Je partner durven te kwetsen… in polyamorie kom je het geheid tegen. Afgelopen zaterdag was ik op een bijeenkomst van Pluk De Liefde: How do you poly? Ik vind het heerlijk om me te laten inspireren door andere mensen die polyamoreus leven. Een van de thema’s die de bijeenkomst ter sprake kwam was hoe je jezelf kunt zijn en je hart kunt volgen, als je weet dat je je partner daarmee kwetst? In dit artikel ga ik in en geef ik tips hoe je er mee om kunt gaan.
Jaloezie en polyamorie
Jaloezie is iets wat heel normaal is, ook in polyamorie. Jezelf toestaan van meerdere mensen te houden is iets heel anders dan je partner samen te zien met een ander, of hem of haar tijdelijk te laten gaan om te genieten met een ander. Angst, een gevoel van onveiligheid en onzekerheid kunnen zich bundelen. Als deze krachten de overhand krijgen, is het niet verwonderlijk dat zelfs de meest open minded mensen, gevoelens van jaloezie laten zien aan hun partner. Kun jij het aanzien als je partner laat zien hoe gekwetst hij of zij is?
Regie terugkrijgen
De mind probeert uit alle macht om de regie terug te krijgen. Vaak helpt het maken van afspraken over grenzen, maar meestal is dat tijdelijk. Het bloed van de liefde kruipt namelijk waar het niet gaan kan, de ziel wil ervaren en de liefde kent geen regels en grenzen. En dus komt altijd dat moment dat jij als partner met jezelf in het reine moet zien te komen, als je jaloers bent en jij je partner smeekt om bij jou thuis te blijven.
Aanzien van pijn en kwetsen
Anderzijds is het zo dat degene die zijn of haar hart wil volgen door samen te willen zijn met de andere geliefde, vaak toe moet kijken hoe gekwetst de partner is door deze keuze. Je mag dan het verdriet zien, de pijn, de wanhoop en dat kan echt door je ziel snijden. Wat kun je doen als je het niet langer durft aan te zien? Wat kun je doen als je liever je hart volgt, maar je weet niet hoe te genieten in de wetenschap dat je partner thuis een hoopje doffe ellende is?
Je eigen verlangens opgeven en jezelf terugtrekken uit de relatie(s) is een bekend mechanisme. Want stiekem geef je je partner de schuld dat jij de stap niet durft te zetten om voor jezelf te gaan, en daarna geef je jezelf de schuld. Vroeg of laat wreekt dat zich toch.
Tien tips voor de achterblijver
- Zorg voor jezelf. Een ander kan je nooit gelukkig maken, dat kun je alleen zelf. Weet dat dit jouw innerlijke oorlog is, waar gestreden wordt om jezelf weer veilig te voelen.
- Zoek afleiding. Kijk een leuke film, liefst in gezelschap van iemand die je begrijpt. Laat je masseren, of ga naar de sauna.
- Weet dat emoties altijd tijdelijk zijn, ook je verlatingsangst. Toen je moeder je vroeger op de eerste schooldag alleen liet, wist je ook niet wat je te wachten stond. Uiteindelijk heb je daar ook heerlijke dagen gekend.Huil je tranen, sta op en ga iets doen.
- Durf te voelen. Ga de stilte in en maak contact met je lichaam. Waar doet het zeer? Waar voelt het zwaar? Leg je hand op de zere plek en stuur er in gedachte liefde naar toe. Adem diep in en adem naar de zeker plek.
- Doe iets voor een ander. Nu is de aandacht op jou gericht en op jouw pijn. Verleg je aandacht naar iemand die het nog zwaarder heeft dan jij en doe iets voor hem of haar.
- Onderzoek je behoefte. Welk verlangen ligt verscholen onder jouw jaloezie, je verdriet, je wanhoop? Als je de neiging hebt om je partner verantwoordelijk te houden voor het invullen van dat verlangen, wat kun jij dan zelf doen? Omhels het kind in jezelf en geef het de liefde die het nodig heeft.
- Masturbeer in liefde met jezelf. Heb je de neiging om te masturberen waarbij je fantaseert over je partner? Probeer dan eens niet te fantaseren, maar heb jezelf lief. Iedere aanraking van je lichaam is een eerbetoon van jouw liefde voor jezelf.
- Maak een lange wandeling. Ga de natuur in en maak contact met de bomen, het gras en de vogels. Stap de wereld in en luister naar de wind. Ervaar dat je leeft. Wandelen is bewezen werkzaam tegen stress.
- Versier het huis voor de terugkomst van je lief. Ruim je rommel op, brand kaarsjes, bak een taart of zijn of haar lievelingsgerecht, leg een roos op zijn of haar hoofdkussen. Laat je partner merken dat je het fijn vindt dat hij of zij er weer is.
- Lees het boek Love Unlimited – Liefde delen in de praktijk en doe een van de 27 oefeningen uit het boek die jou aanspreken. Liefde is bedoeld om jou te laten bloeien en de mooiste weg naar persoonlijke groei in verbinding met jezelf. Wat kun jij nu zelf doen? Kom je er in je eentje toch niet uit, maak dan een afspraak voor een Jaloezie de baas dag. Onderzoek de wortel van jouw onzekerheid die gelegen is in je jeugd of kindertijd en transformeer deze.
Tien tips om te durven kwetsen en je eigen weg te gaan
- Besef: niemand kan jou kwetsen zonder jouw toestemming. Gevoelens van jaloezie, verdriet, wanhoop zijn niet van jou maar van je partner. Het is zijn of haar huiswerk om met zichzelf in het reine te komen
- Liefde is geven en nemen. Ben je ondertussen een aantal keren thuis gebleven omdat je je partner niet wilde kwetsen, bedenk dan dat het nu jouw beurt is om te ontvangen. Volg je hart en spreek af met je andere geliefde. Gun je partner zijn of haar proces.
- Het grootste geschenk dat je jouw partner kunt geven, is het vertrouwen dat hij of zij de kracht bezit het zelf te doen. Ieder mens is krachtig en heeft recht op zijn of haar ‘de nacht van de ziel’. In het diepste donker, verschijnt het grootste licht. Ook voor jouw partner.
- Maak afspraken over je terugkomst, of je wel of niet tussendoor belt of appt als je weggaat, over veilig(er) vrijen en hou je er aan. Er is niets zo fnuikend dan het niet nakomen van afspraken in onzekere tijden.
- Als je afspreek met je geliefde, zorg dan dat er ook een leuke afspraak in het vooruitzicht ligt met je partner. Het is belangrijk dat je partner zich belangrijk blijft voelen en dat je dat laat merken.
- Besef dat je niet verantwoordelijk bent voor het geluk van je partner. Je partner is ook niet verantwoordelijk voor jouw geluk. Jij kunt dat alleen maar zelf maken. Zet jouw stappen en toon moed.
- Angst is slechts een emotie die je iets aangeeft. Onderzoek de onderliggende boodschap. Welke behoefte schuilt er onder jouw angst om te kwetsen? Wat heb je hiervoor nodig van je partner en wat kun je zelf doen?
- Durf te voelen en duik in het verleden. Veel pijn en angst is een herhaling van iets wat in het verleden ook al voorkwam, waardoor het extra sterk voelt. Wanneer was de eerste keer in je leven dat je iemand niet wilde kwetsen en waarbij het toch gebeurde? Omhels je innerlijk kind en bedenk dat je nu een volwassene bent. Net als je partner.
- Ga in gesprek over jullie emoties, verlangens en behoeften. Erken de ander in diens pijn. Vraag wat je kunt betekenen voor elkaar. Hoor elkaar om te begrijpen, niet om de ander de les te lezen. Bedenk wat er positief kan zijn aan volgende stappen die gezet gaan worden. Wat zou het mooiste zijn dat er kan gebeuren?
- Erken jouw verlangens. Ze zijn er niet voor niets. Uiteindelijk is het de liefde die heelt. Ook jouw wonden. Onderzoek jouw kwetsuren en als je er niet uitkomt: maak een afspraak voor een Relatie-Intensive. Ruim de shit uit je familiesysteem op zodat jullie allebei kunnen stralen en bloeien.
Willen jullie graag je relatie openen maar durf je geen (vervolg)stappen te zetten uit angst? Is de spanning over verschillende verlangens te groot geworden? Maak gerust een afspraak voor een Verhelderingsgesprek van 1.5 tot 2 uur in mijn praktijk in Hilversum en blijf niet langer tobben. Wil je alleen komen, dan is een skype gesprek ook een mogelijkheid. Hier lees je er alles over.
Geef een reactie