Vanochtend had ik een Radio interview met Colin Banks van radio 100% NL, over wat te doen bij vakantieruzies en hoe je ze kunt voorkomen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat iedere Nederlander gemiddeld twee knallende ruzies heeft tijdens de vakantie. Is het eigenlijk te voorkomen dat je ruzie krijgt tijdens de vakantie? En zo ja, hoe maak je het weer goed? Hier volgen wat tips die je kunnen helpen.
TIPS om vakantiestress en ruzies te voorkomen:
- Zorg dat je uitgerust bent als je op vakantie gaat.
Vertrek liever een dag later dan dat je je moet haasten om perse meteen te kunnen vertrekken na een volle werkweek die al veel energie heeft gekost. - Maak ook vakantie van de reis op weg naar je bestemming.
Als je met de auto gaat: rijdt niet te lang achter elkaar door, neem eens een provinciale weg en geniet van wat je onderweg aan moois tegenkomt. Als je vliegt: zorg dat je zo comfortabel mogelijk reist, drink voldoende water en beweeg regelmatig je voeten en benen. Geef je over aan de reis, je komt er vanzelf. - Neem de tijd om te acclimatiseren.
Rust lekker uit als je aangekomen bent en spring niet meteen op om allerlei activiteiten te ondernemen. Je lichaam heeft ook hersteltijd nodig, luister naar je lijf en wat het nodig heeft. - Neem iedere dag een moment voor jezelf.
Op vakantie zit je voor je het weet 24 uur op elkaars lip, en er is weinig tijd voor jezelf. Zorg ervoor dat je ook op vakantie even een moment voor jezelf hebt. Ga een stuk wandelen in je eentje, of mediteer op een plek in de natuur waar je niet gestoord wordt. Hierdoor kun je weer met wat meer afstand naar je situatie en elkaar kijken, waardoor de spanningen minder hoog oplopen. - Laat je verwachtingen los.
Veel mensen gaan op vakantie met hoge verwachtingen. Het hele jaar heb je gewerkt en nu is de tijd voor ontspanning! De vakantie ‘moet’ leuk zijn, en als er irritaties zijn of een ruzie is, komt dat niet overeen met onze verwachtingen waardoor de spanning alleen nog maar meer toeneemt. Leef zoveel mogelijk bij de dag: wat kun je vandaag doen om er een leuke dag van te maken? Waar heb je zin in? Luister naar je behoeften! - Maak afspraken over wensen en behoeften
Wees je bewust van de wederzijdse wensen over de vakantie en ga er over met elkaar in gesprek. Als jij behoefte hebt aan luieren aan het strand, en je partner wil graag actief bewegen, dan is het handig als je dat van te voren weet van elkaar. Zorg ervoor dat je niet beland in aannames en dat je partner wel moet kunnen aanvoelen wat je wilt. Dat is niet altijd zo. Wees duidelijk over je behoeften en maak afspraken over hoe je om gaat met elkaars verschillen. - Accepteer dat er soms momenten zijn die niet leuk zijn.
Het kraantje van de camper gaat kapot, er is een dag regen of storm, de gasfles is op het verkeerde moment leeg, je staat in de winkel in de verkeerde rij van de kassa: het zijn dingen die gebeuren. Als je meegaat met de stroom van het leven, wordt het een stuk gemakkelijker. - Laat je smartphone zoveel mogelijk met rust of laat hem thuis.
Als je toch verbonden wilt blijven: check op vaste tijden je telefoon of mail en geniet van het onbereikbaar zijn. Op deze manier kun je zoveel mogelijk genieten van waar je bent. Daarvoor was je immers op vakantie gegaan! - Lach en vergeet je gevoel voor humor niet
Lach om jezelf en de ander: een goed gevoel voor humor helpt altijd. Als het je niet lukt: recht je rug, laat je schouders zakken en trek je mondhoeken omhoog in een grote grimas. In deze positie lukt het bijna niet om negatief te denken. Probeer het maar eens! - Als je terugkomt: neem de tijd om te wennen aan het leven thuis.
Zorg voor een dagje rust waarin je lekker kunt opruimen en kunt nagenieten van alles wat je gedaan hebt. Als je terug bent op je werk, verwacht niet meteen dat je 100% actief kunt zijn. Voor iedere week vakantie heb je gemiddeld een dag nodig om weer bij te komen om alles te verwerken.
Relatiecrisis tijdens de vakantie
Soms zijn de wederzijdse irritaties zo groot, dat het niet lukt om ruzies te vermijden. Voordat je het weet zit je in een relatiecrisis. Ook mij overkwam dat vorig jaar, ik schreef er over in deze blog. Gelukkig lukte het ons om het tij weer te keren en nader tot elkaar te komen. Dit jaar hebben we vooral alleen maar genoten van elkaar. Een vakantie kan juist ook het moment zijn om de dingen met elkaar op te pakken die je het jaar door hebt laten liggen.
Iedere relatie heeft aandacht nodig en vaak vergeten we dat we naast huisgenoten en ouders, ook nog partners zijn voor elkaar. Relatiebehoeften kunnen veranderen in de loop van de tijd en het is fijn als je je daar bewust van bent en dat van elkaar weet. Veel mensen zijn zich niet voldoende bewust van hun behoeften of spreken ze niet uit, of verwachten dat de partner het wel aanvoelt. De vakantie is het uitgesproken moment om eens op je gemak met elkaar over dit soort dingen te spreken.
Constructief communiceren
Een goede communicatie is de voorwaarde voor een goed gesprek. Vaak vallen we in verwijten naar elkaar of in wederzijdse beschuldigingen. Lukt het niet om op een goede manier te communiceren of val je steeds in herhalingen? Dan is een communicatieboost misschien iets voor jullie.
Lukt het niet?
Na mijn vakantie zie ik vooral de mensen in mijn praktijk die het niet lukt om de ontstane relatiecrisis te beslechten. De vraag blijven of scheiden, is er een die dan beantwoord wil worden. Kom je er in je eentje niet uit, durf dan om hulp te vragen. Soms weet en ziet een onafhankelijke derde meer dan jullie, en krijg je handvaten of inzichten die voor jullie onzichtbaar zijn. Gun jezelf de hulp, je bent het waard! Neem gerust contact op voor een afspraak.
Ale zegt
Een structurele aanpak om ruzie te voorkomen, maar mogen we soms niet even ruzie maken om de boosheid die in je zit even de ruimte te geven om zich te uiten en daarna te verdwijnen, zoals in jouw weblog van 1 augustus?
Een beetje ruzie, wetende dat dit de methode is voor het ontladen en aarden om daarna van een volkomen vrije vakantie te genieten is onze methode.
Gr. Minke en Ale