Mensen die verliefd op elkaar zijn en samen een relatie aangaan, hebben de behoefte aan SAMEN. Het verlangen naar ‘samen’ kan zo groot zijn, dat je het liefst met elkaar zou willen versmelten. Samen zijn, samen ondernemen, samen bouwen aan de relatie, samen keuzes maken, samen op stap gaan, samen kinderen krijgen. Je richt samen je huis in met de spullen die je allebei leuk vindt en waar je het allebei over eens bent. Je doet alleen nog maar de dingen waar je allebei van houdt. Je gaat op zoek naar de gezamenlijkheid, juist om de verbinding met elkaar te kunnen voelen. Daar is in principe niets mis mee.
Symbiose
Het wordt echter gevaarlijk als je alleen nog maar ‘samen’ iemand bent, en niets meer ‘alleen’. Je hebt dan een symbiotische relatie. Zonder de ander kun je niet meer bestaan. Jouw uniciteit bestaat niet meer Je hebt een gezamenlijk naambordje op de deur, een gezamenlijk emailadres en voor je het weet word je door de buitenwereld alleen nog maar gezien als stel of ‘partner van’. Wie ben jij ook alweer als mens? Wat maakt jou speciaal? Wat maakt jou je unieke zelf?
Om de aantrekkingskracht tussen elkaar te bewaren en om de spanning in de relatie te houden, om naar elkaar te kunnen verlangen is het belangrijk om je eigenheid te bewaren. Ooit ben je op elkaar gevallen vanwege je eigenheid. Durf dus eigenzinnig jezelf te zijn en te blijven.
Autonomie en verantwoordelijkheid
Autonomie in een relatie betekent dat je de ruimte voelt en in staat bent om je eigen persoonlijke verlangen te volgen en verantwoorde beslissingen te nemen. Je bent in staat je eigen verantwoordelijkheid te dragen en eigen keuzes te maken. Je hebt een eigen mening, persoonlijke waarden en normen, en handelt hiernaar. Als je niet autonoom kunt zijn, beland je al snel in een afhankelijkheidssituatie. Je laat de ander bepalen wat er gebeurt want jou maakt het eigenlijk niet zoveel uit. Of je vergeet te bedenken wat jij zelf eigenlijk wilt. Als jij niet weet wat voor jou belangrijk is, kun je ook niet onderhandelen met je partner over hoe jullie relatie er uit komt te zien. Autonoom zijn in een relatie betekent niet dat je alleen maar doet wat jij wilt en dat de dingen moeten gaan op jouw manier. Dat heet egoïsme.
Autonoom zijn heeft te maken met het kennen van jezelf en het kunnen laten zien van jezelf aan de ander. Het is altijd verbonden met respect hebben voor elkaars eigenheid en persoonlijkheid. Het betekent ook dat je open staat voor feedback en tijd neemt voor zelfreflectie. Hierbij is het nodig dat je je kwetsbaar durft op te stellen. Als je dat durft, en als je partner je helemaal kan zien en ontvangen in wie jij bent, ontstaat er vertrouwen en kan er echte verbinding en intimiteit ontstaan.
Geven en nemen
In een gezonde relatie zijn autonomie en verbinding peilers die er beiden zijn. Daar tussenin bevindt zich de dans van de relatie. Je moet immers bereid zijn concessies te doen en een stap naar de ander toe te bewegen. Het is simpel gezegd geven en nemen. Maar daarvoor moet je wel weten wát je wilt geven en wát je neemt. Daarbij is het belangrijk om op momenten helemaal op jezelf terug te kunnen vallen, waarbij je het lekker hebt met jezelf, in je eentje. Daarnaast is het soms durven overgeven aan wat de ander wil, vanuit liefde, waarbij je innerlijke vrede ervaart. Alleen zo sta je volledig achter je keuze en beslissing van wat je geeft of opgeeft voor de ander.
En jij? Hoe bewaar jij je eigenheid?
Mis jij het contact met jezelf en vind jij het moeilijk om dingen voor jezelf te bepalen? Voel jij je te afhankelijk van je partner? Wil jij graag weer autonoom zijn en de verstrikkingen in jullie relatie ontknopen zodat jij je vrij en krachtig kunt voelen in je relatie? Maak nu een afspraak voor een verhelderingsgesprek om te zien wat jouw volgende stap is naar meer autonomie en werkelijke verbinding.
Geef een reactie