De zesde dag van de Opleiding tot Relatiecoach voor Sonneveltopleidingen, die ik samen met collega Loes Koot heb ontwikkeld is alweer achter de rug. Toegegeven: liefde en relaties, het is mijn vakgebied maar dat lesgeven aan coaches zo leuk, leerzaam en vervullend is had ik nooit durven dromen!
In de tiendaagse opleiding komen verschillende thema’s aan bod. Gisteren het thema Communicatie en man/vrouw verschillen. Hierbij kijken we niet alleen naar de verschillen tussen mannen en vrouwen in het algemeen, zoals Mark Gungor in dit filmpje prachtig en op hilarische wijze laat zien, maar ook naar de masculiene en feminiene aspecten in jezelf als mens en als coach. Oftewel: werken met de man en vrouw in jou. Waar neig jij naar toe in je begeleiding als coach: ben je vooral mannelijk: directief, gericht op het behalen van doelen en het helder krijgen van informatie, of ben je meer vrouwelijk en geneigd om met de stroom mee te gaan, te voelen en intuïtief te reageren? Het man/vrouw spel van Bart van Baarssen maakte alles mooi zichtbaar.
De man en vrouw in jou
Het was leuk om dit met de coaches te onderzoeken en waar ieders uitdaging ligt. Het is heerlijk om bij mezelf terug te zien welke fasen ik als coach in de jaren heb doorlopen. In een systemische groepsoefening waarbij je contact maakt met de masculiene en de feminiene kant van jezelf deed ik zelf even mee. Ik was verrast om te ervaren dat mijn bekken volledig ontspande toen ik contact maakte met de feminiene kant in mezelf en dat mijn hart helemaal open ging en wilde delen met de wereld toen ik contact maakte met de masculiene kant in mezelf. Me volledig verbinden met deze twee kanten van menszijn en ze vervolgens met elkaar verbinden. Het voelde als open en vrij en ik besefte meteen hoeveel ik gewerkt heb om zo ver te komen. Dit is de tijd van oogsten!
Lesgeven en oogsten
Door het lesgeven ontdek ik ook weer de rijkdom van mijn ervaring die ik in de loop van de jaren heb opgebouwd en hoe heerlijk het is om dit te delen met coaches die mensen gaan begeleiden in de liefde en relaties. Een van de leukste ervaringen is wel het in de huid kruipen van denkbeeldige stellen die kampen met relatieproblemen. Gisteren was ik even ‘Mieke’, een vrouw die zo graag een wat meer communicatieve man had, in plaats van de stille hardwerkende zorgende man die nauwelijks een woord sprak. Loes werd even Jan, de zwijgzame man. Samen werden we als stel gecoacht door onze studenten. Door me te verbinden met Mieke, werd ik Mieke en reageerde ik zoals zij zou reageren. Hetzelfde als wat gebeurde bij het schrijven van mijn roman Dubbelliefde. De kracht van je volledig verbinden met de ander.
Kruip in de huid van je client
Het is prachtig om te kunnen voelen wat interventies van coaches met je doen. Als Mieke zat ik behoorlijk in mijn slachtofferschap. Ik voelde me niet gezien en niet gehoord door de coach die voor mijn gevoel vooral partij trok voor mijn man. En mijn zwijgzame man Jan, schoot voor het eerst in zijn leven uit zijn slof en liet me weten wat hij werkelijk dacht. Het liefst was ik de kamer uitgerend, maar toch bleef ik zitten met dikke buikpijn, helemaal in mijn schulp. Maar in mijn onderbewuste voelde ik maar een ding: ik moet dit blijkbaar zelf doen! Ik snakte naar liefde, troost, steun en naar de helpende hand van Jan, maar uiteindelijk gaat het er om dat ik mezelf ga liefhebben… Zonder dat kan ik zijn liefde nooit voelen. Dat waren de woorden die mijn buikpijn me stiekem wilde influisteren. Au!
Heftige emoties
Het is geweldig om als Mieke en Jan aan de coaches terug te kunnen geven wat er nu precies gebeurde. Gevoelens van wanhoop, boosheid, grenzen die overtreden worden, frustratie, het gemis van onvervulde behoeften: ze zijn zo menselijk als het maar zijn kan en ook zo universeel. Toch denken we in onze liefdesrelatie en de problemen die we erin ondervinden, vaak dat we alleen zijn in wat we voelen. Het maakt dat we ons eenzaam voelen, niet gezien of gehoord voelen en dat we terugvallen in de overlevingsstrategieën die we ons als kind hebben aangeleerd om de pijn van het gemis maar niet te hoeven voelen. Zo gaan we overmatig pleasen, ons best doen, zorgen voor een ander, overmatig doelen stellen, of buitensporig streven naar perfectionisme.
Samen terug naar de essentie
Dan is het heerlijk om met coachees naar de essentie te mogen gaan en te ontrafelen waar die overtuiging van ‘ik mag er niet zijn’, ‘ik moet voor jou zorgen’, ‘ik mag niet opgeven’, ooit vandaan is gekomen en om deze te helen. Overtuigingen die ons ooit geholpen hebben en die ons nu in de weg zitten in wat we doen. Overtuigingen die we ooit over onszelf zijn gaan geloven en die ons nu niet meer dienen. Overtuigingen die we mogen loslaten zodat we kunnen stralen en bloeien en kunnen zijn wie we willen zijn.
Het was weer een prachtige lesdag vooral omdat we zo duidelijk de kracht van verbinding in coaching mochten ervaren. Ook het oefenen met ‘echte klanten’ is een schot in de roos gebleken voor alle partijen. Het doel is dat we er allemaal van leren: de studenten, de klant en wij als docenten. Het is heerlijk om samen elkaar te mogen bevruchten in een stap naar meer liefde voor jezelf en meer verbinding met elkaar. Wat mij betreft gaan we in februari 2014 weer van start met twee nieuwe volle groepen. Groepen waarin we leren ons te verbinden met onszelf, vanuit ons hart en met elkaar en waarbij je de kracht van verbinden in coaching zult ervaren.
Wat onze studenten zeggen…
Enne.. ben je nieuwsgierig hoe onze huidige studenten de opleiding ervaren en wat zij zeggen over onze begeleiding? Dat kun je hier lezen. Mijn collega docent Loes Koot en ik zijn er erg blij mee en verheugen ons op twee nieuwe volle groepen!
Heb jij een coachvraag op het gebied van relaties, met je partner(s), of je irritante baas of collega en wil jij graag op een van onze lesdagen gratis gecoacht worden? Laat het me weten.
Geef een reactie