Ruzie maken is niet iets van onze favoriete bezigheden. In een vorige relatie, inmiddels meer dan 20 jaar geleden, mocht ik de destructieve kant van ruzie en boosheid ervaren toen dit aan beide kanten grensoverschrijdend werd. Want ja, uiteindelijk leidde die destructie naar het verdwijnen van het zelfbeeld en naar een scheiding. Hoe kan ruzie en boosheid nu goed zijn voor je relatie of voor jezelf?
Een paar voorbeelden:
- Boosheid als weg naar levensenergie
Niets is wat het lijkt. Boosheid is heel menselijk en een normale emotie. Onder boosheid schuilt een enorme kracht en levensenergie. Als gewend bent je aan te passen aan je partner en daarbij steeds jouw eigen verlangens opzij zet, kan het gebeuren dat boosheid je plotseling enorm overvalt. Als je dat toe durft te laten, ontdek je de meerwaarde waarde van boosheid. Eindelijk durf je jezelf te laten zien! - Boosheid als boodschap van jouw grenzen
Een mens wordt pas boos als iemand over jouw grenzen gaat. Als jij het eens bent met wat er gebeurt, is er immers niets aan de hand. Jouw gevoelens van boosheid zeggen dus alles over de kaders waar binnen jij wilt leven. Waar liggen jouw grenzen? Waar ga jij voor en wat wijs je af? Als je nooit boos bent, kan het zijn dat je jezelf te veel aanpast aan de wensen van een ander. Of dat je helemaal gelukkig bent in de manier waarop je jouw leven hebt vormgegeven natuurlijk :). - Je lichaam als gids van emoties
Je lichaam geeft heel duidelijke signalen af, soms nog voordat je het zelf in de gaten hebt. De uitdrukkingen ‘zeggen wat je op je hart hebt’ of ‘je gal spuwen’, of ‘iets op je lever hebben’ verwijzen naar een verbinding is tussen emoties en je lichaam. Opgeslagen emoties zorgen ervoor dat je lichaam blokkeert en in het slechtste geval word je ziek. Luister naar de signalen van je lichaam en zorg er voor dat je je boosheid of irritatie ventileert. Het liefst op een effectieve manier natuurlijk. Onderzoek wat de boosheid jou duidelijk wil maken! - Geen boosheid zonder veiligheid!
Als je bang bent om je boosheid of negatieve gevoelens te uiten, zegt dit iets over jouw gevoel van veiligheid in een relatie. Als je je niet veilig voelt, durf je je immers niet te uiten en dan houdt angst je tegen. Angst om jezelf te zijn, angst om te laten zien wat er werkelijk in je leeft, angst voor de toekomst of voor veroordeling van de ander. Als je het aandurft om ruzie te maken in je relatie, voel je je in ieder geval veilig genoeg om jezelf te uiten. - Boosheid als opening voor gesprek
Als je na lange tijd stilzwijgen eindelijk explodeert en in een ruzie belandt, zorg er dan voor dat je weer afkoelt. Tijdens een ruzie is het onmogelijk om goed te luisteren naar elkaar. Vaak ben je alleen maar bezig met hetgeen jij je partner eindelijk eens wilt duidelijk maken en meestal gaat het over iets wat je niet wilt. Na een periode van afkoeling (wat ook uren kunnen zijn) is het goed om opnieuw in gesprek te gaan met als doel om de ander echt te horen en te erkennen. Waar gaat het nu werkelijk om? Wat is de onderliggende boodschap van je boosheid? Waar liggen jullie verlangens?
Waar gaat boosheid over?
Natuurlijk is er ook een keerzijde aan het nut van ruzie maken en boosheid. Het werkt niet als je blijft hangen in hetzelfde patroon en alleen maar bezig bent met herhalen van jouw boodschap zonder de ander werkelijk te horen of te erkennen. Voor je het weet beland je in een machtsstrijd. Zeker als het gaat over dingen die er nauwelijks toe doen: het dopje van de tandpasta of de handdoeken die niet op de juiste manier gevouwen zijn. Zodra daar jullie ruzies over blijven gaan, is het tijd voor een nader onderzoek. Machtsstrijd gaat over controle willen houden en zegt altijd iets over een onderliggende pijn die niet erkend wordt. Wat is jouw werkelijke pijn? Waarin word je niet gezien of gehoord?
Als ruzie destructief wordt…
Ruzies worden destructief op het moment dat je dingen zegt die je niet meent, maar die je alleen maar zegt om de ander te kwetsen. De boosheid heeft dan bezit van je genomen in plaats van dat jij boosheid ervaart als een emotie. Als dit gebeurt kun je er zeker van zijn dat het jouw innerlijk kind is dat voor jou spreekt. In ieder mens schuilt een gekwetst klein meisje of jongetje dat nog niet geleerd heeft om gevoelens te kanaliseren en dat reageert vanuit een overlevingsmechanisme. Een mechanisme dat je als kind waarschijnlijk geholpen heeft om te kunnen overleven, maar wat nu niet meer effectief is.
Omarm het kind in jezelf, geef het alle liefde die het gemist heeft en ga naar binnen om te voelen wat je nodig hebt. Onder iedere negatieve emotie schuilt namelijk een behoefte. Onderzoek deze. Een aanrader om te lezen is het boek Geweldloze Communicatie van Marshal Rosenberg. Je hebt gevoelens maar je bent niet je gevoelens. Je bent veel meer dan dat!
Herhaling van het verleden
Vaak is wat er in het nu gebeurt, een trigger van iets uit het verleden. Het rakelt oude pijn op van niet gezien worden, niet gehoord worden, of buitengesloten worden. Als je de oorzaak van jouw oude pijn in het vizier hebt, en je dit kunt scheiden van wat er nu in een relatie gebeurt, ben je al een heel eind. Soms lukt dat alleen al door het inzicht. Soms is er hulp van buitenaf nodig om dat inzicht te bewerkstelligen. Ben je boos vanwege jaloezie, kun je in de online cursus jaloezie de baas, ga je hier zelf onderzoek naar doen. Maar een gewoon therapieconsult kan natuurlijk ook. Wil je meteen iets doen aan jouw impulsieve gedrag van boosheid? Tel dan letterlijk tot tien, en adem hierbij vijf tellen diep in en vijf tellen uit. Ademhaling maakt de weg in jou lichaam weer vrij.
Compassie en zelfcompassie
Maak contact met je gevoelens van compassie, voor je partner en voor jezelf. Zelfcompassie is liefde voelen voor jouw manier van handelen, vaak geboren uit nood. Geen mens is perfect, jij niet en je partner niet. Jij bent net als jouw partner op zoek naar geluk in dit leven. Vergeef jezelf voor wat je jezelf en de ander al dan niet bewust hebt aangedaan en vergeef jezelf dat je bent gaan geloven dat je niet goed bent zoals je bent. Je bent namelijk helemaal oké zoals je bent. Iedere dag is een nieuwe kans om dingen anders te doen.
Doorbreken van patronen
Als het je niet lukt om destructieve patronen van ruzies te doorbreken en als je alleen maar met verwijten blijft strooien, wordt het tijd voor actie. Jouw nee of dreigement is niets waard als je er niet naar durft te handelen. Dreigen om bij iemand weg te gaan als hij of zij niet… helpt niets meer als je vervolgens toch blijft en doorgaat met klagen. Kom in actie en doorbreek het patroon door compleet anders te reageren dan je gewend bent. Lukt het niet in je eentje om uit een destructief relatiepatroon te stappen, vraag dan hulp. Je moet het zelf doen, maar je hoeft het niet alleen te doen! Een relatiecoach kan je helpen om opnieuw in de spiegel te kijken en je te laten zien wat je zelf over het hoofd ziet. Je bent het waard! Neem gerust contact op.
Ik heb al zoveel geprobeerd, maar…
Als je alles al geprobeerd hebt, je weet dat het onzin is om zo heftig te reageren op bepaalde mensen of gebeurtenissen, je heus wel begrijpt hoe het allemaal in elkaar zit want je hebt al zoveel coaching of therapie gedaan, workshops gevolgd en aan bewustwording gedaan… maar je gevoelens zijn en blijven te overweldigend en je hoofd en hart komen maar niet op een lijn…
… dan kan het zijn dat er andere dingen spelen en dat je gevoelens niets te maken hebben met het hier en nu maar met een heel ver verleden, of misschien zelfs met vorige levens. Ik kan je wellicht helpen deze oude energie te verwijderen uit jouw lichaam, zodat jij jouw stap kunt zetten naar innerlijke vrijheid en jij je weer vrij kunt voelen om te reageren zoals je wilt: vanuit je hart. Misschien is een Trauma Bevrijding Intensive iets voor jou. Hier lees je er meer over.
Wil jij jouw emoties niet langer je leven laten beheersen?
Plan nu direct in mijn online agenda een moment in voor een verhelderingsgesprek van 45 minuten via telefoon of Skype. Dan onderzoeken we samen wat voor jou de beste weg is om verder te komen.
Leonie Linssen zegt
Hoi Herbert, ja dat is een mooie vraag. Kun je voelen dat het niets over jou zegt, wat er gezegd wordt maar de energie en de woorden volledig bij de ander laten? Op het moment dat iemand in die bui is, dus in de spuiende boosheid zit, is iemand niet voor rede vatbaar dus wat je dan zegt, komt waarschijnlijk niet binnen. Wat je kunt doen is:
1) blijven staan als een rots en de woorden langs je af laten glijden. Hiervoor is het nodig om volledig met jezelf in verbinding te blijven, en ook om als het ware in liefde naar de ander te kijken. Dat is best een uitdaging, want je bent als mens toch ook vaak geraakt
2) weggaan nadat je heel rustig hebt gezegd dat hier jouw grenzen worden overschreden en dat je bereid bent om te praten als de ander weer rustig is..
3) beiden de bereidheid hebben om er op terug te komen en het eigen aandeel in het geraakt zijn, en/of in het gedrag, te onderzoeken.
herbert zegt
hoe moet je reageren bij een ruzie met iemand, waarbij het kind ‘naar boven komt’ ….en waarbij dus dingen gezegd worden, alleen om de ander te kwetsen……..
een overlevingsmechanisme, dat als kind mogelijk gewerkt heeft……maar ook in een volwassen leeftijd niet verdwenen is en weer naar boven komt….
op welke wijze zou de ander in zo’n ruzie moeten reageren……dat vind ik ontzettend moeilijk