In 2009 schreef ik dit stukje over taboe’s:
Vandaag kwam ik terug van mijn schrijfretraite op Slangenburg, waar ik drie nieuwe hoofdstukken heb geschreven van het boek ‘Love Unlimited’. Drie ervaringsverhalen van mensen met spannende onderwerpen als biseksualiteit en swingen. Gisteravond ontdekte ik dat ik het moeilijk vind om te vertellen over het laatste hoofdstuk, over swingen. Ondanks dat ik open ben over mijn eigen biseksualiteit en mijn open relatie, is dit voor de meeste mensen geen dagelijkse kost.
Goh, betrapte ik mezelf: ik vertel enthousiast over mijn boek, maar ik omzeil daarbij het onderwerp van dit hoofdstuk, swingen. Swingen is niet alleen je lekker uitleven op de dansvloer, maar ook een levensstijl waarbij mensen vrijblijvende seksuele contacten hebben met iemand anders dan hun vaste partner. In een van de verhalen beschrijf ik een stel dat de passie in de relatie wil terugbrengen door te gaan swingen, maar dat het ook eng vindt om de stap te zetten. Dus komen ze bij mij voor coaching. In het verhaal begeleid ik hen bij de problemen die zij bij hun ontdekkingsreis tegenkomen.
Het is grappig: doordat het me zo moeilijk viel te vertellen waarover ik op dat moment schreef, besefte ik ook hoe belangrijk het is te te schrijven over het taboe dat er op swingen rust. Als ik er al niet openlijk over durf te vertellen, hoe moet het dan met de rest van Nederland? Hoe zit dat nou eigenlijk met taboes?
Taboe doorbreken?
Taboes hebben te maken met ongepast gedrag, met schaamte en veroordeling. Taboes ontstaan als mensen iets doen waarvan wij met zijn allen vinden dat het niet door de beugel kan. Van de andere kant zijn het dingen die we allemaal wel eens doen. Google eens op taboe en je komt bij een top 100 van taboes waarin er vast wel enkele bij zijn die je herkent. Veel taboes hebben te maken met seks.
Van oordeel naar compassie
Willen we taboes doorbreken dan is er dus nog werk aan de winkel. Een van de manieren is om zaken bespreekbaar te maken. Ook helpt het om ons oordeel uit te stellen. Het oordeel over anderen, maar ook het oordeel over onszelf. Na een oordeel volgt er namelijk al snel een veroordeling, wat een afwijzing inhoudt. De angst voor afwijzing is onze allergrootste angst als mens. Niemand wil immers alleen overblijven. Misschien helpt het als we leren om vanuit liefde en respect naar onszelf en anderen te kijken, en te accepteren en respecteren dat iedereen weer anders is. Met compassie kijken naar het anders zijn van anderen. Leren om open te zijn over wat we willen en doen. Zoals bijvoorbeeld het verlangen naar seks met anderen.
En jij, hoe open ben jij over jouw verlangens? Welk taboe zou jij willen doorbreken?
Het boek Love Unlimited is inmiddels in een tweede herziene druk verschenen. Met 27 oefeningen voor thuis of in de coachpraktijk en een dertiende hoofdstuk over tweelingzielrelaties. Hier lees je er meer over of bestel het boek in mijn webshop.
Geef een reactie