Wie relateert met iemand met narcistisch gedrag, herkent ook vast de stroom van verwijten aan jouw adres. Want, met de narcist is immers niets aan de hand. Gisteren luisterde ik naar een YouTube filmpje van een Amerikaanse therapeut en die zei ‘want de narcist denkt dat hij verlicht is.’ Toen ging er bij mij een belletje rinkelen.
Ja, als je verlicht bent en je aanschouwt het leven op aarde vanuit de kosmos als zijnde je bent een engel die geen goed en fout kent, want alles is immers in staat van absolute perfectie, dan kun je in de valkuil terecht komen dat je denkt dat je dus ook alles mag doen of laten bij iemand. Want immers alles is Goddelijk perfect. We zijn echter ook mens van vlees en bloed en hebben dus te maken met individuele afscheiding. Wie zich volledig heeft afgescheiden van het mens-zijn, en dus ook geen verbinding wenst te maken met de wond die jij als mens en ziel draagt in dit unieke leventje, is alleen nog maar gericht op het vermijden van de eigen menselijke pijn, ten koste van anderen. En dat is het gemakkelijkst bij iemand die zielsveel van je houdt.
HSP-er als spiegel van ‘de narcist’
Als spiegel van de narcist die jij als HSP-er bent, zorgt jij ervoor dat je juist wel naar binnen gaat en probeert te ontdekken in jezelf wat je allemaal kunt verbeteren, wat jouw aandeel is in het conflict of de crisis, en wat jij kunt veranderen. Zolang dit mede ten gunste is van degene met narcistisch gedrag, is er niets aan de hand. Maar als jij gaat voor jouw geluk en keuzes maakt die jou als mens en persoonlijkheid dienen, en die tegen het geluk van de ‘narcist’ ingaan, dan is de kans groot dat je wordt onderworpen aan gaslighting technieken, waarbij jij de schuld krijgt van alles wat er gebeurt of gebeurd is. Elkaar bewust pijn doen is dan het gevolg.
De gevolgen voor jou als liefhebbend mens, die altijd het goede in de ander ziet en die altijd compassie heeft voor de ander, is dat je woede en boosheid ervaart. Deze kan er op verschillende manieren uitkomen. Veelal gebeurt het door de woede te onderdrukken of weg te redeneren (door op zoek te gaan naar jouw aandeel en door te reflecteren). Maar die boosheid heeft een functie en een boodschap en het is belangrijk er naar te luisteren.
De goede kant van boosheid
Woede en boosheid is in de puurste zin van het woord een fantastische energie. Het is jouw levensenergie die jouw grenzen aangeeft en die jou vertelt wanneer iemand te ver gaat. We hebben echter massaal niet of nauwelijks geleerd om met woede om te gaan, en dus hebben we in relaties met emotionele dynamieken, heel veel mogelijkheden om te leren onze boosheid in te zetten als transformator.
Zeven manieren voor omgaan met boosheid
1. Je onderdrukt je boosheid. Je doet alsof de boosheid er niet is. Je negeert je emotie en je slikt het in. Dat gaat overigens vanzelf want als je probeert je te uiten, is daar die brok in je keel, de pijn in je buik of de verlamming. Het lukt je gewoon niet.
2. Je laat openlijk je agressie zien. Je valt de ander aan en wijst met de beschuldigende vinger. Je bekritiseert de ander en maakt hem of haar verwijten. Aan jou ligt het (deze keer) niet!
3. Je vertoont verborgen of passieve agressie. Je geeft de stiltebehandeling en weigert nog langer te spreken tegen je partner. Dit doe je ook waar je kinderen bij zijn. Dan ben je ijskonijn en zeg je alleen de hoognodige dingen. Je trekt je terug en gaat uit contact. Je wilt niets meer met de ander te maken hebben. Je weigert in gesprek te gaan, ook na smeekbedes of andere pogingen vanuit de ander.
4. Je komt als een krijger op een assertieve manier op voor je mening, en je behoudt daarbij respect voor de visie van de ander. Je blijft met al je energie bij jezelf. Je hebt de toestemming van de ander niet nodig om te mogen zijn wie jij bent en om jouw waarheid te spreken. Met het uitspreken van jouw waarheid laat je respect zien voor jezelf. Dat is genoeg. Als je daarop aangevallen voelt, zeg dan iets als: ‘Ik begrijp hoe je je voelt maar ik wil graag mijn leven leiden op mijn manier en op de wijze die klopt voor mij. Ik kies nu voor mezelf en voor dat waar ik nu blij van word.’
5. Je verlegt je aandacht naar andere zaken en je weigert jezelf te verliezen in een gevecht met alleen maar verliezers. Je kiest ervoor iets anders te doen en maakt de innerlijke keuze om daar jouw energie op te richten.
6. Je leeft je boosheid uit op een onschuldige manier. Je gaat naar het bos en neemt een kussen mee waar je op kunt slaan. Je neemt een boksbal om je op uit te leven. Je leeft je uit in de sportschool of middels een andere sport. Je zoekt een therapeut die werkt met lichaamswerk en die jou begeleidt om op een veilige manier de boosheid te kunnen uiten zoals jij dat wilt. Daar hoort dan wel bij dat je samen de omstandigheden creëert die dit uitleven veilig laten plaatsvinden.
7. Je ademt bewust liefde naar je boosheid en andere emoties. Je schenkt jezelf en de ander vergeving voor het gebeurde en ademt liefde vanuit je hart naar jezelf, en daarna naar je partner.
Worstel jij met de emotionele schommelingen als gevolg van een relatie met een partner met narcistisch gedrag, of ben je zelf iemand met narcistisch gedrag? Misschien is de training ‘heling van de narcistische wond’ iets voor jou. Deze vindt plaats van 8 t/m 11 november 2018. Hier lees je meer over het programma. In de training gaan we aan de slag met de dader-slachtoffer dynamiek en worden we begeleid door de andere wereld, met als motto: ‘wat ooit vanuit vergissing en pijn gecreëerd is, kan ook weer ontmanteld en geheeld worden.’
Geef een reactie