In het boek Bethlehem beschrijf Leonie Linssen twee vorige levens die te maken hebben met oorlog, machtsmisbruik en seksualiteit, en de invloed van deze levens op haar huidige leven en haar liefdesleven.
Afrika 1873
In het vliegtuig op weg naar een schrijfweek, wordt schrijfster Leonie Linssen door haar gidsen opgeroepen om in gesprek te gaan met Cleopatra, de ziel van een vorig leven. Het jonge Afrikaanse meisje en oorlogsslachtoffer, smeekt Leonie om haar levensverhaal aan de wereld te vertellen. Leonie beantwoordt de roep, maar loopt vast omdat ze informatie mist. Dan wordt ze uitgenodigd om naar het Afrikaanse eiland Zanzibar af te reizen, waar het vorig leven zich afspeelde. Op haar reis ontmoet ze de mensen die op zielsniveau verbonden waren met het leven van Cleopatra, waardoor ze het verhaal kan afmaken.
Tweede Wereldoorlog
Door de ontmoetingen met diverse zielsliefdes, is het vorig leven van de jonge vrouw Maria tot Leonie’s bewustzijn gekomen. Het blijkt haar vorig leven in de tweede wereldoorlog te zijn. Als jonge verzetsstrijder wordt Maria opgepakt en naar Auschwitz vervoerd. Ze zet vervolgens haar seksualiteit in om in leven te blijven en belandt als verpleegkundige in de ziekenboeg van het vernietigingskamp, waar ze o.a. Mengele assisteert. De ervaringen van Maria’s leven zijn te intens en talrijk om in een keer te verwerken. Leonie doet er tien jaar over.
De verbinding met het leven van nu
Steeds vaker komt Leonie op plekken of ontmoet ze ze mensen of die haar herinneren aan het verre verleden. Steeds opnieuw ontdekt ze hoe alles met elkaar verbonden is, inclusief de gevolgen van de oorlog die nog steeds in haar huist. Ook de cliënten in haar coachpraktijk laten haar regelmatig een stukjes zien uit dit verre verleden. Heilige seksualiteit blijkt een manier te zijn om oude zielenwonden te openen, te doorvoelen en te helen, maar kan het ook anders? Aangemoedigd door haar soulteam verlegt Leonie steeds verder haar grenzen. Hoe ver kan ze hierin gaan?
Als Leonie door haar gidsen uitgedaagd wordt om naar Auschwitz af te reizen om zo het boek te kunnen afmaken, begint voor haar pas echt het leven in vertrouwen. De reis naar Auschwitz zorgt voor diverse confrontaties, waaronder zielsgesprekken met de kamparts Josef Mengele.
In Bethlehem neemt Leonie je mee in haar speurtocht naar het verleden en daarmee naar de grenzen van het mens zijn, als slachtoffer, dader of redder. Ze brengt je daar waar je liever niet had willen zijn, maar waar je wel terecht bent gekomen. Met als doel de oorlog in jezelf te helen om zo innerlijk vrij te kunnen zijn en voluit te genieten van het leven.
Ter inspiratie kun je hier een stukje lezen over het leven Maria, met als titel: Chambre D’amour.