De wonderen zijn de wereld nog niet uit: ik heb ontdekt dat ik boos mag zijn! Sterker nog, dat ik er van kan genieten als ik boos ben! Dat is echt iets wat nieuw voor me is. Want normaal gesproken is boos zijn een emotie die ik liever niet ervaar. Niet meer sinds ik in mijn vorige relatie vooral de destructieve kant van boosheid ontmoette. Net zoals heel veel andere negatieve emoties. Het liefst wil ik, net als ieder ander mens, alleen maar volledig gelukkig zijn! Wie wil dat nu niet?
Uit ervaring weet ik natuurlijk dat ieder mens wel eens boos is en dat het heel normaal is. Dat boosheid een emotie is die vooral voorkomt als anderen over je grenzen gaan. Of als anderen iets doen wat jou niet bevalt, zoals je misleiden of je voorliegen. Laatst ben ik helemaal ontploft toen ik een man aan de telefoon had die acquisitiefraude had gepleegd door mij een vals voor te lichten via de telefoon en druk uit te oefenen tot het ondertekenen van een document dat achteraf een contract bleek te zijn. Au! Ik ging helemaal uit mijn dak, toen ik de man met arrogante stem hoorde zeggen dat ik maar eens moest bewijzen dat hij dit opzettelijk had gedaan. Zo intens boos was ik in jaren niet geweest! Nee, hier hielp de liefde niet meer bij.
Boosheid in relaties
Ook in liefdesrelaties is boosheid iets wat we natuurlijk tegenkomen. Onze partners voldoen niet altijd aan het droombeeld van de ideale partner die we voor ogen hebben. In een mono-poly relatie (een relatie waarbij de een monogaam is en de ander ontdekt polyamoreus te zijn) is dit in elkaar vallen van het oorspronkelijke beeld dat men heeft van elkaar, vaak een groot issue. Boosheid is dan een emotie die vaak voor komt, en die voortvloeit uit de onbewuste gedachte: ‘Je moet zijn zoals ik je nodig heb’. Hiermee stellen we de ander verantwoordelijk voor ons eigen geluk en dat werkt natuurlijk niet. Want de enige voor wie we werkelijk verantwoordelijk zijn, zijn we zelf. En de enige die we kunnen zijn, is onszelf. Mogen zijn zoals we zijn, is het grootste cadeau dat we onszelf en de ander kunnen geven. Het erkennen van elkaars verschillen en hier een weg in vinden, is een van de grootste uitdagingen op relatiegebied die ik tegenwoordig tegenkom in mijn praktijk.
Het cadeau van boosheid: de onderliggende behoefte
Onder iedere negatieve emotie schuilt een cadeautje, namelijk een behoefte. Zo kan onder boosheid de behoefte schuilen gehoord te worden, of gezien te worden. Als we dat elkaar kunnen geven, zetten we boosheid op een constructieve manier om in iets positiefs. Dat is wat we kunnen leren van het werk van de geweldloze communicatie, van Marshall Rosenberg. Het toestaan van onze emotie en het doorvoelen ervan, is iets wat we echter het liefst uit de weg gaan. Terwijl daar juist ook een oplossing ligt.
Alles waar we ons tegen verzetten, komt immers als een boemerang weer terug, het wil immers gezien worden. Als we onszelf toestaan om boos te zijn en deze emotie durven te ervaren vanuit een volledig bewustzijn, verdwijnt hij ook weer vanzelf. Probeer het maar eens om een negatieve emotie 30 seconden bewust te ervaren. Adem er naar toe en wees je bewust: dit is wat ik voel, en kijk wat er gebeurt.
Heb je emoties of ben je je emoties?
Dat is iets anders dan de boosheid met onszelf aan de haal laten gaan. Als je zo woedend wordt dat je overmand wordt door je boosheid en je jezelf volledig verliest in je emotie, dan word je als het ware je boosheid. Als er niets anders meer lijkt te bestaan dan de boosheid, verlies je het contact met jezelf en wat je werkelijk wilt. Dat is dan weer net niet de bedoeling, want op die manier wordt boosheid voelen lijden.
Pijn uit het verleden
Vaak zijn het triggers van ons kindstuk dat in ons bewustzijn terugkomt en dat we voelen, waardoor de emotie als buitenproportioneel ervaren wordt en niet meer hanteerbaar is. Teruggaan naar het ontstaan van deze trigger en deze pijn helen, kan heel veel licht in de duisternis werpen. Zelf doe ik dit bij klanten door middel van systemisch coachen waarbij ik tegenwoordig ook healing toepas, want jawel, ik heb helende gaven heb ik ontdekt. Hiermee wordt het veranderingsproces versneld en dat is wel zo fijn. De negatieve energie die opgeslagen zit in je lichaam, kan er maar beter uit zijn, want die weerhoudt je te zijn wie je werkelijk bent.
Gezonde vorm van boos zijn
Het toelaten van een gezonde vorm van boosheid, dat wil zeggen boosheid laten zien als mensen gedrag vertonen wat voor jou ontoelaatbaar is, kan heel prettig zijn. Onder boosheid schuilt namelijk ook een enorme portie levensenergie en deze komt vrij als je jouw boosheid bewust en volledig kunt ervaren. Geloof me dat je dit echt kunt voelen als je dit durft toe te laten! Het wordt zelfs nog leuk als je durft te overdrijven, want daarmee verdwijnen negatieve emoties veel sneller. Dit kun je ook lezen in het boek ‘De Ontknooping’ van Marinus Knoope
Ik heb vandaag nog enorm genoten van mijn gemopper op Telfort die na een week mijn voicemailblokkade nog niet had opgeheven en ook het meisje bij de Albert Heijn dat tot drie keer toe mijn antwoord op een eenvoudige vraag niet hoorde, kreeg een venijnige blik van mij toen ik zei dat ik haar zei dat dit al de derde keer was. Ik moest ontzettend lachen toen ik doorliep en haar geïrriteerde gezicht zag. Hoera, ik mag boos zijn! Ik hoef niet alleen maar lief en liefdevol te zijn, ik mag ook gewoon een mens zijn!
Onvoorwaardelijk houden van jezelf
Zo krijg ik steeds opnieuw mijn allergrootste levensles voor mijn voeten: het onvoorwaardelijk houden van mezelf, inclusief al mijn schaduwkanten. Het blijft een uitdaging, maar ik ben ook iedere keer weer blij met iedere nieuwe stap die ik ontdek. Zo blijkt boosheid dus zomaar een vorm van liefde te kunnen zijn. Wie had dat nu gedacht!
En jij? Wat is boosheid voor jou? Hoe ga jij om met je boosheid?
Nadine Schartz zegt
Dank Leonie voor deze prachtige, herkenbare blog. Kom zoveel taboe op boosheid tegen en aangezien ik vooral met moeders werk ben ik bezig met een e-course ‘Mama is boos!’ Zodat zij ook deze emotie omarmen, hun kinderen hen dat niet meer hoeven te spiegelen en ook zie voorgeleefd krijgen dat boosheid een normale emotie is die op constructieve wijze geuit kan en mag worden. In plaats van de energie ervan te blokkeren in hun lijf.
Lieve groet,
Nadine