Uit een recente Amerikaanse studie van Journal of Sex & Marital Therapy onder 8.717 volwassenen, blijkt dat een op de vijf Amerikanen (21,9%) ooit een relatie heeft gehad op basis van bewuste non-monogamie (Consensual Non Monogamy, CNM). Dat betekent dat een vijfde van de volwassenen in hun leven geprobeerd heeft om op basis van openheid en eerlijkheid met anderen te relateren, buiten de vaste monogame relatie om. Deze cijfers staan los van ras, religie of politieke voorkeur.
Onder de mannen ligt het percentage hoger, evenals onder hen die zichzelf beschouwen als LGTB (homo, lesbisch of biseksueel). Het ooit hebben gehad van een bewuste niet-monogame relatie werd in de studie gedefinieerd als ‘een relatie waarbij alle partners overeengekomen zijn dat ieder van hen een romantische en/of seksuele relatie met andere partners mag hebben.’
Bewust experimenteren met andere relatievormen
Deze gegevens laten zien dat een aanzienlijke deel van de Amerikaanse maatschappij, geëxperimenteerd heeft met bewuste non-monogamie, en dat er noodzaak is om alternatieve relatievormen als polyamorie en open relaties, te integreren in wetenschappelijk onderzoek. Hoewel de traditionele liefdesrelatie nog steeds het standaard plaatje volgt van twee mensen die verliefd worden en nog lang en gelukkig leefden, onderzoekt een op de vijf Amerikanen alternatieven voor eeuwig geluk.
Scope op relateren verbreden
Het is daarom wellicht tijd om die scope te verbreden. Het mag voor velen nog steeds een taboe zijn om over non-monogame relaties te praten, het onderzoek laat zien dat een groot gedeelte van de bevolking zoekt naar manieren om seksuele of romantische relaties met anderen aan te knopen die niet hun vaste partner zijn, en die met vertrouwen en respect voor elkaar, de eigen relatie behouden.
Nederland en andere relatievormen
Het is aannemelijk dat de cijfers in Nederland voor het bewust uitproberen van andere relatievormen, op gelijkwaardig niveau liggen. Onderzoek hiernaar is gewenst. Hoewel vreemdgaan voor velen een manier is om in het geheim de behoeften aan andere liefdes te bevredigen, blijkt het voor een groot deel van de maatschappij niet langer aanvaardbaar. Een goede begeleiding door therapeuten en coaches met kennis van begeleiding in andere relatievormen, is dan ook gewenst.
Beperkte kennis bij coaches en therapeuten
Therapeuten en coaches worstelen vaak zelf met onzichtbare of onbewuste belemmerende overtuigingen op het gebied van bewuste nonmonogamie, polyamorie en/of open relaties. In de traditionele therapie- of coachopleidingen, wordt gestuurd op monogamie als relatiestandaard. Een persoonlijke visie met een oordeel op open relaties of vreemdgaan, maken een open houding naar de client onmogelijk maken. Hierdoor zijn tal van huidige coaches en therapeuten onvoldoende in staat om mensen op een neutrale en effectieve manier te begeleiden. De opleiding tot relatiecoach bij Sonneveltopleidingen is de eerste opleiding tot relatiecoach in Nederland die het onderwerp bewust heeft opgenomen in de lesstof.
Taboe en ontbreken van rolmodellen
Het taboe op dergelijke relatievormen is groot. Door het ontbreken van positieve rolmodellen onder Bekende Nederlanders, is het voor veel mensen moeilijk om openlijk uit te komen voor deze manier van relateren. Het oordeel van de maatschappij en de veroordeling van mensen uit de directe omgeving, zorgen voor veel eenzaamheid en worstelingen bij hen die op zoek zijn naar alternatieve manieren van relateren waarbij liefde gevoeld wordt voor meer mensen dan alleen de vaste partner.
Ik roep iedere BN-er die worstelt met het openbaar maken van non-monogamie en die het in het hart liever anders wil, op voor een persoonlijke sessie om Nederland te kunnen helpen aan een eerste positief rolmodel voor andere relatievormen.
Leonie Linssen, Relatiecoach bij meervoudige liefdesrelaties, auteur en docent bij www.liefdedelen.nl
Bron: 1) http://www.refinery29.com/2016/08/121109/polyamorous-relationships-open-sex-study
2) http://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/0092623X.2016.1178675?journalCode=usmt20
Geef een reactie