De zeven stadia op weg naar vergeving
Vergeven wordt door sommige mensen gezien als een gemakkelijke manier om een dader weg te laten komen met zijn verantwoordelijkheid. Niets is echter minder waar. De weg naar vergeving dekt vele lagen en vergt veel moed. Voordat vergeving als mogelijkheid tot heling op je pad komt, is er wel een en ander gebeurd. De weg naar vergeving doorloopt zeven stadia.
- Het stadium van pijn. Iemand heeft je op een oneerlijke manier zo diep gekwetst, dat je alleen maar diepe pijn en afwijzing kunt voelen. Je bent geraakt tot diep in je ziel en je kunt of wilt de ander helemaal niet vergeven. Je moet er niet aan denken!
- Het stadium van haat: Je kunt maar niet vergeten hoe de ander jou gekwetst heeft. Je blijft hangen in je verongelijktheid, je misere. De persoon wordt langzaam je vijand, en daarbij wil je op zijn minst dat de ander net zo lijdt als jij.
- Het stadium van verlangen: Je merkt dat het vasthouden aan de haatgevoelens en aan het lijden dat jij ondervindt, jou niet verder helpt in je leven. Het ondermijnt je levensvreugde. Het verlangen ontstaat om de zon weer te voelen en je energie op andere dingen te kunnen richten. Je pijn weerhoudt je er echter van.
- Het stadium van bespiegeling: je reflecteert op je eigen gedrag en ziet waarin de ander jouw uitgenodigd heeft om in de spiegel kijken. Wat was jouw aandeel? Waarin was je echt onschuldig? Waarin heb je de waarheid van de ander tot je genomen, al dan niet vrijwillig?
- Het stadium van heling: door nieuwe inzichten ben je in staat om met een andere bril naar de ander te kijken en deze persoon in een nieuw licht te zien. Je bent ook in staat om met andere ogen naar jezelf te kijken. Je zet nieuw gedrag in en erkent je grenzen of verlangens. Je innerlijke wond heelt en je bent weer vrij
- Het stadium van ontmoeten: Je nodigt degene uit die jou gekwetst heeft om weer in je leven te komen. Er kan weer verbinding ontstaan als de ander met een oprechte houding naar je toe kan komen. Het is de compassie waardoor je het verleden los kunt laten. Het is de liefde die naar een nieuwe en geheelde relatie kan leiden. De vooruitgang in dit stadium hangt zowel van jou, als van de ander af. Soms komt iemand niet bij je terug of is het niet mogelijk of zelfs wenselijk om de ander te ontmoeten en moet je alleen verder om jezelf te kunnen helen.
- Het stadium van vergeving: Je erkent dat we als mens onszelf slechts kunnen zien via de ander en dat we elkaar nodig hebben om verder te komen. Je laat het oude los en gaat verder op een nieuw pad, met of zonder de ander in je leven.
Het verbond tussen pijn met vergeving
Vergeving is op vele lagen verbonden aan pijn. Vergeving vindt plaats tussen mensen. Pijn die om vergeving vraagt, is altijd persoonlijk, oneerlijk en diepgaand. We worden tot in de kern van onze essentie geraakt en we verlangen naar erkenning van onze wond, die veroorzaakt is door een ander.
Het ontkennen van pijn
Soms ontkennen we de pijn die een ander ons aandoet en die we diep van binnen voelen. Het doet dan teveel pijn om de pijn te erkennen. Veel lichtwerkers en HSP-ers hebben hier last van. Mensen die als kind verraden zijn door beide ouders of wie door hen wreed zijn behandeld, zijn vaak bang om aan hun pijn toe te geven, omdat ze de mensen waar ze van willen houden, niet willen gaan haten. Ze weten soms vanuit hun onderbewuste wat haat kan doen, vaak ontstaan door trauma van vorige levens. Zo willen ze niet meer zijn en dus is vermijden om te voelen de beste methode.
Trucjes om niet te hoeven voelen
In dit leven is het de onvoorwaardelijke liefde voor de ouders en hun herkomst, die verbonden is met loyaliteit. Dus gebruiken ze allerlei trucjes om maar niet te hoeven voelen, de zogeheten overlevingsstrategieën of supertalenten. Veel HSP-ers gebruiken de onvoorwaardelijke liefde als dekmantel om andere, zogenaamde negatieve emoties zoals haat en onmacht niet te hoeven voelen. Maar emoties zijn niets anders dan energieën in beweging en we worden als mens uitgenodigd om ze allemaal te voelen en er lering uit te trekken. Dat is Leven.
Trots
Trots is ook een manier om pijn te ontkennen. Als we trots voelen, weigeren we toe te geven dat de ander de macht heeft om ons te kwetsen. Wij zijn het die in ons recht staan en de ander heeft ongelijk. Vanuit trots ontstaan vele innerlijke gevechten die vroeg of laat toch naar boven komen. Pijn wil gevoeld worden, en juist ook de diepe pijn als onmacht en haat. Het is de poort naar de liefde voor het mens-zijn in alle facetten.
Variaties in oorzaken van pijn
- Ontrouw. Je bent ontrouw als je samen een verbinding bent aangegaan vanuit vrijwilligheid en liefde, en de ander behandelt je vervolgens als een vreemde, alsof jij of de belofte niet langer bestaat. Je belooft elkaar een verbinding en zorg vanuit vrijheid en vrijwilligheid, en je verbreekt deze verbinding eenzijdig. Vreemdgaan is uiteraard de meest bekende vorm van ontrouw. Maar ontrouw kent ook andere vormen. Ontrouw is ook als je partner niets van zich laat horen, terwijl jij ziek op bed ligt: jij of jouw ziek zijn doet er niet toe, je bestaat dan even niet. Ontrouw is ook als de ander iets doet terwijl jij er diep onder lijdt en de partner kiest toch voor zichzelf, jou in ellende achterlatend. Vanuit de pijn van ontrouw zijn er twee keuzes: scheiden / uit elkaar gaan, of vergeven.
- Verraad. Dit gebeurt als je behandeld wordt als een vijand. Degene die je liefhad en die je volledig vertrouwde, doet iets oneerlijks en laat je diep vallen op een moment dat jij het niet verwacht. De ander keert zich tegen je en lijkt ineens het tegenovergestelde te willen dan wat jullie samen overeengekomen waren. Je had verwacht dat deze je eerlijk zou behandelen en er wordt jou onrecht aangedaan.
- Wreedheid. De meest wrede mensen vallen degenen aan met wie ze het meest verbonden zijn en ze doen dingen die ze nooit gedacht hadden te zullen doen. Onbewust is er een verlangen dat de ander jouw gedrag zal accepteren, no matter what. Het is het kinderlijke verlangen naar onvoorwaardelijke liefde, zonder voorwaarden of grenzen aan jezelf of aan jouw gedrag te stellen. Je kunt hierbij denken aan het gebruik van fysiek of emotioneel geweld, pesten en haat en dit daadwerkelijk tot uiting brengen.
De weg naar haat
Haat is onze natuurlijke reactie op elke diepgaande en oneerlijke pijn. Haat kan passief of actief zijn. Passieve haat is stiekem hopen dat de ander zal sterven, dat zijn huis in brand vliegt, of dat iemand zijn baan of geliefde verliest. Het is op zijn minst wensen dat de ander het niet beter heeft dan jij. Als we iemand passief haten, verliezen we de hartstocht van de liefde om te iemand te kunnen zegenen en het vermogen om kwetsbaar te durven zijn.
Actieve haat is het verlangen om iemand te geselen, bewust pijn te doen of om hem of haar te bestormen met een orkaan van vijandige energie.
De gevolgen van haat voor de ziel
Het maakt niet uit of haat actief of passief is, het resultaat voor de relatie is hetzelfde. Haat splijt onze ziel in tweeën, het ene deel dat haat en het andere deel dat liefheeft. Haat drijft niet alleen een wig tussen mensen, maar ook in jezelf. We kunnen het haat-liefde spel tot in de eeuwigheid met elkaar spelen. Haat vraagt om heling. We kunnen de heling negeren en overdragen op onze kinderen of op volgende generaties. We kunnen haat negeren en wachten op een wonder. Het is echter de uitnodiging van de ziel om haat en liefde laten samensmelten tot compassie. Compassie voor de pijn in onszelf en compassie voor het onvermogen van de ander.
In dit artikel ga ik verder in op wat het bewust durven voelen van haat voor jou en je relatie kan betekenen.
Worstel jij met de gevolgen van ontrouw of verraad? Weet jij niet hoe je verder moet? Ik help je er graag bij. Samen onderzoeken we de oorsprong van de overlevingsstrategieën uit jouw verleden, je kindertijd of zelfs vanuit vorige levens. Maak gerust een afspraak voor een verhelderingsgesprek waarin we onderzoeken of een Relatie-Intensive of een Trauma Bevrijding Intensive iets voor jou is.
Geef een reactie