Schrijfoefening en wedstrijd tijdens de schrijfweek bij Geert Kimpen:
Geblinddoekt wacht je op je bordje met eten. Blind eet je het gerecht. Gebruik alle zintuigen. Schrijf de associaties die je krijgt op bij wat je proeft. Wacht tot de blinddoek af mag en ga dan schrijven.
Een blaadje sla. Het witte konijntje in de kooi achter de tralies knabbelt het naar binnen. Ik steek mijn kindervingertje door de tralies. Ik wil het lieve konijntje aaien! Ik kan er net niet bij. De volgende dag is het kooitje leeg. Ik kruip onder de tafel en schrei mijn zoute, verwonde tranen. Kerst 1965.
De tweede hap. Het frisse zoet van de appel, gecombineerd met de zwoele smaak van een vijg, brengt me naar kerst 1995. Mijn Turkse echtgenoot verlaat woedend het ouderlijke huis van mijn ouders. Het weggelopen kind. De verse vijgen van Turkije bij de dis van zijn moeder, laten dit hapje verbleken bij de overvloedige herinneringen.
De derde hap. Sla, noten, appel, balsamico, oooh en al die verrukkelijke smaken die mijn tong teisteren als liefdesgeweld in de nacht. Kerst 2017.
Het weerzien met mijn lief. Een bord vol heerlijkheden en de film wonderwoman. Na afloop vrijen we de sterren van de hemel. Ik blijf verpletterd achter na de tintelingen vanuit de veelzijdigheid aan smaken die mijn tong nu proeft, en aan smaken die me herinneren aan de explosie in mijn lichaam.
Wanneer mag ik schrijven? Ik mis hem. Ik wil nú vrijen, schrijven, proeven, hemelse liefde bedrijven. Maar nee. Ik wacht geduldig in stilte, vouw mijn handen als Maria Magdalena die geknield zit in de kerk, en die al tweeduizend jaar wacht op bevrijding. Liefde is geduldig.
Ik wacht.
Wanneer gaat die klote blinddoek af? Mijn hart bonst uit mijn borstkast. Vlammen!
Het is de stem van de man die de bevrijding aankondigt.
Ik zucht diep.
Mijn vingers voelen het verlangen om te schrijven maar het is meer dan dat.
Het is de overgave aan mijn gulzigheid, na tweeduizend jaar ontberingen, verlangen naar de eeuwige liefde, gevoeld in lichaam, woord en geest en in een appel.
Leonie Linssen, 30-12-2017
Geef een reactie