Vrije liefde in de jaren zeventig. Regelmatig wordt polyamorie vergeleken met de seksuele vrijheid van de jaren zeventig van de vorige eeuw. Er is echter wel degelijk een verschil tussen polyamorie en de seksuele revolutie van de jaren zeventig.
Het verschil tussen polyamorie en de jaren zeventig
- In de jaren zeventig was het normaal om met anderen seks te hebben, de vrije seks stond centraal. Veel mensen die ik spreek die deze periode hebben ervaren, hadden het gevoel dat ze wel mee moesten doen, het werd min of meer van ze verwacht. Bij polyamorie gaat het om vrije keus, en gebeuren de dingen in overleg en afstemming en met respect voor elkaars grenzen. Dat betekent veel communiceren!
- Jaloezie werd in de jaren zeventig niet getolereerd. Bij polyamorie wordt jaloezie gezien als een menselijk onderdeel van een relatie waarbij derden betrokken zijn. Het hoort er gewoon bij. Jaloezie geeft je de mogelijkheid om jezelf beter te leren kennen. Hier lees je er meer over.
- In de jaren zeventig stond vrije seks centraal. Polyamorie gaat over meer liefde. Een aanvullende liefdesrelatie kan het gevolg zijn, mits partners het met elkaar eens zijn over de invulling ervan. Dat kan met seks, maar ook zonder seks zijn. Bij polyamorie is seksueel contact een gevolg van liefde en geen doel op zich.
- In de jaren zeventig was partnerruil heel normaal. Polyamorie gaat niet over het ruilen van partners. Het gaat over liefde kunnen voelen voor iemand anders dan de eigen partner en daar uiting aan geven. Als dit toevallig gebeurt tussen twee stellen is dit eerde uniek !
- Een geslaagde polyamoreuze relatie krijg je niet vanzelf, deze valt of staat bij een open en eerlijke communicatie en het nemen van verantwoordelijkheid voor de gevolgen van jouw keuzes. Dat kan niet zonder je bewust te zijn van het effect van jouw acties en daden op jouw omgeving.
Wil je meer weten over polyamorie? Lees dan deze pagina.