In mijn praktijk kom ik het tegen: mensen die geheimen hebben voor hun partner. Hiermee bedoel ik dat je belangrijke informatie voor je partner willens en wetens verborgen houdt. De redenen zijn divers: angst om de ander te kwetsen, angst om niet geaccepteerd te worden, angst voor de beëindiging van de relatie, vinden dat hetgeen je in het geheim doet niets met de ander te maken heeft. Ieder mens heeft immers recht op zijn eigen ‘secret garden’.
De aard van een geheim kan divers zijn. Zo kun je in stilte iemand bewonderen of stiekem verliefd zijn. Je kunt fantaseren over bepaalde seksuele verlangens die je niet kenbaar durft te maken. Je kunt vreemdgaan of een SOA hebben. Je houdt informatie over je financiën achter in de hoop dat je partner jouw schulden niet ontdekt. Misschien heb je een ziekte waar je je partner niet over wilt of durft te vertellen. Of misschien wil je je partner niet alles vertellen over heftige dingen uit jouw verleden, zoals incest ervaringen.
Waarom hebben we geheimen?
Zelf zeg ik altijd: alles wat een mens doet, doet hij uit liefde. Of uit liefde voor jezelf omdat je jezelf deze ervaring gunt, of uit liefde voor een ander. Het hebben van geheimen heeft hier ook mee te maken. Dat wat je voor je partner verborgen houdt, is vaak in de wetenschap of de veronderstelling dat de ander het niet zal pikken. De gevolgen die je er aan koppelt, durf je niet aan. Een geheim begint vaak met een keuze die in de eerste instantie nog niet zo erg lijkt. Door stelselmatig en bewust steeds opnieuw die keuze te maken om informatie achter te houden, wordt het geheim steeds groter. Met alle gevolgen vandien.
Wat doen geheimen met ons als mens?
Het bewust achterhouden van informatie die ontstaat vanuit angst, kost energie. Je moet immers steeds onthouden wat je gezegd hebt. Als dit langer voortduurt ontstaat er een soort dubbelleven. Je moet steeds opnieuw recht praten wat krom is. Na verloop van tijd onderdruk je gedachten die te maken hebben met jouw geheim en dwing je jezelf aan iets anders te denken. Dat noemen we oneerlijk zijn tegen jezelf. Iedere keer wanneer je je vanuit gevoelens van schuld of schaamte inhoudt om niet over je geheim te praten ontstaat een korte stress reactie in je lichaam.
Het langdurig opbouwen van innerlijke stress, kan leiden tot irritaties, woedeaanvallen en/of agressief gedrag. Het is een poging van het lichaam om de innerlijke onvrede te uiten en de balans te herstellen. Meestal uit dit zich in de vorm van verwijten naar de partner, als een poging om jezelf vrij te pleiten. Uit onderzoek is gebleken dat mensen met geheimen (vergeleken met mensen zonder geheimen) o.a. vaker ziek worden, meer lichamelijke klachten hebben en een minder goed werkend immuunsysteem hebben. Uiteindelijk kan dit zelfs leiden tot lichamelijke ziekten. Sommige mensen houden het jaren vol, tot het lichaam ineens aangeeft dat het genoeg is. Dan kun je niet langer meer doorgaan met liegen tegen jezelf en dus ook tegen je partner.
Je hebt geen last van je geheim?
Gefeliciteerd! Dan is er niets aan de hand. Zolang je voelt dat het klopt dat je bepaalde informatie voor jezelf houdt, omdat je vindt dat je recht hebt op jouw eigen secret garden, hou het dan zo. Als de gedachte aan het uitkomen van je geheim je meer stress oplevert dan het hebben van het geheim, heeft het een doel. Blijf in contact met wat je voelt. Wat doet het hebben van een geheim met jou? Heb je behoefte om het te delen?
Het kan helpen om geheimen te delen met een vertrouwenspersoon. Iemand die jou niet veroordeelt, maar vanuit liefde luistert naar wat het voor jou betekent. Je kunt het van je afschrijven in een brief die je aan niemand stuurt. Je kunt het delen in een dagboek. Vroeger gingen mensen te biecht. God oordeelt niet, ook al moest je boete doen. De tijd van boetedoening is voorbij, als je uitgaat dat alles wat je doet, een keuze vanuit liefde is. Desalniettemin heeft het hebben van geheimen impact op ons leven en op de relatie met onze partner. Die verantwoordelijkheid draag je altijd.
De impact voor de partner
Vaak voelt een partner haarfijn aan als er iets niet klopt. Onze intuïtie hebben we niet voor niets gekregen. We leven in een tijd waarin alles gezien wil worden. Het is steeds moeilijker om dingen geheim te houden. Internet, mobiele telefoons en social media openen deuren. Hoewel er vaak een bom barst in een relatie als geheimen uit komen, biedt het ook een kans. Een geheim zal bewust of onbewust, toch tussen jullie in staan. Je houdt elkaar als het ware gevangen in de weg naar zelfbevrijding.
Als het geheim zichtbaar is geworden, kan er ook puin geruimd worden. Je hoeft niet langer te liegen over jouw wensen en verlangens. Je partner wordt niet meer geconfronteerd met gevoelens van ‘er klopt iets niet’. Alles wat onderhuids knaagt, ook al wil je het niet zien, lost zich op. Je kunt eindelijk met een open vizier naar elkaar kijken en de situatie in ogenschouw nemen. Durf je elkaar te zien in wie de ander werkelijk is? Kun je de ander en jezelf in liefde aanschouwen?
Hoe verder?
Het uitkomen van een geheim betekent hoe dan ook het inslaan van een nieuwe weg. Het oude kun je achterlaten. Soms betekent het dat partners besluiten om trouw te zijn aan hun eigen waarheid en aan wat voor hen belangrijk is. Dat kan een breuk van de relatie inhouden. Soms betekent het dat er, na het ruimen van de puin en het verwerken van het verdriet, opnieuw voor een verbinding met elkaar gekozen wordt. Een verbinding waarbij elkaars eigenheid niet langer verborgen wordt gehouden. Een verbinding waarbij er gewerkt wordt aan wat hersteld dient te worden. Je kunt elkaar weer naderen vanuit echtheid en dat voel je in heel je wezen.
Het verwerken doet iedere partner voor zichzelf. Je kunt immers alleen jezelf helen. Vanuit heelheid, kun je de zon in je hart weer laten schijnen. Durf jij het aan?
Heb je een geheim en wil je er eens vrijuit over praten? Of wil je niet langer zwijgen maar weet je niet hoe het aan te pakken? Neem gerust contact op voor een verhelderingsgesprek. Dit kan via Skype of middels een live sessie van 1,5 of 2 uur in mijn praktijk in Den Bosch
Geef een reactie