In 2016 deed ik een dansdag over de orale karakterstructuur, het type mens met een diep verlangen naar heel veel liefde. Middels zes karakterstructuren kun je mensen indelen in de manier waarop zij in het jonge leven trauma hebben gekend en wat de gevolgen zijn voor jou als mens en voor je karakter. Wat voor type mensen zijn er volgens de karakterstructuren en wat zijn hun kwaliteiten en valkuilen? Als je daar meer over wilt weten, lees dan deze site.
Types en karakterstructuren
Zelf heb ik niet zoveel met het indelen van mensen in types, hokjes, psychopathologie, enneagramtypen of wat dan ook. Ik lees er over, herken mensen en beschrijvingen en vervolgens vergeet ik het weer. Ik wil mezelf niet identificeren met een type, want ik ben natuurlijk veel meer dan dat en dat is ieder mens. Wel vind ik het leuk om te onderzoeken wat ik van een bepaalde beschrijving herken in mezelf of bij mijn naasten.
Zo las ik jaren geleden de dikke pil De Maskermaker, waarin ik mezelf van oorsprong herkende als de orale structuur, die als thema heeft: ik krijg nooit genoeg.
Niet genoeg moederliefde
Deze karakterstructuur is ontstaan doordat je als baby niet de liefde, zorg en aandacht ontving die je nodig had, omdat je moeder je het om een of andere reden niet kon geven. Het gevolg ervan is dat in de rest van je leven, je het verlangen hebt naar liefde, en dat je het gevoel hebt dat het nooit genoeg is. In dit licht gezien is polyamorie dan iets wat logisch is. Vertrouwen hebben in je leven, is een issue. Sinds mijn genezingsproces van borstkanker in 2011, heb ik veel gedaan aan helingswerk op dit thema.
Jezelf toestaan je diepste verlangen te voelen
Bij de workshop mocht ik ervaren wat ik sindsdien geheeld heb in mij, en hoe het vroeger was. Het verlangen naar liefde dat herken ik nog steeds. Een van de uitdagingen voor mensen met een orale karakterstructuur is het durven voelen van je diepste verlangen en aan te geven wat je nodig hebt, in plaats van te klagen, te zeuren of op een andere onbewuste manier aannemen dat een ander het wel voor je invult.
Liefde zit in jezelf, toch?
Het was fijn om te zien wat er allemaal hersteld was in de loop van de jaren. Maar het grootste geschenk was het inzicht dat ik mag verlangen naar liefde. In de spirituele wereld worden we vooral uitgedaagd dat we de liefde in onszelf moeten zoeken, en van daaruit de verbinding met anderen aan mogen gaan. Zelf heb ik ontdekt dat het een twee-richtingsverkeer is. Ja, het is heerlijk om te liefde in jezelf te ontdekken en te voelen dat je het goed met jezelf kunt vinden. Ja, het is heerlijk om thuis te komen in jezelf.
Maar het is ook heerlijk om de liefde te kunnen delen. Er is niks mis met het verlangen naar een ander, of het verlangen naar liefde. Wij mensen zijn niet bedoeld om alleen door het leven te gaan. Er zijn ooit proeven gedaan in de 2e wereldoorlog met baby’s, waarbij deze geen liefde en aanraking kregen, alleen maar de voeding die ze nodig hadden. De baby’s stierven. Geen mens kan zonder liefdevolle aanrakingen. Dus geef jezelf niet op de kop als je je huidhonger voelt, naar liefde verlangt en je voelt dat het niet genoeg is!
Het pad tussen autonomie en verbinding
Het leven van mensen in de liefde vindt plaats over een pad waarvan de uitersten, volledige autonomie en volledige samensmelting zijn. Het gevoel van volledige autonomie heb ik ervaren tijdens mijn wereldreis in 2001. Niemand in de buurt om rekening mee te houden, het helemaal zelf doen en alles zelf beslissen. Leve de vrijheid! Het gevoel van volledig samensmelten heb ik ervaren door liefdevolle seks met mijn tweelingziel waarbij tijd en ruimte overstegen werd en waarbij alles samenviel in liefde in het nu. Geweldige ervaringen.
Bindingsangst en verlatingsangst
Het leven van de gemiddelde mens vindt echter plaats in het grijs-gebied en als liefde gedeeld wordt met meerderen, word je automatisch uitgedaagd de uitersten te onderzoeken. Daarbij ontmoeten we onze bindingsangst en verlatingsangst. Oftewel: de angst voor overweldiging, waardoor je het gevoel hebt niet meer te bestaan, en de angst voor afscheiding waardoor je het gevoel van diepe eenzaamheid ontmoet wat overeenkomt met de angst voor de dood. Het zijn slechts spiegels van twee existentiële angsten die gevoeld willen worden. Daar tussenin relateren we en vindt het leven plaats.
Bliss, plezier en extase
Wie de diepste angsten in zichzelf heeft ontmoet en ervaren, kan ook de tegenstelling van deze emoties ervaren: bliss, plezier en extase. Het gevoel van extase ken je misschien alleen vanuit het orgasme, waarbij je jezelf en je gedachten volledig loslaat en je je overgeeft aan de energie die door je lijf raast. Tantra is een manier waarbij je de seksuele energie leert verplaatsen door je hele lichaam, waardoor je in plaats van een vijf seconden piek orgasme, je langdurige orgasmen kunt ervaren en waarbij de levensenergie uitbundig door het lichaam blijft stromen.
Ook voor mensen met een orale karakterstructuur is er dus genoeg. Als je door je diepste angst heen durft te gaan en de pijn in de ogen durft te kijken, versmelt je vanzelf in liefde. Het vertrouwen in het leven krijg je er gratis bij. Het enige wat je dan nog mag doen is liefde te geven en liefde ontvangen.
En jij, hoe leef jij de liefde en het leven? Durf jij te vertrouwen?
Worstel jij met diepe overtuigingen van niet genoeg krijgen, onvoldoende vertrouwen hebben in jezelf of in je relatie, er niet mogen zijn? Misschien is een Trauma Bevrijding Intensive iets voor jou. Samen onderzoeken we wat jij hebt meegekregen vanuit je gezin van herkomst in je vroege jaren, wat jou niet langer dient. Ik zet hierbij mijn helende gaven voor je in, zodat jij mag loslaten wat jou belemmert en verloren krachten terughaalt, waardoor jij een nieuw pad vol liefde kunt inslaan. Bel me gerust voor een afstemmingsgesprek om te zien wat dit voor jou inhoudt kwa tijdsduur en investering (kantooruren – 06-45550680)
Geef een reactie