Emotionele triggers in de liefde. In liefdesrelaties, maar zeker op het pad van liefde delen of bij de ontmoeting met je tweelingziel, kom je onherroepelijk elkaars schaduwkanten tegen. Emoties en gevoelens vieren hoogtij en er is een reden voor: deze emoties willen gevoeld en ervaren worden vanuit een volwassen bewustzijn, zodat oude onderliggende oude programma’s voorgoed gewist kunnen worden. Het is de ultieme weg naar zelfheling, mits je het met jezelf en elkaar aan durft te gaan.
Emoties en trauma
Emotionele triggers zijn gebeurtenissen in het heden die oude pijn uit het verleden aanraken. Als deze pijn verbonden is aan emoties als paniek of een onbeheersbare ongecontroleerde woede, kun je er donder op zeggen dat er trauma energie geraakt wordt.
Als je trauma oploopt in je jonge jaren, bijvoorbeeld als foetus in de baarmoeder van je moeder of als heel jong kind, kun je je voorstellen dat je automatisch in je overlevingsstrategie valt als het oude trauma geraakt wordt door iets wat je partner doet of zegt. Zelf noem ik het je supertalent, want deze strategie heeft jou geholpen om door zeer moeilijke tijden te komen! Boos worden, vechten, of juist heel lief doen en overmatig voor de ander gaan zorgen.
Energie in beweging
Emoties zijn niets anders dan energieën in beweging. Voor een kind of baby zijn sommige energieën eenvoudig te heftig om te doorvoelen. Liefde is de staat van zijn waar we vandaan komen, en onvoorwaardelijke liefde is wat je als baby onbewust verwacht als je in de aardse dualiteit terecht komt. Maar ook wat veel mensen niet altijd gekregen hebben.
Overweldigende emoties
Het ontmoeten van sterke emoties in een partnerrelatie, zoals bijvoorbeeld overweldigende jaloezie, is niets anders dan het ontmoeten van de overweldigende emoties die je voelde als baby of foetus, toen je versmolten was met je moeder en alle heftige emoties van je moeder, vanuit onvoorwaardelijke liefde en een volledige verbinding, tot je nam. In de baarmoeder of als baby ben je volledig afhankelijk en heb je immers geen zeggenschap over wat er tot je komt, omdat jullie samen een volledige eenheid vormen. Het verlangen naar eenheid in liefde, is een universeel menselijk verlangen, dat in partnerrelaties en bij liefde delen, ook tot uiting komt.
Belemmerende overtuigingen
Als je als kind niet krijgt wat je verlangt, zoals liefde, bescherming, of voeding, ontwikkel je onbewust gevoelens die later pootjes krijgen in de vorm van belemmerende overtuigingen, als we er als mens woorden aan gaan geven. Vooral in liefdesrelaties wordt dit helder, als we vastlopen in de communicatie of patronen die niet helpend zijn.
We zeggen dan tegen ons zelf:
- ‘Ik heb het gevoel dat ik er niet mag zijn’
- ‘Ik word door jou niet gezien in wie ik ben’
- ‘Ik word niet gehoord door jou’
- ‘Mijn liefde heeft geen bestaansrecht, ik heb geen bestaansrecht’
- ‘Ik doe er niet toe. Wat ik vind of voel doet er niet toe.’
Toen we als kind de liefde niet kregen, zijn we deze overtuigingen onbewust gaan geloven. Maar als je als volwassene deze innerlijke mantra’s in je hoofd blijft herhalen, ontwikkel je als het maar lang genoeg duurt, vanzelf een depressie. Het nemen van antidepressiva kan tijdelijk behulpzaam zijn, maar wil je werkelijk helen dan is het van belang om je emoties te doorvoelen en je gedachten op een andere manier te beïnvloeden.
Hoe kan het anders? Zes tips!
- Luister naar de signalen van je lichaam en…
Waar voel jij de pijn in je lichaam als je deze overtuigingen hoort? Luister naar je lichaam, het geeft een signaal af. Is het je keel, je borstgebied, je rug of je schouders? De uitnodiging is om naar binnen te keren en te durven voelen in plaats van jouw emoties te dumpen op je partner.
2. Haal adem!
Een van de belangrijkste hulpmiddelen is onze ademhaling. Als we stoppen met ademen, valt ons lichaam als vanzelf in een kramp. Als we bewust diep in en uitademen naar de plek van de pijn in het lichaam, lost de kramp al een stukje op. Tel tot tien, en stuur vanuit je hart de liefde naar de pijn in je lijf.
Heb je de neiging om in paniek te raken? Focus dan volledig op je eigen ademhaling, sluit je ogen, leg je hand op je hart en onderbuik en haal diep in en uit, want paniek ontstaat als in ademnood raakt.
3. Neem een innerlijk besluit
Een van de belangrijkste dingen die je kunt doen, is het innerlijke besluit te nemen om je oude, opgelegde kinderprogramma niet langer te geloven! Je bent nu een volwassene en geen kind of baby meer. Knijp maar in je armen: je bestaat al, je bent er al. Je bent volledig op aarde. Je hebt dus bestaansrecht anders zou je er niet meer zijn! Besluit nu om iets anders te geloven: jij bent het leven waard en het leven wil dat jij geniet!
4. Zie jezelf, erken jezelf
De vraag is niet of de ander je wel ziet zoals je bent, maar of jij jezelf kunt zien zoals je bent. Mag jij van jezelf zijn zoals je bent, met jouw persoonlijke verlangens? Stop met het vragen of wellicht eisen van bevestiging via je partner en kijk in de spiegel. Dit is wat je voelt, dit is wat je nu denkt. Het zijn slechts gevoelens en gedachten en die komen en gaan. Het zijn als golven in de zee. Jij bent niet je gevoelens en gedachten, je bent veel meer dan dat.
5. Luister naar de stem van je hart
Durf jij te luisteren naar de innerlijke stem van je hart? Word jouw hart gehoord door jou? Als jij jezelf toestaat de stem van je hart te horen, wordt het vanzelf gemakkelijker om te zien wat er leeft in het hart van een ander, ook al is dat wellicht iets anders. Misschien voel jij je monogaam en wil je zo leven, en is je partner polyamoreus. Het zijn slechts verschijningsvormen van de liefde. Er is niets mis met liefde, want wie de liefde volgt vindt de juiste relatievorm als vanzelf.
Jouw liefde heeft bestaansrecht, want je bent er. Jouw liefde mag stromen in verbinding met alles om je heen, in het moment, in het hier en nu. Het leven houdt van je, als jij ervoor open staat om van het leven te houden. Als jij het leven laat zien dat jij van jezelf houdt, zal het leven jou alles geven wat je nodig hebt. Durf jij te vertrouwen?
6. Doe het tegenovergestelde van wat je voelt
Als je altijd geneigd bent om uiting te geven aan je woede, kun je dit omzeilen is door in het hier en nu bewust te kiezen voor ander gedrag, en wel precies het tegenovergestelde te doen dan je innerlijke impuls. Heb je de neiging je partner te slaan? Geef hem dan een omhelzing of een kus. Als dit teveel voor je is, kies er dan voor om bijvoorbeeld een lief kinderliedje te zingen. Het maakt niet uit, als het maar tegenovergesteld is aan je impuls. Je kunt ook iets geks doen, bijvoorbeeld een handstand maken tegen de muur. Probeer het eens! De sensoren in je lichaam raken in de war als je iets anders doet dan normaal en dat is juist de bedoeling!
Lukt het jou niet om de verbinding met jezelf te voelen in de relatie met je partner? Heb jij last van paniek of overweldigende boosheid? Misschien is een Trauma Bevrijding Intensive iets voor jou. Samen halen we de energetische last die jij geërfd hebt van jouw voorouders, uit jouw lichaam, zodat het leven weer voor je kan gaan zorgen. Bel me voor een vrijblijvend informatief gesprek: 06-45550680 (kantooruren) of mail me.
Geef een reactie