Ken je de Hindoeïstische drie-eenheid: de goden Shiva, Brahma en Vishnu. Als we ons verbinden met de energieën van deze goden, kan dit ons helpen in het leven dat vol uitdagingen zit. Want hoewel onvoorwaardelijke liefde betekent dat we alles mogen omarmen, ontmoeten we hierin ook de paradox van het menselijke bestaan: onze persoonlijkheid, ons ego en daarmee de menselijke grenzen, waarden en normen. Jij, bent namelijk een uniek stukje schepping op aarde dat deel uitmaakt van het grote geheel. Het gevoel samen te smelten met de omgeving en de alles omvattendheid van het bestaan, ervaren we in zielsliefdes en contact vanuit de ziel. De andere kant is er echter ook, want we zijn ook gewoon een mens, en die kleine druppel in de grote oceaan die we samen vormen.
De uitdaging in driehoeksrelatie
In driehoeksrelaties komen we de uitersten van het mens-zijn soms uitvergroot tegen. Wat voor de een een diep hartsverlangen is, kan voor de ander een belemmering of een obstakel zijn of zelfs een keiharde grens. Hoe kunnen we elkaar blijven ontmoeten? Hoe kunnen we verbinden, zelfs met dat wat onmogelijk lijkt? Het leven nodigt ons dan uit om die uitersten te verkennen, zodat we kunnen dansen in het relateren: de dans tussen autonomie en verbinding en alles wat er tussen ligt.
Brahma
Shiva
Vishnu
Driehoeksrelaties
De dans tussen autonomie en verbinding
Driehoeksrelaties en de dramadriehoek
Als we niet verbonden zijn met onze Goddelijke essentie, maar ons verliezen in de dramadriehoek, met rollen als slachtoffer, dader en redder, is er van een constructieve communicatie al snel geen sprake meer en verliezen we ons in oordelen en verkramping. Zit je in een driehoeksrelatie of herken je deze dynamieken? Op 18 en 19 maart is er een tweedaagse systemische training met mijn collega Loes Koot, waarbij je de rollen van de dramadriehoek op systemische wijze kunt onderzoeken, en ontvang je alternatieve rollen die wel werken: die van de adelaar, de creator en de krijger. Hier lees je er alles over en kun je je aanmelden.
Geef een reactie