Wat is polyamorie?
Polyamorie, oftewel liefde in meervoud, betekent dat je van meerdere mensen tegelijk kunt houden en met meerdere mensen tegelijkertijd een relatie kunt aangaan. Mensen die dit herkennen bij zichzelf noemen we polyamoreus: in staat zijn om van meerdere mensen te houden. Er is een verschil tussen polyamoreus zijn en polyamoreus leven, dwz het ook in de praktijk brengen. Niet iedereen kiest daarvoor, want het is mede afhankelijk van wat een partner wil en of men in een relatie is of niet.
Polyamorie betekent letterlijk ‘Meervoudige Liefde’ of ‘Veel Liefde’. De liefde in polyamorie uit zich in relaties waarbij vriendschap, intimiteit, een emotionele band, spirituele verbondenheid en/of seksualiteit ingrediënten zijn. Er zijn binnen de definitie van polyamorie veel verschillende relatievormen mogelijk, maar ze zijn allemaal gebaseerd op liefde, openheid, eerlijkheid en respect. Een goede open communicatie is hierbij onmisbaar.
Wel of geen seks?
Het is niet zo dat seksualiteit een vaststaand onderdeel is van een polyamoreuze relatie. Voor de een is seks hebben met een ander dan je eigen partner echt onoverkomelijk. Een ander vindt het geen probleem en juicht het juist toe, omdat het de levensenergie vergroot en de partner het plezier wordt gegund. Het hangt allemaal af van de behoeften en de persoonlijke ruimte van de mensen die met elkaar verbonden zijn. Relaties zijn nooit statisch. Wat vandaag geldt als norm of als afspraak kan een jaar later weer heel anders zijn. Ieder mens groeit immers in de tijd. Blijven communiceren met elkaar is dan ook essentieel.
Relaties als spiegels
Goed kunnen communiceren is een van de basisvoorwaarden voor goed werkende polyamorie. Het openlijk beschrijven van je gevoelens, je behoeften, je twijfels, je zorgen hoort hier bij. In een open of polyamoreuze relatie kom je er niet onderuit om jezelf kritisch onder de loep te nemen. Geen mens is volmaakt (gelukkig!). Daar waar je in een monogame relatie je eigen onvolkomenheden soms nog uit de weg kunt gaan, kom je deze in een open relatie in het kwadraat tegen. Simpelweg omdat er meerdere mensen zijn bij wie je je onvolkomenheden tegenkomt en die er ieder op een andere manier mee omgaan. Iedere relatie is immers een spiegel voor jezelf.
Polyamorie als uitnodiging tot heling
Polyamorie nodigt altijd uit tot heling van de relatie met jezelf en daardoor zal de relatie met de ander ook groeien. Je ontkomt er dus niet aan om te reflecteren op jouw behoeften, gevoelens en emoties. Het zijn de parels van het leven die je talrijke informatie en aanwijzingen geven over jouw relatie met verbinding en autonomie in relaties. Want angst voor verlies of angst voor werkelijke verbinding en intimiteit zijn aspecten die vaak een grote rol spelen.
Polyamoreus zijn of polyamoreus leven?
Er is niks mis met gevoelens hebben voor een ander. De drijfveer is immers liefde of passie. Het kan wel lastig zijn, bijvoorbeeld als je verliefd bent. Hier lees je tips hoe om te gaan met verliefdheid. In een polyamoreuze relatie staan partners elkaar toe deze gevoelens te hebben en er eventueel iets mee te doen. Wat en in hoeverre bepalen de partners samen. Hoe je polyamoreus leeft kan er bij iedereen anders uitzien. Ieder mens heeft zijn eigen behoeften en grenzen. De een heeft meerdere relaties met verschillende mensen en woont alleen. De ander heeft een vaste partner en heeft ruimte gemaakt voor een derde op wie hij of zij verliefd is geworden, maar leeft samen met de vaste partner. Iedereen doet het op zijn eigen manier. Ieder mens is immers uniek. En dat is juist zo leuk!
Maar we zijn het niet met elkaar eens, wat nu?
De zoektocht naar meer liefde in je leven en hoe dit vorm te geven, is geen vlak pad. Je ontmoet je eigen en andermans overtuigingen, referentiekader, overlevingsmechanismen, wensen, behoeften en grenzen. Soms kun je elkaar behoorlijk in de weg zitten en kom je er samen niet uit. Dan is het tijd om een professional in te schakelen die onbevooroordeeld naar jullie kan kijken. Iemand die spiegelt en die je uitdaagt om het beste uit jezelf en elkaar te halen om de liefde en het geluk te vinden waar je zo naar op zoek bent. Dat kan er soms anders uitzien dan je aanvankelijk hebt gedacht. Heb je hulp nodig, aarzel niet en schakel me in. Je moet het uiteindelijk zelf doen, maar je hoeft het niet alleen te doen.
Loop je vast in je relatie(s), wil je het anders maar weet je niet hoe of kom je er samen niet uit? Boek nu online een afspraak voor een verhelderingsgesprek voor een volgende stap om jouw liefdesleven op een hoger plan te tillen.