Twijfel jij in de liefde of in je relatie over blijven of scheiden? Veel mensen worstelen met kiezen in de botsende belevingswereld van monogamie en polyamorie. Misschien ben je verliefd op een getrouwd persoon, of op jouw tweelingziel maar is die onbeschikbaar, en de emoties vieren hoogtij. Of je bent gelukkig getrouwd en ineens is er die ander. Het liefst wil je je partner voor jou zelf, en helemaal niet delen. Maar er is ook die ander…en jouw partner wringt zich in allerlei bochten en wil of kan niet kiezen. Met als gevolg dat iedereen twijfelt en jouw energie versnippert.
Vier basismogelijkheden bij relatietwijfel met derden
In wezen is alles een ervaring. Als je in een situatie vastloopt omdat patronen zich herhalen en je blijft doen wat je deed, dan kun je er donder op zeggen dat er voor de toekomst niet veel zal veranderen. Als jij boos blijft als je partner een afspraak heeft gehad met die ander, en je partner reageert met een koude douche of jullie eindigen met ruzie, dan zul je iets anders moeten doen om iets anders te krijgen. In wezen zijn er vier mogelijkheden:
- Je accepteert de situatie en je maakt er het beste van
- Je probeert de situatie te veranderen door aan jezelf en aan de relatie(s) te werken
- Je verlaat de situatie of de relatie en je focust je op een ander leven
- Je sluit vriendschap met je rivaal en je onderzoekt wat je van hem of haar kunt leren.
Tien vragen die je kunnen helpen bij het maken van een keuze
- Wat zegt je lichaam als je bij je partner bent en wat zegt je lichaam als je alleen bent of bij die ander? Voelt het zwaar of voelt het licht? Word je geïnspireerd door je partner? Voel je blijdschap als je bij elkaar bent? Voel je je vrij om jezelf te zijn? Of voel je je gevangen? Weet dat vrijheid je geboorterecht is, evenals vreugde en plezier. Kun jij vreugde en plezier bij je partner vinden of bij jezelf? Besef dat wanneer iets zwaar voelt, het niet iets voor je is of dat er werk aan de winkel is. Jouw winkel welteverstaan. Als je lichaam zich vrij voelt, zit je goed. Als je lichaam zich gevangen voelt, is het tijd voor verandering. Volg je innerlijke vrijheid of zoek een coach die je hierbij helpt deze te vrij te maken als geen enkele keuze jou een gevoel van vrijheid geeft.
- Op welke manier geef jij je macht weg aan je partner die je ook aan jezelf kunt geven? Of ben jij die pleaser die op geen enkele manier geen nee kan zeggen of na een zacht protest toch weer toegeeft?
- Hoe voelt de kracht in de relatie zelf? Word jij gezien als gelijkwaardig? Ziet de ander jouw potentie en accepteert hij of zij je schaduw? Durf jij helemaal jezelf te zijn als je bij elkaar bent? Of hou jij je in voor de lieve vrede?
- Kun je elkaar de toestemming geven om te groeien naar de beste versie van jezelf? Bij wie ben jij de beste versie van jezelf? Durf jij je partner te geven wat hij of zij nodig heeft om de beste versie van zichzelf te worden? Kunnen jullie elkaar hierin ondersteunen?
- Je relatie hoeft niet hard, zwaar of moeilijk te zijn. Dat is iets wat we vanuit onze calvinistische cultuur hebben meegekregen. Maar dat is een leugen. Een relatie is bedoeld om elkaar te verheffen, om het beste uit jezelf te halen, om elkaar te steunen en om het samen fijn te hebben. Een relatie is niet bedoeld om je leeg te zuigen. Kunnen jullie opladen als je bij elkaar bent? Of is jullie relatie een gewoonte geworden waarin je samenleeft als broer en zus (lees geen of nauwelijks seks of intimiteit meer)
- Voelt jouw energie expansief of voel jij je krimpen als je bij je partner bent? Weet dat expansie is wie je werkelijk bent. Je bent geen lichaam, je bent een ziel met een lichaam als voertuig. Als jij je voelt krimpen en kleiner voelt als je bij je partner bent, weet dan dat het tijd is voor verandering.
- Durf jij jezelf toestemming te geven wat je nodig hebt voor de relatie met jezelf, zodat je weer kunt opladen? Een massage, een wandeling, een avondje schilderen, sport, dans of muziek, of een afspraakje bij de schoonheidsspecialist of met je vrienden?
- Wat is je allergrootste angst? Dat jij je kracht weggeeft aan je partner? Als jij denkt om weg te gaan bij je partner, hoe voelt het dan in je lichaam? Wat komt er in je op? Hoe voelt het? Welke angst wil hierin gezien en gevoeld worden? De waarheid is de gedachte die in je opkomt die jou kracht en een gevoel van vrijheid geeft. Volg de energie van expansie en vertrouw op het leven. Het geeft je echt wat je nodig hebt.
- Hoe groot is de angst om helemaal alleen te zijn? Kun jij op jezelf vertrouwen? Hoe is de relatie met jezelf? Durf jij er op te vertrouwen dat wanneer je voor jezelf kiest en je partner verlaat, er iets beters op je wacht dat beter bij jou past?
- En nu de belangrijkste vraag: is de pijn van het blijven groter dan de angst voor het onbekende? Is de periode van pijn langer en groter dan de periode waarin de liefde gedeeld en gevoeld wordt? Zolang de pijn van het blijven niet groot genoeg is, of als de liefde ruimschoots overwint zul je blijven. Als de angst voor het onbekende groter is dan je pijn voor het blijven, zul je blijven. Pas als de pijn van het blijven zo groot is, dat de angst voor het onbekende er niet meer toe doet, zijn mensen pas in staat om voor iets nieuws te kiezen. Dat kan ook betekenen dat je besluit om te blijven, om nieuwe stappen te zetten voor jezelf, om samen een relatiecursus te doen of ervoor te gaan met een relatiecoach. Misschien is een Relatie Intensive iets voor jou of jullie?
Tien tips bij het maken van relatiekeuzes
- Besef: er bestaan geen goede of foute keuzes, er zijn alleen maar ervaringen en je kunt na iedere ervaring en iedere dag opnieuw kiezen. Sommige mensen beseffen pas dat ze echt voor elkaar willen gaan, als er een tijdelijke scheiding is geweest. Durf te voelen wat jouw of jullie meest wezenlijke verlangen is!
- Bedenk dat waar je nu staat, een tijdelijke staat van zijn is. Veel mensen die zich in heftige situaties bevinden zoals die van een scheiding, of van het blijven met een extra partner voor jouw geliefde, ontdekken dat na verloop van tijd een gewenning optreedt of dat ze manieren vinden om met de situatie om te gaan. Mono-poly is mogelijk, als je elkaar durft te zien en te erkennen in wie de ander werkelijk is en als je open staat voor elkaars emoties, gedachten en gevoelens.
- Focus op een goede afloop. Bij relatietwijfel hebben we vooral de neiging om onze angst voor de toekomst uit te vergroten en te geloven. Wat zou er gebeuren als je zou focussen op dat wat je wilt bereiken? Hoe voelt het als je daar bent? Wat heb je ervoor nodig om daar te komen? Hoe ziet het er uit? Als je toch je gedachten wilt geloven, fantaseer dan positief! Grote kans dat je nieuwe mogelijkheden gaat zien die je eerst over het hoofd zag.
- Zoek steun van mensen die je begrijpen. Er zijn veel monogame mensen die ervoor kiezen hun partner de ruimte te geven en die toch gelukkig zijn. Het is zoeken naar een nieuwe vorm van relateren, in de eerste plaats in de relatie met jezelf. Ook als jij je partner wilt delen met een ander, is tijd voor jezelf en tijd voor reflectie onontbeerlijk!
- Zoek afleiding en blijf niet hangen in gesprekken die steeds hetzelfde patroon doorlopen. Ga samen of alleen wandelen in de natuur, kijk jezelf in de ogen in de spiegel en beleef de emoties die je ziet. Mediteer. Jouw innerlijke wijsheid zit helemaal in jezelf!
- Maak onderscheid tussen je rol als partner en je rol als ouder. Jouw rol als ouder houdt niet op als je uit elkaar gaat. Ook dan kunnen jullie als gezin dingen samen ondernemen en genieten van een vriendschap of een vriendschap plus. Voedt jouw partner jou in het vrouw of man zijn en hoe belangrijk is dat voor jou?
- Wees je ervan bewust dat iedere relatie een spiegel is die jouw diepste wond vertegenwoordigt. Als jij de angst of de pijn van die wond uit jouw verleden onder ogen hebt gezien, kun jij je veel vrijer voelen en is er veel meer mogelijk dan je denkt. Ook die nieuwe sprong in het diepe!
- Soms blijf je vechten tegen beter weten in. Als ik zelf terugdenk aan de mannen die ik heb liefgehad in mijn leven, dan kan ik nog steeds voelen dat ik van ze hou. Maar soms is houden van niet meer genoeg voor een gelukkig leven. Ook al neem je jezelf mee in een nieuwe relatie, een andere partner kan heel anders op jou en je onhebbelijkheden reageren dan je oude partner. Je nieuwe partner kan je andere mogelijkheden spiegelen dat jij gewend bent waardoor jij kunt groeien of nieuwe dingen van jezelf leert kennen. Of je steunen of prikkelen op een manier die jij niet voor mogelijk hebt gehouden. Durf jezelf te geven wat jij nodig hebt. Niemand kan dat voor jou bepalen, dat kun je alleen maar zelf. Durf naar binnen te gaan en wees eerlijk. Vooral naar jezelf.
- Jij bent de belangrijkste relatie in je leven. Weet dat jij jezelf trouw mag blijven tot de dood je scheidt. Wat is trouw zijn aan jezelf voor jou? Wat wil jij ervaren in je leven? Wat is belangrijk voor jou? Welke relatiewaarden heb jij?
- Neem de tijd om te rouwen. Ook als je vanuit een monogame relatie over gaat naar een open relatie of naar een relatie met een andere partner, zul je afscheid moeten nemen van dat wat er ooit was. Afscheid van een oud toekomstbeeld dat je lang bij je hebt gedragen. Afscheid van de twee-eenheid die er als vanzelfsprekend was. Bedenk dat echte veiligheid in jezelf zit. Als jij helemaal een met jezelf kunt zijn en van jezelf houdt, kun je dat ook gemakkelijker met die ander. Daar vindt pas de echte ontmoeting plaats. De ander, als spiegel van jouw ziel.
Geef een reactie