Regelmatig zie ik mensen die bevangen zijn door hun angst om hun partner kwijt te raken. Meestal heeft de een het verlangen de liefde te delen met een ander, waarbij de partner dat verlangen kan begrijpen en er zelfs in mee wil gaan, maar wat als ik je straks verlies?
Gefeliciteerd, zeg ik als mensen zo bevangen zijn door de angst om hun partner kwijt te raken. Iemand verliezen waar je veel van houdt, dat wil niemand. Als je zoveel angst voelt, kan dat alleen maar als er ook zoveel liefde is om te verliezen. Daarbij zijn mensen in een liefdesrelatie vaak op verschillende manieren met elkaar verbonden. Niet alleen op emotioneel of fysiek gebied maar in het geval van een gezin hebben zij vaak ook een familiaire en economische verbinding, een passionele verbinding of een recreatieve verbinding. Al het mogelijk verlies komt als een grote donkere bal bij elkaar en dan slaat de paniek toe.
Doemdenken
De mind van de mens zit zo in elkaar dat we ongewild gaan fantaseren over wat er allemaal mis kan gaan. Wat als ik je straks verlies? Het mogelijke verlies van de partner is omgeven met al het andere verlies dat er mogelijk bij hoort, vrienden die niet meer voor je kiezen, familieleden die partij trekken of kinderen die jouw manier van de liefde leven misschien niet goedkeuren of het moeten wonen op een andere plek. Kortom: je leven op de schop. Al die angst werkt verlammend. Hoe moet dit nu verder? Help, vertel ons wat we kunnen doen!
Triggers en oude pijn
Angsten voor de toekomst zijn altijd verbonden met triggers van pijn vanuit het verleden. Hoe meer sombere gedachten je koppelt aan de toekomst, hoe meer je jouw pijnpunten zult tegenkomen. Het is prima om er een keer naar te kijken en te onderzoeken wat de boodschap voor jou is, maar meer dan een uitnodiging die volgt om de pijn in jezelf te helen, is er niet. Blijf jezelf dan ook niet kwellen met doemdenken, maar onderzoek wat de pijn jou wil vertellen. Vragen als ‘Wat als ik je straks aan die ander verlies?’ keer ik liever om in ‘Hoe kan ik liefdevol met jou in verbinding blijven, terwijl er ook een ander is?’ Wat kun je zelf doen en waar heb je zelf invloed op? Fantaseer over de fantastische mogelijkheden die er zijn. Neem jouw leven in eigen hand!
De boodschap van angst en pijn
Iedere pijn die je voelt is van jou. Jij bent het zelf die de pijn mag onderzoeken. Welk verlangen ligt er verscholen onder je pijn? Welke oude manier van denken die je gecreëerd hebt als kind, vanuit overleving, pas je toe op je huidige relatie in het nu? Waar ligt je behoefte nu? Als je je onzeker voelt, omdat je gaat vergelijken met die ander die misschien beter, mooier, knapper, leuker of lekkerder is dan jij, heb je iets te doen aan jouw gevoel van eigenwaarde. Als jij je gevangen voelt door de trage stappen die jouw partner zet waardoor jij de liefde naar jouw gevoel niet genoeg kunt leven, heb je misschien iets te doen aan ‘het moet op mijn manier en het moet nu’ en mag je onderzoeken waar je in het hier en nu tevreden mee kunt zijn. Neem elkaar en jezelf serieus en investeer in de liefde.
Alles is liefde
Liefde is geven en nemen. We doen alles vanuit liefde: of vanuit liefde voor onszelf omdat we onszelf dat gunnen, of vanuit liefde voor een ander. Iets anders is er niet. Waar twee mensen tegenovergestelde verlangens hebben die bij elkaar willen blijven, kan dit alleen als beiden bereid zijn een stukje van hun eigen verlangen op te geven, op basis van consensus. Dan is en blijft de belangrijkste vraag om je op te focussen: wat kan ik vandaag doen om met jou in verbinding te blijven? Welk stapje kan ik vandaag zetten in jouw richting en in mijn eigen groei? Wat mag ik leren en aangaan in deze relatie? Hoe zou het goed kunnen gaan? Wat hebben we daar voor nodig? Speel als een kind in de speeltuin en ga op ontdekkingstocht uit. Niet door de hele speeltuin in een keer te onderzoeken, maar stapje voor stapje. Evalueer, communiceer en blijf in gesprek!
Maar ik wil niet dat het gebeurt!
‘Maar als mijn partner bij die ander is, voel ik me vreselijk, de gedachte aan intimiteit tussen mijn partner en die ander is verschrikkelijk’.
Wat als je de liefde tussen jou en je partner benadert vanuit vertrouwen in de liefde die er tussen jullie is? Als je partner op stap is met een goede vriend of vriendin, is de aandacht ook niet bij jou. Als jij vol aandacht aan het werk bent, is je partner er op dat moment niet. Toch vertrouw je dan op jullie liefde. Durf dat ook te doen in de liefde of de intimiteit met een ander. Waar liefde is, in het hier en nu, kan er niets anders zijn. De uitnodiging is om het verlangen naar exclusiviteit los te laten en tegelijkertijd te voelen hoe exclusief jullie liefde en relatie is, simpelweg omdat het dan gaat om de liefdesband tussen jullie twee. Als er liefde is, ben je altijd met elkaar verbonden, of je daar nu bewust bij bent of niet.
Maar ik wil de liefde leven!
‘Maar als ik de liefde met die ander niet kan leven, kan ik niet mezelf zijn. Dat is verschrikkelijk want dan mis ik de energie die ik er van krijg.’ Wat als je de vorm waarin je de liefde het liefst ziet, helemaal loslaat en er van uit gaat dat liefde energie is die er altijd is? Wat heb je nodig om liefdevol bij jouw verlangen te kunnen blijven? Wat heb je nodig om te kunnen genieten van het verlangen zonder het te willen vervullen of het te willen leven? Wat heb je nodig met met je verlangen helemaal in jezelf te kunnen blijven? Wat als je de liefde accepteert zoals hij zich aandient zonder het te willen veranderen en blij en dankbaar te zijn voor wat er is? Iedere gedachte die bepaalt dat iets op een bepaalde manier moet, creëert zijn eigen ongeluk.
Wat ga jij doen?
Iedere dag is een uitnodiging aan jezelf om jezelf gelukkig te maken. Wat heb jij nodig om vandaag gelukkig te zijn? Hoe maak jij vandaag de verbinding met je partner? Welke stappen en acties onderneem jij nu om jouw behoeften te vervullen? Wat heb jij nodig om in het hier en nu blij of tevreden te kunnen zijn? Ontdek het licht in jezelf en in de ander. Kijk vanuit de liefde in je hart naar het verlangen van de ander, zonder jezelf te verliezen. Ik wens je een mooie Paastijd toe.
PS:Kom je er in je eentje niet uit? Investeer in je relatie en zoek hulp. Misschien is een Relatie Intensive iets voor jou? Maak nu een afspraak voor een verhelderingsgesprek, zodat jij de inzichten ontvangt die je nodig hebt voor een volgende stap naar geluk.
Geef een reactie