Als een kind in de baarmoeder zit bij zijn moeder, is er nog geen afscheiding. Het vormt een geheel met de moeder. Het ontvangt niet alleen voeding via de navelstreng, maar registreert ook alle emoties die de moeder ervaart in contact met haar omgeving. Als deze onveilig, traumatisch of bedreigend is, zal het kind dit ook registeren en vormt dit de blauwdruk van zijn of haar ontwikkeling. Als de moeder in een blijde omgeving is, waarbij het danst of zingt en waarbij er liefdevol contact gemaakt wordt met de vader, zal het kind dit in eenheid met de moeder registreren. Het kind kent geen oordeel en ontvangt alles vanuit de onvoorwaardelijke liefde in de eenheid.
Van eenheid naar afscheiding
Na de geboorte ontdekt het kind dat er geen eenheid is, maar dat er nog iemand anders is: de moeder. Het kind reist dus van eenheid naar afscheiding. Daarna merkt het kind dat er een derde is die beschermt en toekijkt: de vader. Het bestaan van een derde, roept bij een kind als eerste het gevoel van teleurstelling, frustratie, jaloezie en haat op, evenals het gevoel in de steek gelaten te zijn. In de vroegste fase is er aanvankelijk nog geen liefde voor een van de ouderfiguren; nee, het begint eerder met haat. Het kind reikt in contact met de moeder als eerste uit naar liefde. Het zoekt via kijken en voelen, naar herkenning en erkenning van zichzelf.
Als het kind in contact met de ouder, waar het automatisch naar uitreikt, de liefdevolle bevestiging gespiegeld krijgt, zal het weer liefde kunnen ontwikkelen. Ieder kind heeft namelijk een aangeboren zelfhelend vermogen, dat door het ego in werking wordt gesteld. Echter, bij vroeg kinderlijk trauma, bij depressie of bij groot emotioneel trauma in de baarmoeder, lukt dit niet. Ook niet als het na de geboorte geen of onvoldoende liefde ontvangt van de ouders. Het kind houdt hierdoor emotioneel gezien het niveau van een baby en zal op latere leeftijd situaties zoeken om emotioneel volwassen te kunnen worden.
De rol van de tweelingziel
Op volwassen leeftijd komt er een derde in de relatie. Er wordt gezocht naar een redder in de liefde, of naar de man of vrouw die de onvoorwaardelijke liefdesspiegel representeert van vader en/of moeder. Er vindt fixatie plaats en regressie. De ontbrekende liefdevolle bevestiging van moeder of vader, wordt gezocht in de verhouding met een tweelingziel, waarbij de spiegel van onvoorwaardelijke liefde vanuit de eenheid, alsnog kan worden gevoeld of gegeven. De volwassene kan dan alsnog de emotionele stappen doorlopen die het als kind gemist heeft en leren om zelf de liefdevolle ouder te zijn voor het innerlijk kind of de innerlijke baby. Melanie Klein beschreef in 1945, de vier oedipale stadia van het kind die als een driehoek worden weergegeven.
De oedipale driehoek
Elk kind moet in zijn of haar leven ontdekken en accepteren dat er een oedipale driehoek is. Als deze als driehoek geaccepteerd is als feit, heeft het kind vier cruciale ontdekkingen gedaan die het noodzakelijke gereedschap zijn voor de verdere ontwikkeling in zijn of haar leven. als getraumatiseerde volwassene kun je dit op latere leeftijd ontdekken:
- Er is een gemeenschappelijke ruimte ontstaan waarin je kunt ontdekken en ervaren.
- Je kunt wisselen tussen de posities waarbij je de ene keer deelnemer bent die ervaart, en waarbij je de andere keer toeschouwer bent. In een gezonde situatie zijn deze delen geïntegreerd en niet afgesplitst.
- Je ontdekt als kind het verschil tussen de seksen, tussen man en vrouw. Als volwassene ontdek je naast het bestaan van je innerlijk kind, het bestaan van je innerlijke man en je innerlijke vrouw, of je innerlijke vader of moeder.
- Je ontdekt als kind het verschil tussen de generaties, waarbij de jongere generaties nieuw leven creëren en de oudere generaties niet.
Zelfhelend vermogen
Ben jij als kind onveilig gehecht, dan is de kans groot dat je als volwassene in een driehoeksverhouding met een tweelingziel terecht komt, om deze ontdekkingen alsnog te doen en de bijbehorende onverwerkte emoties alsnog te ervaren en verwerken. Je ontdekt het bestaan van het zelfhelend vermogen van je lichaam. Soms wordt dit op je pad gebracht door een ernstige ziekte, waardoor het lichaam een andere functie krijgt: die van boodschapper van emoties. Je leert weer om te voelen. Ook in contact met je tweelingziel kun je heftige emoties ervaren. Het innerlijk kind in jou als volwassene kan ontdekken dat er een andere keuzemogelijkheid is dan die aanvankelijk werd aangenomen: de keuze van haat, jaloezie, uitsluiting of zich afgewezen voelen naast de keuze van liefde, ervaren, toeschouwer zijn en verbonden zijn.
Acceptatie van al wat is
Je wordt uitgenodigd het vrouwelijke in jezelf opnieuw te ontdekken: de overgave aan het leven, het kunnen verbinden en het kunnen creëren. Of je wordt juist uitgenodigd een gezond mannelijk deel te ontwikkelen, waarbij je opkomt voor jezelf, wie jij bent en wat jij te doen hebt in de wereld. De driehoeksrelatie, polyamorie of tweede liefde in de situatie, brengt dan op deze manier het ontwaken van de eigen identiteit op gang. Je kunt weer verder: je identiteit ontwikkelen ofwel individualiseren, leren waarnemen en denken, en leren integreren van alle rollen in je bestaan. Je leert om het leven te accepteren en wordt uitgenodigd te kunnen zijn met alles wat er is aan dualiteit. Je brengt het eenheidsbewustzijn terug in jouw leven.
Hulp bij trauma verwerking
Als jouw innerlijk kind bevrijd is, kun je het leven gaan ervaren als een reis om in te spelen, om lief te hebben, om te verbinden met elkaar en om vreugde te kunnen te ervaren.Voor veel mensen is dit de reis van hun leven. Het kan zijn dat er momenten zijn waarop je hulp nodig hebt op je reis. Je moet het zelf doen, maar je hoeft het niet alleen te doen. Worstel jij met heftige emoties in je relatie? Heb jij je tweelingziel ontmoet? Val jij steeds in regressies van vorige levens? Wil jij leren genieten van je seksualiteit en jouw trauma verwerken? Misschien kan ik je helpen en is een Trauma Bevrijding Intensive iets voor jou, of Tweelingzielenbegeleiding. Bel me gerust vrijblijvend voor de mogelijkheden: 06-45550680 (kantooruren) of mail me.