Verlang jij naar een droomrelatie? Liefde delen kent diverse interacties tussen partners. Er was een periode in mijn leven dat ik mocht ervaren hoe het was om als polyamoreuze vrouw zonder andere relaties, je man te delen met velen. Dat is hele andere koek dan wanneer je zelf meerdere geliefden hebt. Ik vergelijk het met de positie van de monogame vrouw die gedwongen wordt haar man te delen met een ander. De positie triggert het gevoel dat je meer wilt dan je krijgt, evenals het verlangen om te verbinden en te verdiepen met iemand die niet altijd beschikbaar voor je is. Het zorgt ervoor dat je op jezelf wordt teruggeworpen en het doet een appel op je autonomie.
Van autonoom naar afhankelijk
Hoewel ik mijzelf altijd heb gezien als een zelfstandige en autonome vrouw, begon ik me steeds meer afhankelijk te voelen en op te stellen. Bijna automatisch stemde ik mijn agenda af op de zijne, wilde ik nog enigszins het gevoel hebben regie te hebben in het elkaar kunnen zien. Met allebei een grote behoefte elkaar blij te maken, elkaar welwillend te willen zijn en gewend te zijn aan harmonie, leidde dit alles naar een dramadriehoek waarbij twee redders elkaar niet langer konden redden. Boeiende ervaring!
Van dramadriehoek naar vredesdriehoek
De dramadriehoek is een communicatiemodel waarbij de redder, het slachtofferschap en de agressor of aanklager, met elkaar strijden om de aandacht. Het wisselen in de rollen onder de diverse betrokkenen is bij liefde delen, meer dan een normaal verschijnsel.
Mezelf een slachtoffer voelen was een rol die echt ver van mijn bed stond. Ik zag het wel gebeuren bij mijn cliënten, maar aangezien het mijn supertalent was om vooral zelfstandig te zijn en problemen zelf op te lossen, stond ik mezelf nooit toe om slachtoffer te zijn. Tot nu toe dan. Au!
Daarbij heb ik in de loop der jaren een prachtig alternatief gevonden voor andere rollen die wel dienen:
- De rol van adelaar die de situatie vanaf een afstand observeert en in het hier en nu het beste besluit neemt
- De rol van de creator, die altijd wel iets nieuws verzint om de situatie om te buigen
- De rol van de krijger, die door de verbinding met zichzelf, in staat is liefdevol zijn of haar grenzen aan te geven en daarbij de ander echt te zien, zonder zichzelf te verliezen.
Emoties durven voelen met een open hart
Het was boeiend om te mogen ervaren dat ons krijgerschap hierdoor nu werkelijk geboren werd. Grenzen aangeven en de consequenties trekken als de ander er niet in mee kan gaan, ja dat is pijnlijk. Tegelijkertijd geeft het helderheid en het zorgt ervoor dat het speelveld duidelijk is. Ik voelde me slachtoffer en tegelijkertijd herrees ik uit de as door alles te durven voelen wat er te voelen viel. Dat was pijnlijk. Ik ontmoette mijn innerlijke aanklager en de furie in mij. Een lesje emotie-management dus.
Wat aanvankelijk een gevoel van onmacht opleverde, werd een echte kracht doordat ik kon voelen dat wij allebei ons hart als voertuig inzetten. De liefde voor elkaar, maar wel vanuit de liefde voor onszelf. Het hart Ziet namelijk de ander en het hart Ziet ook zichzelf en herkent en erkent de spiegel en neemt verantwoordelijkheid voor wat er via de ander in zichzelf te zien en te ervaren is.
Inmiddels zetten we voorzichtig stapjes naar een andere relatievorm die als vanzelf ontstaat door in het hier en nu trouw te zijn aan onszelf en aan de innerlijke impuls, waardoor de rust langzaam terugkeert. Hierbij implementeer ik de volgende stappen en ik ben er van overtuigd dat ze jou ook gaan helpen.
In vijf stappen naar jouw droomrelatie
Wil jij uit de dynamiek van de duivelsdriehoek stappen naar jouw droomrelatie? Hier zijn vijf stappen om te volgen die je kunnen helpen.
- Zet je intentie neer
Wat is jouw intentie? Wat wil je ervaren in de huidige situatie in de relatie? Waar wil je naar toe? Waar wil je over twee jaar zijn? Bedenk dat een intentie iets anders is dan een doel om naar toe te bewegen. Het is een richting die je kiest, waarbij je bepaalde ervaringen in de liefde zult opdoen. Waar kijk jij naar uit? Wat zou het mooiste zijn dat jij zou kunnen ervaren? Vervolgens laat je jouw intentie los en stap je het leven in… - Neem een innerlijk besluit
Voel je grenzen, behoeften en verlangens. Wat kan wel en wat kan echt niet? Wat voel je als je echt trouw bent aan jezelf? Wat is hierbij jouw innerlijk besluit? Een innerlijk besluit doet recht aan wie jij bent en hoe jij wilt relateren. Daarvoor moet je zelfonderzoek doen en zul je je behoeften moeten uitspreken. Wat zijn jouw relatie-kernwaarden? Voor mij zijn het transparantie, openheid, veiligheid, verbinding, en verdieping. Als jij voelt dat aan jouw kernwaarden niet wordt voldaan, of kan worden voldaan doordat je partner andere kernwaarden heeft, neem dan een innerlijk besluit dat past bij de relatie van dit moment. Geef jezelf commitment om je aan dit besluit te houden. Het is een gebaar van liefde aan jezelf. Door dit naar jezelf te erkennen en met de ander te delen, komt er weer beweging en waar beweging is, is groei! - Durf toe te geven aan de kracht van Overgave
Adem in, adem uit. Erken de grenzen, behoeften en verlangens van de ander. Weet dat wat jij wilt, alleen maar kan als er werkelijke overeenstemming is. Is die er niet, dan is de kracht van Overgave onontbeerlijk. Zonder overgave blijf je namelijk in het verzet tegen dat wat er is. Dat is niet helpend maar frustrerend en het zorgt ervoor dat je opnieuw in de dramadriehoek belandt. Geef je over aan dat wat er is. Durf te voelen wat er te voelen valt en benoem dit naar elkaar. Doe dit steeds opnieuw bij alles wat er gebeurt en vanuit een volwassen bewustzijn. Registreer de behoefte van je innerlijk kind en maak het onderscheid: je bent nu een volwassene die voor zichzelf kan zorgen. - Zet een eerste stap op het nieuwe pad. Als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg. Je mag nu echt iets anders doen. Zonder eerste stap waarbij je de dingen echt anders doet, blijf je hangen in het oude en in de verwijten. Als je elkaar werkelijk gezien hebt in wie de ander is, met zijn of haar proces dat zich spiegelt in jouw proces, kan de liefde blijven stromen. Het enige wat je hoeft te doen is jouw hart weer te openen. Te openen voor de liefde. Wat zou liefde doen?
- Beweeg tussen de diverse alternatieve rollen!
Als jij verbonden bent met je hart en je innerlijke kern, besef je ook dat je diverse rollen kunt aannemen en laten zien in het relateren. Ben je geneigd je altijd slachtoffer te voelen? Oefen eens een dag met de rol van de adelaar. Ben je geneigd altijd te redden? Neem dan de rol van krijger aan en geef liefdevol je grenzen aan. De ander is net zo krachtig als jij, daar hoef jij niet voor te zorgen. Of stel je kwetsbaar op, laat zien wat jij moeilijk vind en welke gevoelens je daarbij ervaart. Ben je geneigd de agressor te zijn omdat je het niet eens bent met wat er gebeurt? Adem een aantal seconden diep in en uit. Kies er bewust voor om het tegenovergestelde te doen dan je impuls is. Wil je het liefst weglopen, blijf dan en geef de ander een knuffel of een zachte aanraking. Wees een met de pijn, durf er mee te zijn en heb compassie voor jezelf en de ander.
Stap uit het drama, de vrede in zodat de liefde weer kan stromen.
Verlang jij ernaar om uit het drama van jouw relatie te stappen en lukt het niet in je eentje? Voel je welkom in mijn praktijk voor een verhelderingsgesprek. Samen onderzoeken we wat jij nodig hebt en plannen we een sessie om jouw drama te transformeren!
Geef een reactie