Als een derde in een bestaande relatie komt
Een driehoeksrelatie kent zijn eigen specifieke kenmerken. Als een bestaande relatie wordt uitgebreid met een derde persoon, worden relatiepatronen al snel zichtbaar. Ieder mens reageert is immers anders en niet iedereen reageert op dezelfde manier of heeft behoefte aan dezelfde benadering. Verschillen in karakters worden duidelijk. Wat de een simpelweg accepteert als een gegeven, kan voor de andere partner juist onoverkomelijk zijn. Wat zegt dit over jou? En wat zegt het over de anderen? Iedere partner fungeert als een spiegel, voor jou en voor de ander.
Ook zie je gebeuren dat mensen bij een tweede partner tegen dezelfde issues aanlopen dan bij de eerste. He, gebeurt me dit hier nu ook al? Wat een ander triggert in jou, zegt misschien iets over de ander, maar het zegt ook altijd iets over jouw ontwikkelproces. Je kunt iedere botsing dus zien als een geschenk. Waar ligt jouw leerpunt? Waar kun jij in groeien?
Verminderen van spanning
Door de komst van een derde, kunnen sommige spanningen juist verminderen doordat de nieuwe visie van de derde als een verbindende factor werkt. Of doordat de andere partner juist wel die dingen wil doen waar jij geen behoefte aan hebt. Dat kan zijn in seksueel contact, maar ook heel simpel in het delen van bepaalde hobbies of voorkeuren van manieren van leven. De een krijgt wat hij of zij wil, en de ander krijgt de rust en ruimte om zijn of haar eigen dingen weer op te pakken. Dubbele kansen en mogelijkheden dus!
Jaloezie en gevoelens van uitsluiting
Er zijn verschillende soorten verbindingen tussen de partners en jaloezie is ook in driehoeksrelaties een normaal verschijnsel. Als een partner achter blijft terwijl de andere twee het samen fijn hebben, zijn gevoelens van jaloezie of uitsluiting heel normaal. Ook gebeurt het dat degene met die het middelpunt in de driehoeksrelatie, zich oververantwoordelijk voelt en gedraagt, waardoor de andere partners als het ware achterover leunen en zich hierachter verschuilen. Besef dat jij altijd verantwoordelijk bent voor jouw gemoedstoestand. Een ander kan je wellicht ondersteunen, maar het zijn jouw gevoelens en emoties…
Elkaar steunen en helpen
In een driehoeksrelatie zijn er verschillende verbindingen en interacties. Met zijn drieën dingen doen is anders dan met een van je partners iets doen. Het heeft een andere dynamiek. Wees je bewust ervan. Sommige mensen vinden het heerlijk om alleen maar alles met zijn drieën te doen en anderen willen juist ook bewust genieten van de een-op-een verbinding met een van de partners. Als je in een V-relatie zit waarbij jij degene bent met twee geliefden, worden er andere dingen van je verwacht dan wanneer jij degene bent die de partner deelt met nog een geliefde. Als je vrienden of vriendinnen kunt worden met de andere partner van jouw geliefde, val je met de neus in de boter. Je kunt elkaar helpen bij moeilijke issues of gesprekken als er iets speelt tussen jouw geliefde en de andere partner.
De andere geliefde als concurrent?
Zie jij de andere geliefde van je partner vooral als concurrent, die jouw geliefde voor zichzelf wil hebben? Dan is er nog werk aan de winkel voor iedereen. Het maken van afspraken is dan onontbeerlijk. Dat kun je via jullie geliefde doen maar dat zorgt soms ook voor verwarring en onrust. Na verloop van tijd ontkom je er niet aan om soms samen om de tafel te zitten en de wederzijdse relatiebehoeften bespreekbaar te maken en afspraken te maken met elkaar. Als je uit bent op een monogame relatie met jouw polygeliefde, weet dan dat je in het gevecht zit met jouw ideale toekomst waardoor het heel lastig wordt om in het hier en nu fijn te relateren. Zit jij als polyamoreuze man of vrouw in een monogame relatie, weet dan dat ook jij in het gevecht zit met je ideale toekomstbeeld waardoor je je in het hier en nu ingeperkt voelt. Niemand kan zeggen hoe jij moet leven of wat de weg van jouw hart is, dat bepaal je alleen zelf.
Van concurrent naar collega partner
Soms zit het ego tussen hoofd en hart. Je ideaalbeeld loslaten kan dan helpen. Wat speelt er vandaag? Wat speelt er in het hier en nu? Wat is de stroom van de dag? Wat kun je nu doen om het fijn te hebben met jezelf en/of in de relatie? Neem vandaag nog het innerlijke besluit om de andere partner van je geliefde jouw beste vriend of vriendin te maken en kijk wat er gebeurt. Wat kun je nu doen om in vrede met elkaar en met jezelf te zijn?
Groeien met drie
In een driehoeksrelatie ontkom je er niet aan met jezelf en elkaar aan de slag te gaan. Sommige mensen lukt het heel goed, vooral als iedereen in de trio het goed met elkaar kan vinden. Anderen vinden het moeilijk en zien vooral de bedreiging van de toekomst die als een zwaard van damocles boven het hoofd hangt. Het kan soms lastig zijn om een weg te vinden als je onder druk staat van familie of buitenwereld. Ook kunnen emoties intens zijn en hoog oplopen. Weet dat dit echter een uitnodiging is tot heling. Vaak zijn er oude triggers uit het verleden van de relatie met (een van de) ouders die weerspiegeld worden. Ga het aan en onderzoek het! Het is belangrijk dat jij je emoties kunt dragen, en niet dat jouw emoties jouw leven bepalen. Ervaar je gevoelens van paniek, zoek dan hulp bij een coach die bekend is met de sterke emoties van deze thematiek. Je bent het waard!
Begeleiding
Voor begeleiding bij driehoeksrelaties is het juist vanwege deze specifieke dynamieken fijn als er meer ogen kijken naar jullie situatie. De hulp van een coach kan daarbij heel wenselijk zijn en het proces versnellen. Soms is het handig om met meerdere coaches tegelijk te werken, in de vorm van duocoaching. Want ook coaches kijken soms verschillend naar situaties of zien andere dingen, zeker bij het coachen van meerdere mensen tegelijk. Daarom werk ik soms samen met collega coaches, zoals Loes Koot. En laten we wel wezen: een driehoeksrelatie kan juist ook zorgen voor meer geluk, meer vrijheid, meer liefde en meer steun in je leven. Alle reden dus om ervoor te zorgen dat ook deze relatie(s) lekker functioneren!
Onmogelijk?
Voelt een driehoeksrelatie voor jou onmogelijk en zit je er toch in? Dan is er werk aan de winkel in het ontplooien van je autonomie. Dit kun je doen door a) uit de relatie te stappen, of b) juist door erin te blijven en het met jezelf aan te gaan. Je heftige emoties komen ergens vandaan wat gezien wil worden en ze worden daarbij versterkt door jou waarden, normen en overtuigingen. Hoe kun je anders leren kijken en met deze emoties omgaan? Ik help je hier graag bij.
Worstel jij in een driehoeksrelatie? Komen jullie er samen niet uit? Zijn de wensen en behoeften te verschillend?
Samen met mijn collega Loes Koot organiseer ik regelmatig events, trainingen en retraites voor mensen in relaties. Kijk in de agenda van mijn nieuwe website www.veranderjewereld.nl voor het actuele aanbod.