Volgens de website van de Bi+ vereniging, hebben ongeveer één miljoen Nederlanders bi+ gevoelens of ervaringen. Je bent bi+ als je je aangetrokken voelt tot meer dan één geslacht of gender. Veel mensen vinden het moeilijk vinden om voor hun Bi+ identiteit uit te komen. 26% van de mensen die Bi+ zijn ervaren psychische ongezondheid in vergelijking met hetero seksuelen (11%), en homo/lesbische mensen (17%). De hoeveelheid seksueel geweld is ook voor Bi+ mensen groter dan voor anderen, zo blijkt uit de presentatie van Bi+ Nederland. Dat is nogal wat!
Bi+ in het verdomhoekje
Er zijn behoorlijk wat vooroordelen tegenover biseksuelen en juist doordat er zo weinig over gesproken wordt, blijft biseksualiteit in het verdomhoekje. Het wordt tijd om eens wat zaken op een rijtje te zetten en te verhelderen.
Vooroordelen over biseksuelen:
- Bi+ mensen eten van twee walletjes
Dat kan, maar daar mag je niet van uit gaan. Veel bi’s verlangen juist naar een monogame relatie en zijn tevreden met hun partner. Net zoals dit bij hetero’s voorkomt. Voor bi’s kan het een man of een vrouw zijn. Ze houden van de mens achter de man of vrouw met zijn persoonlijke kwaliteiten en uitstraling en het geslacht is ondergeschikt. - Bi+ mensen zijn homo’s of lesbiennes die niet durven te kiezen
Dit is een vooroordeel dat je vooral onder de homoseksuelen tegenkomt. Ze nemen hun eigen gevoelens en coming out als uitgangspunt en projecteren dat op de identiteit van de biseksueel. Biseksualiteit is een seksuele identiteit, waarbij mensen zich aangetrokken voelen tot beide seksen. - Bi+ mensen kunnen niet trouw zijn
Bi+ mensen worden vaak als bedreigend ervaren. Er is een angst dat bi’s sneller ontrouw zijn, omdat men denkt dat zij altijd zullen verlangen naar het andere geslacht dan degene waar ze een relatie mee hebben. De seksuele verlangens van iemand zeggen niets over de mate van ontrouw. Dat hangt af van hoe iemand met zijn seksuele verlangens om gaat, en dat verschilt net als bij hetero’s, van mens tot mens. Bi+ mensen verdiepen zich doorgaans wel eerder in polyamorie, omdat dit een mogelijkheid biedt om met beide geslachten een relatie aan te gaan op een open en eerlijke manier. Maar dan nog is nog niet iedereen met bi+ gevoelens, meteen polyamoreus. - Je kunt pas weten of je bi bent, als je het geprobeerd hebt in de praktijk.
Het is waar: sommige mensen vragen zich af hoe je nu zeker kunt weten dat je bi bent. Ik geef de vraag altijd terug: wanneer wist jij zeker dat je hetero of homo was, was dat voor of na je eerste seksuele ervaring? De meesten weten namelijk al voordat ze seks met iemand hebben gehad of verliefd zijn geworden op iemand dat ze hetero of juist homo zijn. Het kan wel zijn dat een seksuele ervaring een bevestiging betekent voor de bi: nu weet ik het zeker. Of het geeft een gevoel van compleet zijn, door het met beide seksen ervaren te hebben. - Bi+ mensen zijn pervers in hun seksualiteit.
Net zoals onder hetero’s en homo’s verschillen smaken in de manier waarop seksualiteit wordt beleefd. Sommigen houden er van om seksueel te experimenteren en hun grenzen te verleggen. Daar is niets mis mee. Als het maar goed voelt voor jou en degene met wie je seks hebt en respect hebt voor elkaars wensen en grenzen. - Bi+ mensen willen enkel hun kansen op de datingmarkt vergroten.
Sommige mensen zien bi’s als mensen die graag experimenteren en op deze manier hun kansen willen vergroten. Sja, het is waar: als je bi+ bent kun je in principe op alle geslachten vallen en dus hebben ze op datingsites meer keus. In dat opzicht boffen ze maar, die bi’s. Als ze tenminste alle vooroordelen de wereld uit hebben geholpen. Want er zijn helaas nog steeds veel mensen die een bi al afserveren, nog voordat ze hem of haar ontmoet hebben. Gewoon om het simpele feit dat ze bi zijn…
Bi+ zijn en manifestatie
De manier waarop biseksualiteit zich manifesteert kan heel veelzijdig zijn. Er is geen zwart of wit maar een grijs gebied. Sommigen fantaseren alleen over seks met iemand van het eigen geslacht of ze hebben seksuele fantasieën over mensen die tweeslachtig zijn. Anderen willen er perse uiting aan geven in hun leven door met beide geslachten seksueel actief te zijn. Anderen voelen zich pas echt biseksueel als ze een omgeving hebben gecreëerd met mensen die ook zo in het leven staan. Het is voor iedereen anders. De beste manier om er achter te komen wat bi+ zijn voor iemand betekent, is door er naar te vragen: hoe is het voor jou om bi+ te zijn? Wat betekent bi+ op dit moment voor jou? Want ook in de loop van de tijd kunnen verlangens en behoeften veranderen.
Onzichtbaarheid
Veel biseksuelen zijn onzichtbaar in onze maatschappij. Het is immers niet aan de buitenkant te zien of iemand op twee geslachten valt. Als je als bi een relatie hebt, wordt je automatisch als hetero of homo bestempelt, afhankelijk van je partnerkeuze. Juist door de vooroordelen en oordelen die er zijn over biseksuelen, is het voor veel bi’s moeilijk om openlijk te zijn over hun seksuele identiteit. Er is maar een manier om deze vooroordelen weg te nemen, en dat is door er over te praten, door er naar te vragen en uit te leggen wat het voor jou betekent. Als we er bewust van zijn dat mensen anders kunnen zijn dan we vanzelfsprekend aannemen, is er alweer een stap gewonnen. Want het is echt waar: er zijn meer bi’s dan je denkt.
En jij? Wat betekent Bi+ zijn voor jou?
Worstel jij of je partner met de gevolgen van biseksualiteit van een van beiden in de relatie? Kom je er samen niet goed uit? Maak gerust een afspraak voor een verhelderingsgesprek van 45 minuten via Skype, of maak een afspraak voor een Live Consult in mijn praktijk in Den Bosch, om meer zicht te krijgen in de beste volgende stap voor jou of jullie!
Elsa zegt
Een hele andere doelgroep is de bi-vrouw, die getrouwd is en op zoek is naar een vrouw. Daarvoor heb ik de groep
https://m.facebook.com/groups/1935835573404841.
gemaakt.
leonielinssen zegt
Hoi Frans,
Ik herken wat je schrijft, want seksualiteit en liefde zijn twee verschillende dingen. En als je met een vrouw bent, ervaar je op seksueel gebied andere dingen dan wanneer je met een man bent. Zelf voel ik heel duidelijk het verschil in mannelijke en vrouwelijke energie in mezelf, dat vind ik erg leuk om te ervaren. Desalniettemin is het aangaan van een relatie voor veel bi’s niet afhankelijk van het man of vrouw zijn, en dat is wat ik bedoelde. Anderzijds ken ik ook bi’s die dat juist anders ervaren (vrouwen die zeggen: nooit geen relatie meer met een vrouw, we lijken teveel op elkaar, teveel gedoe) 😉
Een monogame relatie sluit de seksualiteit met het andere geslacht uit. Dat is het lastige wanneer je bi bent en monogaam.
Vroeger riep ik ook altijd: was ik maar gewoon hetero en monogaam, dan was het leven veel gemakkelijker!
Gelukkig heb ik nu een vriend die mijn biseksualiteit accepteert en waarbij mijn gevoelens voor vrouwen ook ruimte mogen innemen. Ik voel me het prettigst in de tantrawereld, waar liefde, seksualiteit en intimiteit samengaan. Dat kan gelukkig ook zonder het hebben van een relatie.
Ik wens je veel succes in je zoektocht!
Frans zegt
Kom hier toevallig net binnenvallen maar wil even reageren op de volgende zin:
“Ze houden van de mens achter de man of vrouw met zijn persoonlijke kwaliteiten en uitstraling en het geslacht is ondergeschikt.”
Dit heb ik vaker gehoord, maar ik word hier altijd een beetje kriegelig van. Ik ben biseksueel, maar voor mij is iemands geslacht en de daarbij horende seksuele aantrekkingskracht denk ik net zo essentieel als voor een hetero of homo. Ik val op mannen hun man-zijn en op vrouwen hun vrouw-zijn. Beiden roepen ook een andere kant van mezelf op. Dat gebeurt niet bewust, maar overkomt me gewoon.
Zelf was ik liever hetero of homo geweest. Ben monogaam ingesteld maar nog steeds vrijgezel omdat ik ergens het gevoel heb dat ik niet kan kiezen. Dat heeft overigens niets met niet durven te maken: ik val iets sneller en makkelijker op mannen dan op vrouwen, ben ook ooit als homo uit de kast gekomen maar werd vervolgens tot over m’n oren verliefd op een dame.
Ik vind het eigenlijk maar irritant als ik eerlijk ben.
johnxxx zegt
hallo hallo lieve mensen ,
sja het voorgaande commentaar zegt alles ,
Grid van Kinsey en ook Klein heeft jaren later er bijna niets aan veranderd ,, duss??
Dat alle ho en bi haters veroordelers ensjo die schalen maar eens goed moeten lezen , dan is de kans ineens stuk groter dat ze bij die rond 45% hoos en vooral bi”s zouden kunnen behoren ,
jasekers zei de hypocritiothekers …oef is dat schrikken sjaaa,,
Maar inderdaad ,heb ook de sixties goed beleefd en wat wij normaal toen al vonden (iedereen liep bij ons door elkaar heen, no problems ) is de laatste 30 jaar? alweer de truttigheid toegenomen als een gek ,,niet te filmen pff
groet John
@amedee zegt
Ken je de Kinsey schaal? 0 = 100% hetero, 6 = 100% homo. Op deze afbeelding staat de verdeling op de Kinsey schaal: http://members.peak.org/~kat/date/2006/10/31/kinseyscale1948p656.jpg
Slechts 50% van de bevolking is heel z’n leven heteroseksueel en slechts 4% van de bevolking is heel z’n leven homoseksueel, dus 46% van de bevolking is op een gegeven moment in een bepaalde mate biseksueel te noemen.
Uiteraard is zo’n schaal veel te simplistisch om de realiteit te vatten. Maar toch, het geeft een indicatie.
Bij het googlen vond ik trouwens een leuke t-shirt: “My number on the Kinsey scale is imaginary”. http://rlv.zcache.com/my_number_on_the_kinsey_scale_is_imaginairy_tshirt-p235206147258006724z850c_400.jpg
Voor wie een beetje roestig is in z’n wiskunde: een imaginair getal kan je niet voorstellen op een lijn die van 0 naar 6 loopt, maar ligt boven of onder die lijn.
leonielinssen zegt
@Remco,
Sja, het is helaas nog steeds niet zo dat holebi’s zorgeloos door het leven gaan. Het aantal zelfmoorden of gedachten aan zelfdoding komt onder deze groep aanmerkelijk vaker voor dan onder hetero’s, zie ook http://holebi.info/phpnews/kortnews.php?action=fullnews&id=9234
Er is dus nog steeds aandacht voor nodig….
@koos, ja etiketjes, ik weet het, het is iets wat wij als mensen verzinnen. toch zijn er ook mensen die het helpt omdat het herkenning geeft, en steun. Zoals bij alles zijn er zoveel kanten aan een zaak. Alles is waar 😉
@frank graag gedaan 🙂
Frank zegt
Dank Leonie dat je alles zo helder op een rijtje hebt gezet! Ik praat er op mijn werk wel over, maar je krijgt inderdaad wel alle vooroordelen over je heen. En dan kan jouw artikel toch een goede steun in de rug zijn om naar te verwijzen, zodat ze ‘het ook eens van een ander horen’, van een objectief iemand met autoriteit. Wellicht / hopelijk dat dat er extra toe bijdraagt dat mensen het ‘aannemen’.
Koos van de Coevering zegt
Hallo Leonie,
Het gaat niet om die verschrikkelijke etiketjes. Wij, de mensen, leren het schijnbaar nooit. Laat iederene in zijn eigen waarde en het belangrijkste is eerlijk- en oprechtheid. Er zijn voor de ander als mens en niet als etiket, daar gaat het om.
Lieve groet
Remco zegt
Hoiiiiii Leonie, Hoop dat het inmiddels een beetje beter met je gaat. Wil bij deze even reageren op je artikel over biseksualiteit en onzichtbaarheid. Heb in mijn netwerk de nodige vrienden en vriendinnen die bi zijn. In vrijwel alle gevallen leven zij onder het motto:”Ik ben van alle kanten, behalve van de verkeerde”. Ben zelf hetero maar het maakt mij echt geen lor uit of iemand he, ho, les of bi is zolang hij/zij maar okee is en op een leuke manier in het leven staat. Ben zelf van de babyboom generatie en verbaas me er regelmatig over dat de sexuele geaardheid van mensen nog steeds een issue is. Vraag me af wat er gebeurd is met de verworvenheden waarvoor een aantal andersdenkenden in de fifties en sixties op de barricaden hebben gestaan. Groetjes, Remco
Harrie zegt
Waarom kunnen mensen elkaar niet gewoon als mens zien, wordt dat hokjes gestop een beetje beu.To bi or not to bi, that’s not the question. (mooie titel voor een boek vind je niet :)) Maar wie is de mens achter de bi, homo, hetero, lesbienne of alien, wat mij betreft.Schudt iedereen maar lekker wakker zus, werk die vooroordelen er maar uit, laat ze maar nadenken, love you bi or not but because the you BE.