Liefde delen en jaloezie
Wie het pad van liefde delen betreedt, al dan niet vrijwillig, komt onverhoopt jaloezie tegen. Is het niet omdat je op een bepaald moment zelf ontdekt dat je jaloers bent, dan wel omdat je partner tekenen van jaloezie vertoont. Als je samen kunt praten over gevoelens en gedachten die jaloezie teweeg brengen, ben je al een heel eind. Maar meestal sluiten we de deur naar een open communicatie al voordat er open en eerlijk gesproken kan worden, of gedeeld. Hoe komt dit?
De meeste mensen komen nooit zover, omdat hun oordelen hen weghouden van dit pad. Ik weet het omdat ik er zelf ben geweest.
Zo’n dertig jaar geleden vertelde mijn vriendin opgetogen over een vrouwelijke kennis van haar die relateerde met twee mannen. Ze woonden allemaal in hetzelfde huis, met ieder een eigen etage. In onderling overleg sliep ze de ene dag bij de een, en de andere dag bij de ander. ‘Mooi he, dat dit kan, vind je niet?’ , vroeg mijn vriendin me.
Ik herinner me mijn grote verontwaardiging. Wie dacht ze wel niet dat ze was? Je kon nu eenmaal niet alles hebben in het leven en er kwam een dag waarop hun sprookje in duigen zou vallen, ik wist het zeker! Ik vond het belachelijk, een vrouw met twee mannen. Ze moest gewoon tevreden zijn met haar eerste man! En zo foeterde ik nog even door, mijn vriendin stilletjes achterlatend.
Verontwaardiging
Ik was er dagen boos over. Ik vond er namelijk echt iets van en ik veroordeelde de vrouw. Blijkbaar werd er diep in mij iets geraakt wat ik niet kon thuisbrengen, laat staat om het onder woorden te brengen. Maar het voorval sloeg ik op in mijn geheugen. Pas vele jaren later, minstens tien, ontdekte ik dat er diep weggestopt onder de afkeuring van toen, een eigen verlangen zat naar de liefde openlijk en eerlijk te kunnen delen met meer dan een partner. Au!
Emoties als richtingaanwijzers
Jaloezie en andere stevige emoties komen voort uit ons onderbewuste. Vaak zijn het repeterende gedachten en gevoelens die in de loop van tijd overtuigingen zijn geworden. Als kind nemen we deze als vanzelfsprekend over van onze ouders, opvoeders of maatschappij. Dit doen we vanuit het verlangen naar onvoorwaardelijke liefde, naar erbij te horen, naar geaccepteerd te worden in wie je bent.
Erfenis van onze voorouders
Wie het pad van liefde delen betreedt, komt onherroepelijk oordelen, vooroordelen, bewuste of onbewuste overtuigingen tegen, van jezelf of van je partner. Je hoeft er niets voor te doen. Herinneringen van emotionele blokkades vanuit onze ouders en voorouders liggen opgeslagen in ons onderbewuste en deze maken meer de dienst uit dan je denkt. We erven niet alleen de kleur van onze ogen, of de haarstijl, maar ook onverwerkte emoties en overtuigingen die leiden tot een bepaald gedrag in de liefde. Soms is dat vanuit verzet (ik wil nooit zo worden als mijn vader of moeder), soms vanuit verlangen naar het anders en beter te doen dan zij konden in hun wereld van toen.
Wie ben ik en wat wil ik?
Liefde delen nodigt je uit om jezelf en alles wat er in je leeft te onderzoeken. Waarom reageer ik zo? Waar ligt mijn verlangen? Hoe kan ik anders naar kijken naar mijn partner en hoe kan ik genieten van mijn autonomie in plaats van me afhankelijk te voelen van de liefde van mijn partner? Hoe kan ik gevoelens van verlatings- of bindingsangst herkennen, erkennen en omarmen als zijnde niets meer of minder dan een uiterste van emotie die vrijgemaakt wordt in de dans van de liefde leven?
Liefde leren delen
Voor wie liefde wil delen en wie niet weet hoe, is er het online programma Liefde Delen – jaloezie de baas. In dit programma van 98 dagen in 7 tweewekelijkse modules, word je langzaam bewust gemaakt van gedachten, gevoelens en emoties die jou de baas zijn, in plaats van dat jij er slechts de eigenaar bent. Je krijgt naast een heleboel informatie, tal van reflectie oefeningen, bewustwordingsoefeningen en visualisaties, om jouw liefdesleven op een hoger niveau te brengen, zodat liefde delen leidt tot verdieping van je relaties en meer liefde en geluk. Hier lees je er alles over
Innerlijk vrij zijn
Liefde delen gaat over vrij zijn, innerlijk vrij zijn. Wie perse buiten de deur wil vrijen vanuit een onweerstaanbare innerlijke drang, is net zo onvrij als wie perse een partner helemaal voor zichzelf wil houden, koste wat het kost. Werkelijk innerlijk vrij zijn, houdt in dat je bewust keuzes maakt die goed zijn voor jou en voor je partner. Durf samen te ontdekken wat liefde delen voor jou kan betekenen, wat angsten doorvoelen kan bieden en welke wegen er geopend kunnen worden die eerst onbegaanbaar leken. Gedeelde vreugd is immers dubbele vreugd en gedeelde smart is halve smart. In liefde delen omhelzen we beide aspecten wat zorgt voor meer diepgang en meet intensiteit.
Liefde delen en samen groeien
Wie houdt van een kabbelend leven kan er beter niet aan beginnen, maar wie de liefde voor meer dan een persoon kan voelen, is wellicht toe aan een volgende stap. Het online programma liefde delen – jaloezie de baas helpt je bij het ontmantelen van jouw blokkades en laat je de schat ontdekken die achter jouw jaloezie huist. Voorkom dat liefde delen leidt tot drama en destructie, door met jezelf aan de slag te gaan. Durf te communiceren met je partner over je verlangens, behoeften en grenzen en maak samen een besluit. De ene keer ben jij het die in het diepe springt, de andere keer is je partner dat.
Innerlijk vrij zijn
Durf vrij te zijn als een kind en wees je eigen innerlijke volwassene. Dit en nog veel meer leer je in het online programma. Durf jij het aan? Je kunt iedere dag beginnen met het basisprogramma. Heb je behoefte aan persoonlijke coachgesprekken om het geleerde in het programma beter te kunnen verankeren, kies dan voor de derde variant, zodat je jouw ervaringen, vorderingen en inzichten met je coach kunt delen en je het niet alleen hoeft te doen. Je moet het zelf doen, maar samen gaat het sneller en gemakkelijker.
Geef een reactie