Sinds dit weekend staan de billboards van de SGP campagne tegen vreemdgaan langs de Nederlandse snelwegen. Ik ben blij met de campagne die ervoor moet zorgen dat mensen bewust worden van wat ze doen. Ik hoop dan ook dat de campagne aanzet tot gesprek. Want als er een ding is wat ik in mijn praktijk vaak fout zie gaan, is dat mensen niet met elkaar durven praten over hun onvervulde verlangens. En ieder verlangen dat je verbiedt, zoekt een weg om toch vervuld te raken. Hetzij in het geheim, hetzij in het openbaar. Vreemdgaan gebeurt in alle geledingen. Ook onder de religieuzen onder ons, zo blijkt uit het nieuws omtrent de gehackte vreemdgangersite Ashley Madison.
Onbesproken en onvervulde verlangens
Mijn ervaring is dat onbesproken onvervulde verlangens, het grootste obstakel vormen in de weg naar duurzame liefdesrelaties. Werkelijk durven voelen wat je het liefste wilt en dat uitspreken naar elkaar. Elkaar kunnen horen en zien in dat verlangen: dat is nogal wat. Met angst als voertuig, zoeken we vaak liever naar een andere weg, waarbij vreemdgaan de meest logische mogelijkheid lijkt. Voor sommige mensen werkt het, vooral als het goed gaat en partners er niet achter komen. Maar veel vaker komt het uit, en liggen daar de brokstukken van het onbesproken onvervulde verlangen. Daar heb je als partners dan mee te dealen. Dan mag je uitzoeken wat het zegt over jou, over je relatie en wat jullie hebben laten liggen.
Polyamorie als alternatief voor vreemdgaan?
Non-monogamie, openlijk de liefde delen met meerdere partners tegelijk, is een alternatief dat zo’n 5% van de maatschappij leeft blijkt uit onderzoek van Psychologie Magazine in 2014. Dat doen we dan wel in het geheim, want niet iedereen mag het weten. De angst voor de buitenwereld is groot: angst voor afwijzing van vrienden en bekenden, van familieleden, om nog maar te zwijgen over de angst voor de gevolgen voor werk of eigen bedrijf. Ik kom ze tegen in mijn praktijk: mensen die liefde delen bewust klein houden, omdat ze niet kunnen dealen met de gevreesde gevolgen van de hun zelfgekozen liefdesstijl die hen gelukkig maakt.
De angst om er niet bij te horen, hakt er diep in. Door een rolmodel neer te zetten in de maatschappij, voeren we die angst op. Er zijn talloze vingertjes die wijzen naar wat niet mag. Ja, zelfs vreemdgaan mag niet. En toch gebeurt het. Het wordt tijd dat de maatschappij zich aanpast aan de realiteit.
Jezelf zijn in de liefde
Want wat als jij pas echt tot bloei komt als je helemaal jezelf mag zijn, ook in de liefde? Wat als je ontdekt dat liefde delen met meerdere mensen tegelijk, jou werkelijk gelukkig maakt? Als ernaar verlangt dat de buitenwereld mag weten waarom jij zo straalt en zo energiek bent? Wat als je merkt hoe groot het effect is als je ontdekt dat in jouw omgeving er minstens een persoon is die je niet veroordeelt over wie je werkelijk bent en waar je naar verlangt? Onvoorwaardelijke acceptatie van wie we zijn, is een universeel verlangen van het mens-zijn.
Is de mens monogaam of niet?
Onlangs vond ik een oud artikel uit 2005, waarin stond dat volgens antropologisch onderzoek slechts 16% van de samenlevingen in de wereld strikt monogame relaties kennen. Een wereldwijd etnografisch onderzoek toonde aan dat er 708 gemeenschappen polygaam zijn (meer dan een vrouw), vier polyandrisch (meer dan een man) en 137 monogaam. Dat geeft te denken. Is de mens wel zo monogaam als we prediken te zijn?
Gevolgen van onderdrukking van verlangens
Is het niet juist de monogamie en de onderdrukking van onze seksuele verlangens die er voor zorgt dat er zoveel uitwassen zijn op seksueel gebied waarbij mensen uit verbinding zijn geraakt met hun hart? In mijn coaching en Relatie-Intensives waarbij ik ondermeer werk met individuele familieopstellingen, zie ik de gevolgen als voorouders vreemdgingen, geheime relaties hadden, incest pleegden en soms zelfs hun kinderen offerden in satanistische praktijken.
Als een geheim uit het familiesysteem aan het licht komt en de emoties die te maken hebben met het geheim, gevoeld durven worden, wordt de verbinding met de client en het hart hersteld. Onoverkomelijke barrières, conditioneringen en belemmeringen worden doorbroken. Gelukkig komen ook in de gewone wereld dergelijke zaken steeds meer aan het licht en gaan uiteindelijk, na de verwerking van veel verdriet, de harten weer open. Dat is wat we nodig hebben om werkelijk liefdevol in het leven te kunnen staan!
Open zijn over jouw alternatieve liefdesleven
Openlijk durven spreken over je seksuele verlangens of over je gevoelens voor een ander dan de eigen partner, is een van de eerste dingen die je wat mij betreft mag doen in een relatie. Een effectieve communicatie is hierbij onontbeerlijk. Wat mij betreft hebben we leiders in deze maatschappij nodig die open durven zijn over hun manier van leven. Bekende Nederlanders, politici of ondernemers met een groot bedrijf. Leiders die hun hart hebben geopend en die niet bang zijn voor de reacties van de maatschappij of van hun omgeving. Ik ken er niet zoveel.
Bekende Nederlanders en leiders
Peter R. de Vries is een van de weinige bekende Nederlanders die er voor uitkomt dat hij van meer vrouwen houdt. Het is niet voor niets dat Peter R. De Vries openlijk durft te zijn: in zijn misdaadprogramma’s gaat hij iedere keer opnieuw de uitdaging aan en deinst hij nergens voor terug. Moed is dus wat we nodig hebben. Kees van der Staaij heeft de moed om vreemdgaan op de politieke agenda te zetten. Ik juich dat toe. Want het wordt tijd dat we de werkelijkheid in de ogen durven kijken. Net als Kees ga ik voor ’trouw’ en wel in een andere vorm: trouw zijn aan jezelf. Aan wie jij in werkelijkheid bent en hoe jij in je hart wil leven, los van alle conditioneringen. Of dat nu monogaam is of in een andere relatievorm waarin ruimte is voor meer liefde maakt niet uit.
Innerlijk leiderschap herstellen en versterken
Ik daag alle leiders met verborgen of geheime verlangens uit, om de angst in de ogen te kijken en het trauma voorbij te gaan. Veel van onze angsten liggen opgeslagen in overervingen vanuit het familiesysteem, of in de karmische lijn waarbij we in vorige levens elkaar uit liefde vreselijke dingen hebben aangedaan. Vaak zie ik dat mensen in vorige levens leiders waren en dat hun levensstijl grote gevolgen had voor grote groepen mensen. Oude onbewuste angsten die in het nu nog spelen en die niet langer dienen. Het is oude, emotionele energie die opgeslagen ligt in je lijf en waarvan de informatie opgeslagen is in het DNA van ons lichaam. Deze belemmerende energie mag uit jouw lichaam vertrekken. Zodat jij de verbinding met jezelf kunt herstellen, je innerlijk leiderschap herstelt en versterkt en de jij een echte leider in onze maatschappij kunt zijn. Daar help ik je bij.
Durf jij?
Uitkomen voor jouw polyamoreus zijn of het leven van een non-monogaam liefdesleven, kan een hele stap zijn. Seksuele energie is levensenergie en als die verbonden is met je hart, heb je de wereld veel te bieden. De wereld heeft leiders met een open hart nodig! Uit ervaring weet ik hoe bevrijdend het is als je open durft te zijn over wie je bent en hoe je leeft. Dat gun ik iedereen. Ben jij een leider of een ondernemer die worstelt met de angst om openlijk te zijn over jouw relatievorm? Zit jij in een dilemma met je partner over verschillende wensen? Verlang jij naar meer openheid maar durf je nog niet of durft je partner nog niet? Ik begeleid jou/jullie naar innerlijke vrijheid en haal de symbiotische verstrikkingen uit jullie liefdevolle verbinding. Want iedere vogel vliegt uiteindelijk op zichzelf en graag in verbinding met anderen.
Verhelderingsgesprek
Loop jij tegen belemmeringen aan in de liefde die je tegenhouden te floreren in je werk en wil jij je innerlijk leiderschap versterken? Maak nu een afspraak voor een verhelderingsgesprek ter waarde van 147 euro. Vijfenveertig minuten lang bied ik jou mijn onvoorwaardelijke liefde en breng ik jou naar meer inzicht in jouw liefdessituatie die van invloed is op jouw leiderschap.
Lees hier meer over wat een Verhelderingsgesprek jou kan bieden
Ps: In het programma ‘Lauren en de liefde’, verkent Lauren Verster verschillende vormen van de liefde, van 6 tot 10 juli 2015 op Ned 3.
Op 6 juli onderzoekt zij of de vrije liefde iets voor haar is, en begeleid ik haar in haar onderzoek. Hier lees je er meer over.
Geef een reactie