Gewilde of ongewilde driehoeksrelaties?
Het maakt niet uit. In beide relatievormen komen de thema’s autonomie en verbinden aan bod. Vanuit de persoonlijkheid zijn er wensen en verlangens, die leiden tot verlangen naar een bepaalde relatievorm. Dat kan monogamie of polyamorie zijn, of relatievormen die er tussenin liggen zoals vrije liefde of open relaties. Vanuit de reis van de ziel die ieder mens hier op aarde maakt, zijn er zielsafspraken en ervaringen die willen worden geleefd of gedeeld.
Wie bepaalt wat er gebeurt? Is het de ziel, of onze vrije wil? Het samenspel tussen ziel en vrije wil creëert kansen en mogelijkheden. Soms worden deze vanuit de ziel tegengehouden of bewust gecreëerd. De mens krijgt zo situaties het liefdesleven gespiegeld om te leren te verbinden met de alomvattende liefde en deze te laten samenvloeien met het persoonlijke verlangen.
Het innerlijke conflict
Vaak creëert dat reacties van tegenpolen en verschillen wat kan leiden tot een innerlijk conflict. Het hart verlangt naar de liefde voor zichzelf en kiest ervoor deze te ervaren. Het verbonden hart verlangt er naar de liefde te laten stromen in twee richtingen. Wie van nature altijd kiest voor het geluk van de ander en daarmee zichzelf op de tweede plaats zet, heeft te leren ook eens een andere keuze te maken. In de comfortzone is er wellicht ontspanning maar geen groei.
Wie zichzelf altijd het belangrijkste vindt en daarmee ander dwingt om te volgen, komt in situaties terecht waarin gevraagd wordt ruimte te scheppen voor het welzijn van de ander. Daarmee wordt de deur geopend naar verborgen trauma’s die het licht willen zien. Dat kunnen onverwerkte emoties zijn vanuit de kindertijd maar ook vanuit driehoeksrelaties van vorige levens die ‘verkeerd’ zijn afgelopen. Vaak beïnvloeden de onverwerkte emoties van toen, onbewust ons heden.
Tantra en bewustzijn
Vanuit de oorsprong van ons bestaan zijn we allemaal door het licht met elkaar verbonden. In tantra leer je je bewustzijn te vergroten en je hart te openen. Hierdoor kun je na een tantraweekend- of week ervaren dat het ego wordt uitgeschakeld en de hele groep in liefde met elkaar verbonden is. Zijn we weer terug in ons ‘normale’ bestaan, zal het ego ons weer gaan beïnvloeden en mee aan de touwtjes trekken. De kunst is het hart leidend te laten zijn en het ego achter het stuur van het hart te zetten om te manifesteren in liefde.
Onverwerkte emoties vanuit kinder- of babytijd worden vaak onbewust geprojecteerd op onze partners. De persoon die de liefde eist van iemand, projecteert deze onbewuste verlangens door het oog van het afhankelijke kind dat de liefde van de moeder moest ontberen, of het tegenovergestelde: die nooit de navelstreng met de moeder (energetisch) verbroken heeft waardoor het kind nooit een gezonde autonomie heeft kunnen ontwikkelen. Het is dan gewend aan de moeder die er altijd voor hem of haar is.
Liefde delen met meer
Degene die verlangt naar meer liefde en die zichzelf gemakkelijk aan een tweede of derde partner kan geven, wordt vanuit de ziel gestuurd om verloren gegane zielendelen terug te halen. Ook kan er een verlangen zijn vanuit de ziel en eerdere levens, toegeëigende zielendelen terug te mogen geven, zodat ook deze persoon gemakkelijker in contact komt met de eigen autonomie. Zo kunnen we zorg dragen voor elkaar.
Autonoom zijn is binnen relaties voor iedereen belangrijk. Het betekent dat je voor jezelf en je innerlijke emoties kunt zorgdragen en geleerd hebt om er voor je eigen innerlijke kind te zijn. Wie het beschadigde innerlijk kind kan transformeren in liefde, zal het vrije innerlijk kind leren kennen dat wil spelen en dat vanuit levensvreugde wil verbinden. Dit is niet alleen belangrijk om te kunnen samensmelten in intimiteit. Met jezelf verbinden is van wezenlijk belang om in contact te kunnen staan met je eigen emoties en innerlijke behoeften, zodat je deze kunt aangeven en voor jezelf kunt opkomen.
Het gaat niet zoals ik wil!
Vaak verwarren we onze innerlijke behoeften met de situatie van ons ideaalbeeld waardoor er een onbewuste innerlijke eis is dat aan al onze innerlijke behoeften voldaan moet worden, liefst door de ander. Want pas dan zal het opperste geluk er zijn. Daarmee geven we onze innerlijke kracht uit handen, met alle gevolgen van dien. We zijn teleurgesteld in de ander die onze verlangens niet inwilligt en sluiten als reactie ons hart. De ander die op het gesloten hart stuit, zal als reactie het eigen hart ook sluiten. De kans dat we zo in de dramadriehoek belanden waarin dader, slachtoffer en redder de dienst uitmaken, is groot. In deze communicatiedriehoek zijn er echter alleen maar verliezers.
Het open hart
Elkaar kunnen zien en aanschouwen met een open hart, waarborgt de liefde in alle richtingen: de liefde die zich weerspiegelt in zelfliefde, de verbinding tussen hemel en aarde, tussen hoofd en hart. De liefde tussen geven en ontvangen, die zich weerspiegelt in relatie situaties waarbij mensen iets over hebben voor de ander, omdat hij weet dat hij kan terugvallen op die andere as: de verbinding met zichzelf, tussen hemel en aarde.
Jouw mooiste toekomstige zelf
De liefde tussen heden en verleden, waarbij oud zeer is verwerkt of getransformeerd en waarbij respect is voor het lot van de ander, de zielsopdracht van zichzelf, wetende dat het leven altijd voor je zorgt en dat jij in gesprek kunt met de mooiste versie van je toekomstige zelf. Daarbij kun je de richting bepalen van jouw gewenste toekomst.
Het leven zal je niet altijd geven waar je naar verlangt maar zal je wel ervaringen geven die jouw hart zullen verruimen en openen, zodat je nog meer liefde kunt ervaren dan je kunt bedenken. Het is de onvoorwaardelijke liefde voor het mens zijn, liefde voor jezelf en jouw persoonlijkheid en liefde voor de ander(en). In het hier en nu kunnen blijven, kan daarbij helpen. Wat heb ik vandaag, op dit moment nodig? Kan ik dat mijzelf geven? Of heb ik daar de ander echt voor nodig? Als die er nu niet is, kan ik dan wachten en mijn aandacht op iets anders richten? Kan ik mijzelf dragen met het gemis?
De reis tussen autonomie en verbinding
Wil je driehoeksrelaties uit de knoop halen, word je uitgenodigd je buiten je comfortzone te begeven, je angsten en de uitersten te onderzoeken. Wie kan schakelen tussen autonomie en verbinding, kan de totale dans maken die we relateren noemen. Zowel autonoom kunnen zijn, als jezelf durven overgeven aan de ander, is van essentieel belang om iedere relatie te doen slagen. Dat geldt iedere relatie, zowel de monogame, de polyamoreuze en open relatie is. De relatievorm waar jij je op dit moment in begeeft, is precies dat wat jij nu nodig hebt vanuit de ziel om jouw zielsverlangen te kunnen waarborgen.
Trainingsdag ‘van dramatische driehoeksrelatie naar innerlijke vrede’ 24 juni
Zit jij in een driehoeksrelatie of deel jij de liefde al dan niet gewild met meer? Ken jij de rollen van de drama-driehoek: de dader, het slachtoffer of de redder? Welke rollen spelen jou parten? Op deze trainingsdag op vrijdag 24 juni 2022, gaan we samen aan de slag. We doen dit deels via delen en kort uitwisselen, maar vooral via het systemisch opstellen van de drama-driehoek van mensen die samen in een driehoeksrelatie zitten, al dan niet gewild en die samen hun dynamieken in het licht willen zetten met jou als deelgenoot. We onderzoeken de nieuwe rollen die hen en jou gaan helpen hier uit te stappen. We werken tevens met de transformerende methode Integrated Soul Alignment. Je wordt op deze dag opgenomen in de warme bedding van een aantal vrouwen van de Open Hearts Academy. Voel je welkom!
Hier lees je er alles over en kun je je aanmelden.
Geef een reactie