Het was een van de hoogtepunten in mijn carrière: de bijdrage aan de tv-uitzending van Filemon gaat vreemd in 2019, een serie van vier afleveringen waarin ik met mijn workshop ‘Jaloezie de baas’, op tv mocht. Ik ben diep dankbaar dat het zo’n mooie uitzending is geworden. In de serie geeft Filemon antwoord op de vragen waarom we als mens monogaam zijn geworden, waarom we vreemdgaan, legt hij uit over jaloezie en onderzoekt hij alternatieve relatievormen. Quote uit de uitzending:
Ik kreeg op Facebook een prachtig compliment van collega Tony Verheij, bekend van het boek ‘De chemie van liefde’ die het volgende schreef op Facebook: ‘Complimenten voor de manier waarop je in beeld was en helder de dingen kon uitleggen. Mooi ook dat je groep goed meewerkte en zich niet inhielden ondanks de camera.’
Authentiek jezelf zijn
Ja, het was een bijzondere dag, die opnamedag. Ik had de intentie gezet dat de workshop voor iedereen een bijzondere bijdrage zou zijn. Voor mijzelf als relatiecoach, voor de deelnemers en voor de mensen die het programma maakten. Tijdens de meditatie werd helder dat ik oefeningen uit mijn cursus Jaloezie de baas mocht gebruiken en inzetten. Het werd een cognitieve aanpak, gemengd met systemisch werken en vooral: samen delen.
De cameraploeg wilde de groep in een U-vorm maar ik weigerde. Voor mijn gevoel moesten we juist in een cirkel zitten om de energie te kunnen laten stromen en het gevoel van eenheid te kunnen ervaren. Gelukkig accepteerden ze het en vonden ze een alternatieve manier van filmen. Zelf heb ik geen cameravrees en kan ik authentiek mezelf zijn. Leven en werken vanuit authenticiteit is de slogan van mijn coach-bedrijf Verander je Wereld. Dan nodig je anderen uit om hetzelfde te doen en dat gebeurde. Iedereen durfde zichzelf te zijn en stelde zich kwetsbaar op. Dát zie je terug in de uitzending.
Filemon gaat vreemd
Filemon en zijn mensen hebben er echt een mooi, serieus en interessant programma van gemaakt, beslist de moeite waard om te bekijken. Het laat heel mooi zien dat jaloezie verbonden is vanuit de gedachte dat je een ander bezit: ‘je bent van mij!’. Dat is de mannelijke pool in ons. Een andere manier van liefhebben gaat niet over hebben, maar over zijn. Dat is de vrouwelijke pool in ons en werkt op een hele andere manier. Dan kun je in liefde blijven met jezelf en het anderen gunnen het fijn te hebben met een ander. Toch popt ook bij die mensen soms jaloezie op. De opnames over jaloezie zijn te zien in de derde aflevering. Hier kun je de opnames van de workshop terugzien.
Wil je alle afleveringen terugzien? Dat kan hier.
Online cursus jaloezie de baas
Over omgaan met jaloezie heb ik een online cursus van 14 weken gemaakt: Jaloezie de baas. De cursus is destijds doorgenomen met de directeur van de Academie voor Coaching en Counselling en zit echt goed in elkaar. Hij is specifiek bedoeld voor mensen die liefde delen en die botsen met gevoelens van jaloezie of onzekerheid ten gevolge van liefde delen. Je gaat echt de diepte in met jezelf en leert jezelf opnieuw kennen.
Drie maanden ga je met jezelf aan de slag, met 7 intensieve digitale coachsessies, tal van reflectieoefeningen, video’s waarin ik mijn ervaringen deel en praktische tips, met iedere week erna een follow up oefening. Deze periode is uitermate geschikt om naar binnen te keren en jezelf opnieuw onder de loep te nemen, met als gevolg meer liefde voor jezelf en van daaruit kun je vanuit liefde verbinden met jouw partner(s).
Geef een reactie