Regelmatig word ik uitgedaagd om mijzelf zijn in de liefde. Het is iedere keer opnieuw onderzoeken waar ik sta in verbindingen met mensen, hoe ik me daarbij voel en hoe ik mezelf kan zijn en blijven. Wat past bij mij? Hoe wil ik mij verbinden? Waar liggen grenzen en hoe ga ik daarmee om?
Jezelf zijn bij verschillen
Jezelf kunnen zijn in de liefde. Het klinkt zo vanzelfsprekend, maar is het dat ook? In mijn praktijk zie ik hoe mensen ermee worstelen. Vooral als er verschillende verlangens en behoeften zijn in de liefde, blijkt het ‘jezelf kunnen zijn’ een behoorlijke uitdaging. In de wereld van polyamorie en open relaties zijn er meer partners betrokken. Dat betekent dus meer behoeften en meer mensen om rekening mee te houden.
Het trouw zijn aan jezelf en een keuze maken voor jezelf kan soms betekenen dat de ander zich gekwetst of in de steek gelaten voelt. Of we voelen ons verantwoordelijk voor het geluk van de ander, en stoppen onze eigen verlangens voor het gemak maar weg. Want de partner waar je van houdt ongelukkig zien: dat wil niemand. Vooral als de ene partner polyamoreus is of een open relatie wil en de andere partner monogaam is en wil leven, blijkt jezelf zijn in de liefde een behoorlijke uitdaging. Hoe geef je vorm aan je relatie(s)? Welke keuzes en afspraken maak je dan? Wie bepaalt wat?
Wensen en behoeften
Jezelf zijn in de liefde, betekent niet dat je het altijd met elkaar eens bent over de te bewandelen weg of over de keuzes die je maakt. Jezelf zijn in de liefde betekent dat je een relatie of relatievorm zoekt die bij je past, en waarin jij mag zijn wie je bent. Liefde stelt geen eisen. Dat doet het ego en de angst en de gedachten die hieruit voortvloeien. Jezelf zijn in de liefde betekent dat je in staat bent om jouw wensen en behoeften te formuleren, ze te erkennen en ze te uiten. Het betekent dat je de behoeften van je partner(s) kunt zien en horen. Het betekent dat je samen een weg vindt om er mee om te gaan.
Maak mij gelukkig!
Iedereen kent wel de neiging om naar de ander te wijzen voor jouw geluk. Geen enkele partner is echter verplicht om te voldoen aan al jouw wensen en behoeften. Je partner kan alleen maar besluiten of hij of zij gehoor wil geven aan jouw wensen, net zoals jij jouw keuzes mag maken. Het is fijn als je het daar samen over eens kunt zijn, als het voelt als een vanzelfsprekendheid en als besluiten gemaakt worden met een open hart en vanuit liefde. Als wensen en behoeften op elkaar aansluiten, is dat een stuk gemakkelijker en plezieriger dan wanneer ze steeds weer opnieuw jouw grenzen of jouw (oude) pijnpunten raken. Durf je jouw grenzen en pijn te voelen, te onderzoeken en te erkennen? Kun jij in je kracht blijven als je de pijn of verwarring van je partner ziet?
Relaties als spiegels
Jezelf zijn in de liefde kan op veel manieren. Iedere relatie biedt je de mogelijkheid om in de spiegel van jezelf te kijken. Iedere relatie geeft je de kans bepaalde lessen te leren. Iedere relatie is anders, omdat iedere partner anders is en omdat je met de een, een andere interactie hebt dan met de ander. Dan blijkt de pijn die je voelde in de ene relatie, er bij een ander helemaal niet te zijn simpelweg omdat je met een andere persoonlijkheid te maken hebt.
Het is de kunst om voor jezelf te bepalen wat jij wilt in je leven en in de liefde. Want ja, iedereen wil graag een relatie waarbij de liefde stroomt, waarbij je je uitgedaagd voelt en waarbij je onvoorwaardelijk jezelf mag zijn. Soms is dat bij een partner. Soms zijn dat meerdere partners. Soms betekent het een afscheid van een bestaande relatie. Het maakt niet uit, als het maar bij jou als mens past en als jij uiteindelijk gelukkig kunt zijn met je keuze.
De weg naar jezelf zijn in de liefde
Vaak betekent de weg naar jezelf zijn in de liefde, de weg van overgave. Het kunnen zijn met alles wat er is en het loslaten van verwachtingen. Soms betekent het ergens simpelweg helemaal voor gaan, grenzen verleggen en uit je comfortzone komen om zo te kunnen groeien en om daar te komen waar jij naar toe wilt. Soms betekent het in een relatievorm zitten waarbij partners water bij de wijn doen, omdat het offer van elkaar loslaten te groot is. Waar je ook voor kiest: het betekent altijd dat je uitgenodigd wordt de consequenties van je keuzes en te accepteren. Ook als ze niet zo leuk zijn.
Welke weg je ook kiest, en welk pad je ook bewandelt: er is geen goed of fout. Op ieder pad ontmoet je facetten van het mens zijn die je uitdagen en kom je wel eens negatieve emoties tegen zoals frustratie, schuldgevoel, onmacht of verdriet. Net zoals in iedere relaties gevoelens van vreugde, passie, blijdschap, inspiratie en geluk een onderdeel zijn. Dat noemen we Leven.
Het enige dat verandert is dat alles verandert
Geen enkele relatie is statisch, net zo min als het leven dat is. Het enige dat verandert is dat alles verandert. Durf mee te bewegen met wat er is en wat zich aandient. Zorg dat je jezelf goed blijft voelen. Zoek hulp als het even niet lukt of als je er samen niet uitkomt. Een andere blik van iemand die er frist tegen aankijkt kan wonderen doen. Ik begeleid je graag bij jouw of jullie zoektocht en naar wat het beste past bij jou als mens. Want hoe meer een pad bij jou past, hoe meer moeiteloosheid je in je leven zult ervaren.
Uiteindelijk is iedere relatie een spiegel, waarin jij jezelf mag zien. Waarin jij jezelf mag omarmen, met alles wat er is en hoe je bent op dit moment. Hoe beter de relatie met jezelf is, hoe meer je van jezelf houdt, des te gemakkelijker kun je houden van je partner en deze zichzelf laten zijn.
En jij? Kun jij jezelf zijn in de liefde? Wat past bij jou?
Heb jij moeite om jezelf te zijn in de liefde? Zijn er botsende verlangens tussen jou en je partner en beland je vaak in een machtsstrijd? Misschien is een Relatie Intensive iets voor jou. In een dag gaan we aan de slag om jouw onbewuste overtuigingen in kaart te brengen en te transformeren zodat er nieuwe stappen gezet kunnen worden. Hier lees je er alles over.
Yvonne zegt
Hallo daar ben ik weer.
Mooie stukken zet je toch neer he. En ik snap ook nog eens wat je bedoelt. Mijn zieleconnectie heeft mij veel geleerd en werd mijn spiegel. Nee het is niets geworden maar hij liet me wel zien wat nog stukjes waren om te helen. Ik ben hem zeer dankbaar. Ook angsten loslaten hoorde daarbij. Maar ik ben nu zeer goed in staat om dichtbij mezelf te blijven en daar gaat het toch maar om. In iedere relatie. Inclusief de liefdes. Ik ben eerder over grenzen heengestapt om mijn partner te plezieren. En werd er zelf doodongelukkig van. Dat ga ik dus never meer doen. Ik hou mijn grenzen zeer goed in de gaten en als dit betekent dat ik een relatie moet afbreken omdat hij totaal anders erin wil staan (bedoel dus open relatie) dan moet dat maar zo zijn. Dan krijgt hij de kans iemand te vinden die hetzelfde graag zou willen en ik dus ook. Want het moge al duidelijk zijn…. ik wil zelf een monogame relatie.