Open brief aan Kees van der Staaij als reactie op zijn oproep tot campagne tegen vreemdgaan – door polyamoriecoach en auteur Leonie Linssen
Beste heer van der Staaij, Lieve Kees,
Dapper vind ik je oproep tot campagne voor meer trouw in de liefde, als tegenhanger voor vreemdgaan. Net als jij vind ik het hoog tijd om de waarde ‘trouw’ te promoten en om samen relaties te versterken, zoals je onlangs twitterde. Daar ben ik helemaal voor!
Ontmoeten en verbinden
Ik realiseer me dat wij samen nog geen relatie hebben en dat het wellicht wat voorbarig is dat ik je nu al ‘lieve’ noem. Als onbekende mensen elkaar ontmoeten gaan ze op zoek naar een gemeenschappelijke deler waardoor er een gevoel van verbinding ontstaat. Zullen wij ons met elkaar verbinden, Kees?
Onze gemeenschappelijke deler is de weerstand tegen het promoten van vreemdgaan. Onze oplossing is echter verschillend. Waar jij oproept tot huwelijkse trouw, roep ik op tot ‘trouw zijn aan jezelf’. Dat zeg ik vanuit de overtuiging dat ieder mens het recht heeft om te onderzoeken wat zijn of haar diepste verlangens en wensen zijn op het gebied van liefde, relaties en seksualiteit. Dat kan betekenen: het erkennen van het verlangen je in liefde te verbinden met meer mensen dan alleen met je eigen partner. Daarbij nodig ik mensen uit om vooral eerlijk te onderzoeken wat hun werkelijke behoeften zijn en deze te delen met hun partner. Trouw zijn aan zichzelf en daarmee ook aan de ander. Dat is nogal wat.
Verbod op meer liefde
In mijn praktijk als relatiecoach begeleid ik mensen in ingewikkelde liefdesrelaties waarbij meerdere partners betrokken zijn. Ik heb al heel wat mensen zien worstelen met liefde voor een ander dan de eigen partner, hoeveel ze ook van hun partner hielden. Hun geloof en vooral het verbod op meer liefde, maakte het voor hen alleen maar zwaarder. Het is een misverstand om te denken dat mensen alleen maar vreemdgaan als ze het thuis even niet meer leuk hebben samen. Aangezien je zelf kinderen hebt, kun je je wellicht voorstellen dat je ook van je kinderen op verschillende manieren kunt houden. De liefde voor het ene kind gaat niet ten koste van de liefde voor het andere kind. Zo is het ook in liefdesrelaties.
Trouw ≠ ik hou alleen van jou
Heb uw naaste lief als uzelf (Mattheüs 22:39), riep Jezus ons op. En God vergeeft ons voor onze fouten. Wat zou er fout kunnen zijn aan de liefde Kees? Wat zou er onjuist kunnen zijn als je hart opengaat voor meer mensen dan alleen je vrouw of man? Wat is er verkeerd aan als mensen het mooiste zien in een ander? Als mensen de ruimte voelen om de liefde te delen? Als mensen het beste in elkaar naar boven halen?
Natuurlijk is er niks mis met naastenliefde, hoor ik je denken. Het probleem zit ‘m voor jou ook niet in het delen van de liefde, maar in seks. Dat houd je alleen voor een vaste partner. Lieve Kees, ik vond dat je het heel mooi verwoordde bij Pauw vorige week: heb iets over voor een ander en denk niet alleen aan je eigen geluk. Wat als je partner er nu het gelukkigst van wordt als zij uiting wil geven aan de liefde van een ander door het bedrijven van de liefde?
Meer liefde = meer verdraagzaamheid
Ik geef het toe, voor veel partners is die gedachte onverdraaglijk. Dat komt omdat mensen acuut gaan vergelijken en zichzelf ineens minder achten dan ‘die ander’. Het raakt hun gevoel van eigenwaarde en ze voelen zich ineens niet meer de uitverkorene. Maar wat als je nu eens niet afhankelijk zou zijn van die ander, om dat gevoel te hebben? Wat als de liefde in jezelf groot genoeg zou zijn om hem ook te delen met een ander?
Seksuele energie is onze levensenergie en die mag vrijuit stromen. Als we deze blokkeren dan kan dat leiden tot gefrustreerd gedrag. Er zijn in de geschiedenis allerlei excessen bekend als gevolg van het willen blokkeren van seksuele energie.
Seksuele uitspattingen
Juist het proberen om er een stop op te zetten, zorgt voor expansieve, verborgen en verkrampte uitingen. Niet in de laatste plaats bij streng religieuze gemeenschappen en bij de leiders van de kerk zelf. In de wereld kan het leiden tot machtsmisbruik, incest en oorlog voeren. Dat is niet wat we willen maar dat is wat er gebeurt. Het is goed dat deze zaken aan het licht komen zodat er ruimte komt voor iets nieuws. Seksualiteit is iets intiems en heiligs. Het wordt tijd dat we onze harten weer openen voor elkaar en de seksuele energie verbinden met het hart, waardoor we open kunnen staan voor elkaars anders zijn.
Stoppen met vreemdgaan, starten met eerlijk zijn
Daarom denk ik, net als jij dat het goed is als mensen stoppen met vreemdgaan. Ik vraag mensen om open en eerlijk te zijn over hun seksuele verlangens en behoeften. Dat betekent dat ik hen ook de mogelijkheid van polyamorie aanbied: het kunnen houden van meer mensen tegelijk en met meer mensen tegelijk een liefdesrelatie aangaan. In alle openheid en eerlijkheid en met respect voor elkaars grenzen. Mijn bedoeling is niet dat de hele mensheid polyamoreus moet worden. Wel dat mensen rekening houden met elkaars wensen zonder hun eigen intiemste verlangens geweld aan te doen – of die van een ander.
Innerlijke vrijheid en trouw
Mijn verlangen is dat mensen vrij kunnen kiezen welke relatievorm het beste bij hen past en dat dit door de maatschappij niet langer veroordeeld wordt. In de praktijk kan dit betekenen dat polyamoreuze partners samen genieten van meer liefde in hun leven. Er zijn ook mensen die monogaam zijn en die hun polyamoreuze partner de ruimte geven om dit te leven. En er zijn polyamoreuze mensen die besluiten uit liefde voor de monogame partner, dit niet te leven. Als de keuze gemaakt is vanuit innerlijke vrijheid, zijn zij trouw aan zichzelf en aan elkaar. Als partners van hieruit kiezen voor een monogame relatie, kan de wereld van de liefde er voor hen uit zien zoals vanuit jouw gezichtspunt. Zie je, zo komen onze ogenschijnlijk tegengestelde werelden toch een stukje dichter bij elkaar.
Uitnodiging boekpresentatie
Wij lijken verschillend, maar we hebben veel gemeen. We willen allebei vreemdgaan tegengaan. Jij op jouw manier en ik op de mijne. Daarom wil ik je uitnodigen om het eerste exemplaar van mijn trilogie ‘Dubbelliefde 3.0’ in ontvangst te nemen tijdens de boekpresentatie van woensdagavond 13 mei, in Hilversum, zodat we samen onze unieke vuurpijlen voor meer trouw en beter relateren kunnen afsteken. Mijn trilogie is een betoog voor meer liefde en meer begrip voor elkaars anders zijn in de liefde. Deel één, De Vreemdganger, gaat over een man van veertig die gelukkig getrouwd is en die verliefd wordt op zijn collega en die tijdens een zakenreis vreemdgaat. Om zijn huwelijk te redden vertelt hij dat niet, want hij gelooft in trouw, al kan hij zich daar niet aan houden. In het tweelingboek De Gedeelde Man (deel twee) weerstaat hij de verleiding en gaat hij er thuis met zijn vrouw over praten met als doel: polyamorie.
Ik ben heel benieuwd hoe jij dat ervaart om in de huid te kruipen van de hoofdpersonen van mijn trilogie Dubbelliefde 3.0. Ik hoor graag of je de verbinding aan wilt gaan en het eerste exemplaar in ontvangst wilt nemen tijdens de boekpresentatie. Ontmoeten we elkaar op 13 mei in Hilversum?
Hartegroet,
Leonie Linssen
Ps: een boektrailer van de trilogie die perfect het dilemma van vreemdgaan uitlegt, kun je hier bekijken
Denise zegt
Wauw: net ontdekt dat er naam is voor mijn oneindige liefde, dat er zelfs een internationaal teken voor bestaat..en nu is er ook al zoiets als een polyamorie-coach…
Fijn, want ik vind het ook gruwelijk dat een website als second-love.nl zo’n succes is. Na periodes van seriële monogamie heb ik het zoeken naar de ware opgegeven. Ik ben sinds enkele weken voorzichtige stappen aan het zetten om mijn omgeving te laten weten dat ik kies voor de polyamorie.
Dit maakt het een stuk makkelijker bespreekbaar: dankjewel!
Diederik Prakke zegt
Dank Leonie, je brief stemt me blij en dankbaar. Monica Lewinsky heeft net een prachtige, moedige en liefdevolle TED-talk gegeven over haar vreemdgaan. Het enige wat me pijnlijk trof was dat ze aan “my mistake” refereert – alsof het overduidelijk is dat ze een objectieve fout maakte en alsof ze publiekelijk moet biechten om het te verdienen on publiekelijk geliefd te mogen zijn. Natuurlijk mag zij terugkijken op haar affaire als een fout. Wat me weemoedig stemt is dat ze blijkbaar voelt of meent dat ze zichzelf publiekelijk daarover moet veroordelen. Veel liefde, Diederik
Emiel zegt
Een brief uit het hart, dat moge duidelijk zijn.
Vreemdgaan heeft in zich dat je iets heimelijks doet. Het kan ook alleen maar gedaan worden door mensen die met hun partner hebben afgesproken dat ze de liefde alleen met elkaar bedrijven en niet met een ander. Anders is het geen vreemdgaan, maar een open relatie of polyamorie.
Vroeger zag ik monogamie als iets vanzelfsprekends. Niet zo vreemd: ik was ermee opgevoed, thuis en in een toen nog overwegend gelovige maatschappij. Langzamerhand ben ik gaan inzien dat er niets mis is met monogamie wanneer die mag bestaan dankzij volledig vrije wil én keus van beide kanten, maar dat het bedenkelijk wordt wanneer je gaat voelen dat je vrijheid wordt beperkt. Niet omdat je je partner niet meer liefhebt, maar omdat je zoveel méér liefde te geven hebt of omdat je partner niet (langer) in je behoeften kan voorzien. Het hoeft dus echt niets te zeggen over je relatie.
Het is mooi als twee mensen bij elkaar passen, maar het wordt gevaarlijk als ze elkaars bezit worden. Het vreedzame spel van kinderen wordt soms verstoord wanneer een van hen weigert om speelgoed met anderen te delen. Teamsporten kunnen niet zonder overspelen. Een samenleving functioneert het best wanneer we bereid zijn zoveel mogelijk met elkaar delen. Dat wil niet zeggen dat het delen altijd noodzakelijk is, maar wel dat de situatie lastig kan worden wanneer het überhaupt niet bespreekbaar. Kinderen trekken zich terug of worden buitengesloten, sporten kunnen niet langer worden gespeeld, mensen worden door de samenleving verstoten of kiezen zelf voor een individualistisch of egoïstisch bestaan.
De liefde is de basis van ons mens-zijn. Als de liefde per definitie niet gedeeld mag worden, wat hebben we elkaar dan eigenlijk nog te geven?
Erna zegt
Lieve Leonie,
ook jij bent dapper met deze brief, net als Kees van der Staaij. Toen ik het filmpje zag van dacht ik “jammer dat Leonie daar niet zit”.
Benieuwd of Kees je uitnodiging aanneemt.
Succes en plezier met alle mooie dingen die je doet en schrijft én deelt!
Warme groet,
Erna
Noor van Gulik zegt
Hoi Leonie,
Los van de inhoud: in het Brabants Dagblad is een goed gelezen rubriek: Brief aan…
Iets voor jou?
Ineke zegt
Prachtige brief , Leonie!
Vreemdgaan is voor mij ook een no go. Dat maakt zoveel,kapot.
Maar de stap naar polyamide vind ik ook een moeilijke. Ik heb in mijn omgeving en vriendenkring voorbeelden van verschillende uitingsvormen van polyliefde en heb veel bewondering voor mensen die dat in goede harmonie kunnen.