampen hebben met de gevolgen van vreemdgaan, de snelweg zijn naar persoonlijke groei en meer liefdesgeluk.
Soms is dat door elkaar los te laten, als je ontdekt dat persoonlijke waarden en normen niet langer met elkaar verenigbaar zijn en jij een andere kant van jezelf wilt leven. Soms is dat door grenzen te accepteren en je aandacht te richten op dat wat je samen wel hebt, en de ander in liefde los te laten. Soms is het door over te steken naar de andere kant, door compassie te leren voelen voor de ander en diens belevingswereld. Als je altijd doet wat je deed, krijg je wat je kreeg. Wat kun jij nu anders doen om een andere realiteit te creëren?
Worstel jij met de gevolgen van vreemdgaan? Wil je eens met iemand sparren over je liefdesleven die zonder oordeel kan kijken naar jouw situatie en als mens? Het kan ook samen. Maak dan nu een afspraak voor een verhelderingsgesprek.
Geef een reactie