Relateren dat doe je voor het leven. Dat is onze intentie en het geeft ons een goed gevoel dat veiligheid, zekerheid en vertrouwen omvat. Het huwelijk is een van de pijlers waarbij we deze intentie om de rest van ons leven bij elkaar te blijven, te bekronen. Maar wat als een relatie eigenlijk al heel lang dood is? Wat als een relatie nauwelijks meer omvat dan een soort broer-zus verhouding waarbij partners voor elkaar en het gezin zorgen, omdat het nu eenmaal zo is, zo was en dus voor altijd zo zal blijven? Wat als er vooral een zakelijk huwelijk is waarin de liefde, de passie en de wederzijdse interesse in elkaar, verdwenen is en men vanwege economische verbindingen niet weg durft te gaan?
Het gebeurt vaker dan je denkt. Mensen die bij elkaar blijven omdat ze niet zonder elkaar kunnen. Ze hebben nooit geleerd om op zichzelf te wonen of te leven, zien er tegenop of het is te lang geleden. Het hele frame dat aan het huwelijk vast zit, het gezin, het sociale leven, de economische verbinding, het zorgen voor elkaar, en de onzichtbare lijntjes die zorgen voor een geoliede leef-machine, lijkt onverwoestbaar. ‘Ik wil wel scheiden, maar ik kan het niet,’ zeggen ze dan. Of ‘De relatie biedt me voldoende om te blijven. Het is overal wel wat en hier weet ik wat ik heb.’
Uit de wereld van een doodlopende relatie stappen, kost moed. De nieuwe weg is onzichtbaar of nog onduidelijk. Soms is er een nieuwe liefde in het leven die het pijnlijke gemis binnen de relatie duidelijk maakt. Zo’n liefde is er niet voor niets.
Simpel gezegd zijn er vier keuzes:
- Je blijft bij je partner, je gaat op onderzoek uit wat de onderliggende boodschap die de nieuwe liefde je brengt, is. Wat heb je in je eigen relatie laten liggen? Waar ben je voor weggelopen? Waar wil je nu wel in investeren? Vooral dat laatste is belangrijk, wil je dat er iets verandert. Zoek hulp. Een auto breng je ook regelmatig naar de APK.
- Je blijft bij je partner en geeft aan dat er een nieuwe liefde in je leven is waar je ruimte voor wilt maken. Ook dan is er onderzoek nodig. Wat willen we nog wel samen? Wat bindt ons met elkaar? Wat willen we elkaar geven en wat willen we behouden? Wat wil je ervaren met je nieuwe liefde? Wat heeft hij of zij in huis dat je bij je partner niet vindt en ook niet zult vinden? Wat hebben jullie nodig om hier ruimte voor te kunnen creëren?
- Je kiest voor je nieuwe liefde en stapt uit je relatie. Je kijkt terug naar wat je hebt laten liggen en wat je anders wilt. Je onderzoekt jouw bijdrage aan de status van de relatie en onderneemt actie. Hoe wil jij de liefde leven? Wat verlang jij van het leven? Waar word je gelukkig van? Wat wil je deze keer anders doen en welke fouten wil je niet meer maken in deze nieuwe relatie?
- Je kiest voor jezelf, stapt uit de relatie en gaat een paar maanden op relatie-retraite. Om mee te beginnen. Je onderzoekt wat de relatie is die jij met jezelf hebt. Je gaat onderzoeken wat jij jezelf te bieden hebt en welke partner je wilt zijn. Je gaat jezelf liefhebben. Van daaruit blik je terug op je leven en kies je opnieuw. Met of zonder partner(s).
Vragen die je jezelf kunt stellen
- Wat zijn mijn relatiewaarden? Bij wie kan ik deze leven? Wil ik monogaam zijn? Wil ik mijn vrijheid ervaren? Hoe denk ik over trouw, ontwikkeling, passie?
- Welke verbindingen heb ik met mijn partner? Welke deel ik met andere mensen, waaronder mijn vrienden of mogelijke andere liefde? Denk even verder dan alleen de seksuele verbinding, de passionele verbinding, de economische verbinding en de emotionele verbinding. In dit artikel over het Verbindingswiel, lees je meer over Relatie-Verbindingen.
- Wat zijn mijn relatie-behoeften? Wil ik samen alles delen? Samenwonen? Samen plezier maken? Veel of anders vrijen? Er samen op uit trekken? Familie bezoekjes doen? Sociaal leven delen? Samen leuke dingen doen? Elkaar stimuleren het beste uit elkaar te halen? Samen van betekenis zijn voor anderen? Meer of juist minder spiritualiteit?
- Maak twee lijstjes: a) Wat zegt mijn hoofd? en b) wat zegt mijn hart? Schrijf net zo lang tot je niets meer weet. Wie is leidend? Je hoofd of je hart?
- Waar ben je het meeste bang voor? Wat is het ergste dat er kan gebeuren? Onderzoek of je angst reëel is. Doe dit met iemand die buiten jouw binnenste cirkel staat. Een frisse blik doet wonderen.
- Waar ligt je diepste verlangen? Wat wil jij geleefd hebben als het boek van jouw leven zich straks sluit? Wat wil je dat je later kunt zeggen als je bij de hemelpoort komt?
- Besef dat je de hemel ook op aarde kunt leven. Hiervoor is het belangrijk dat je je niet laat weerhouden door angst. Angst is een menselijke emotie die er bij hoort. Lef is wat je nodig hebt, en wat je gaat helpen. Welke keuze je ook maakt. Wat zou je kiezen als ik je nu dwong om te kiezen? Sluit je ogen en kijk naar vier deuren met deze mogelijkheden. Welke deur kies jij?
Kom je er naar aanleiding van dit artikel toch niet uit, overweeg dan of een Relatie-Intensive iets voor jou is. In een dag onderzoeken we jouw relatiestatus, inclusief al je twijfels. We brengen de verbinding met het verleden in kaart en elimineren de systemische obstructies die jou tegenhouden om een keuze te maken. Besef dat niet kiezen ook kiezen is, namelijk voor een status quo waarin jij niet floreert zoals je hoort te floreren. Maak nu een afspraak voor een Verhelderingsgesprek in mijn online agenda.
Geef een reactie