Regelmatig zie ik klanten met relatieproblemen omdat omdat de partner emotioneel te dichtbij dreigt te komen. Bindingsangst en verlatingsangst zijn vriendjes van elkaar. Partners trekken elkaar onbewust op deze thema’s aan, zodat ze bij elkaar heling kunnen vinden. Als ze het aangaan tenminste. Wat is bindingsangst eigenlijk en hoe ga je er mee om?
Wat is bindingsangst?
Bindingsangst is de angst voor intimiteit voor langere tijd, de angst om te hechten. Er zitten twee kanten aan. Eerst is er de angst om iemand echt dichtbij te laten komen. Hiervoor moet je het aandurven om je kwetsbaar op te stellen en je partner te laten zien wat er in jou omgaat. Durven laten zien wat je raakt. Durven zien hoe je partner er op reageert. De reactie binnen laten komen. En als je dat gedurfd hebt, komt het overwinnen van de tweede angst: niet wegrennen als dit gedaan hebt, maar in verbinding blijven. Het is ook als je weer even op jezelf bent geweest, weer terug durven komen en de ander opnieuw onder ogen komen. Dit heb ik de vorige keer laten zien van mijzelf. Oeps. Mag ik er nu nog steeds zijn? Of word ik afgewezen?
Uitingen van bindingsangst
Ieder mens speelt in liefde en relaties het spel van autonomie en verbinding. In een gezonde relatie zijn deze in balans: je bent in staat om lekker op jezelf te zijn, en je bent in staat om intiem te zijn met een ander. Bij iemand met bindingsangst lukt dat niet echt. Mensen met bindingsangst vinden het prima om alleen te zijn en zichzelf te vermaken. Mogelijkheden om een intiem en verdiepend contact aan te gaan, gaan ze liever uit de weg. Ze richten hun aandacht vaker op de partner(s) dan op zichzelf, zoeken ruzie of ze houden het oppervlakkig. Alles wat neigt naar een vaste relatie in een bepaald stramien, wordt vermeden. Echte intimiteit is er niet.
Overlevingsstrategie – ik heb niemand nodig
Om je met anderen te kunnen verbinden, is het belangrijk om een goede verbinding met jezelf te hebben. Hoe sta je tegenover jezelf? Mag jij er zijn van jezelf met al je grillen en grollen of wijs je eigenlijk jezelf af? Stel jezelf de vraag: mag ik er zijn van mij? Hou ik van mij? Veel mensen met bindingsangst zijn in het verleden of als kind gekwetst. Ouders zijn per definitie niet perfect en als kind ontwikkelen we strategieën om de pijn van afwijzing of liefdeloosheid niet te hoeven voelen. Een van de strategieën is jezelf terugtrekken: ik doe het wel alleen, ik heb niemand nodig. Onze overlevingsstrategie die we als kind ontwikkeld hebben, en die ons in die tijd zo goed geholpen hebben, kunnen ons als volwassene in een relatie ons in de weg gaan zitten. Dit kan zich uiten als bindingsangst, wat vaak frustratie oproept bij de partner.
Hoe kom ik er van af?
Alles wat we ooit hebben aangeleerd in ons leven en wat niet van ons oorspronkelijke liefdevolle zelf is, kunnen we ook weer afleren. Pijn van oude emoties slaan zich op in ons lichaam waardoor het leven uiteindelijk een aaneenschakeling wordt van het zich herinneren van de eerste keer dat we die pijn ervaren hebben. Als we de herinnering van de oorspronkelijke pijn kunnen ‘herschrijven’, wat bijvoorbeeld kan via visualisaties, regressie of systemisch werk, kan het lichaam deze vastgezette emoties loslaten en kun je daarna met een vrije blik de wereld in kijken. Dat wil zeggen: zonder de verlammende angst of pijn. Daarnaast kunnen we leren om onszelf liefdevolle gedachten te geven in plaats van onszelf in gedachten te veroordelen. Want dat laatste gebeurt van onbewust zonder dat we er erg in hebben en hiermee voeden we de herinnering. Het ontwikkelen van liefdevolle gedachten voor onszelf, zorgt voor meer eigenwaarde en zelfliefde en daarmee voor meer liefde en intimiteit met de ander.
Angst oplossen? Durf te voelen!
De grootste oplossing in het transformeren van angst ligt in het durven voelen van de angst of de pijn. Gek genoeg is dat nou net datgene wat we als mens willen vermijden. Niemand wil pijn of verdriet voelen, dus lopen we er liever voor weg. We bedenken allerlei strategieën om niet te hoeven voelen, zoals vluchten of de aandacht op iets anders vestigen. Soms helpt dat, maar vaak komt juist dat waar we ons tegen verzetten, als een boemerang weer terug. Het durven voelen van de pijn en er doorheen gaan, met je volwassen bewustzijn en aanwezigheid, is vaak de sleutel tot transformatie. Dat is wat anders dan terugvallen in je oude kind-emoties en er in blijven hangen. Als je langer dan dertig seconden met heel je bewustzijn aanwezig kunt zijn bij jouw pijn, verzacht deze al. Als je dit te moeilijk vindt, vraag dan of iemand je helpt en die je vertrouwt, zoals een coach of therapeut. Iemand die vanuit liefde met je mee kijkt. Durf te voelen vanuit liefde. Liefde heelt.
Vorige levens
Afgelopen week ontdekte ik dat ik een enorme onmacht voelde met angst voor verlies. Ik had echt fysieke hartenpijn nadat mijn partner en ik voor het eerst in de drie jaar dat we elkaar kennen, onenigheid hadden over de vorm van onze relatie. Allebei onze harten gingen op slot. Toen ik ging mediteren op de pijn, ontdekte ik een vorig leven waarin hij slavendrijver was geweest en ik door hem vermoord was, omdat ik kwaad over hem had gesproken. De pijn verminderde meteen toen de levens waren gezien en de oude energie uit mijn lichaam verdween. Ook deden we een helingsweekend met Sasha Cobra die toevallig in Nederland was, waardoor de rest van de pijn ook verdween. Oude, onbewuste opgeslagen emoties werden bevrijd, waardoor we weer met elkaar in gesprek konden, met een open hart. Nu stroomt het weer.
Transformatie
Heb jij last van bindingsangst over verlatingsangst? Het transformeren van emotionele pijn vindt plaats op diverse niveaus: fysiek, emotioneel, mentaal en spiritueel. Tijdens een Relatie-Intensive onderzoek ik samen met jou welke verborgen emotionele pijn er is, die jou in je huidige relatie gespiegeld wordt. De oude trigger kan komen uit dit leven zijn vanuit je jeugd, of iets dat overgedragen is vanuit jouw familiesysteem, maar het kan ook in vorige levens zitten. Samen gaan we op reis met als doel heling te brengen in jouw systeem.
PS: Worstel jij met bindings- of verlatingsangst? Maak dan nu een afspraak voor een verhelderingsgesprek, Hierin onderzoeken wat jij nodig hebt om de onbegrepen heftige reacties in jouw relatie te helen en hoe jij een volgende stap kunt zetten naar geluk. Je kunt dit ook samen met je partner doen.
Thalia zegt
Nuttige informatie. Alleen jammer dat de mensen met bindingsangst dit en andere hulp en of inzicht vaak afwijzen. En er niet in willen geloven.
J.Wijnands. zegt
De beste hulp -en voorbeeld! – die je hem kan geven is; jezelf zijn!
Als je ‘meegaat ‘in zijn angst bevestig je hem er alleen maar in.
Nadenkertje toch?
Succes!!!
Leonie Linssen zegt
Als iemand wegloopt voor zijn of haar problemen, is er niet zo veel dat je kunt doen. Weglopen is daarbij ook een onderdeel van de bindingsangst, het is ook een manier van ontvluchten. Er is een heel goed boek over bindingsangst: Liefdesbang, van Hannah Cuppen. Daar lees je veel over de dynamiek tussen partners waarbij de een bindingsangst heeft en de ander verlatingsangst. Vaak houden mensen in deze dynamiek elkaars trauma (onbewust) in stand en wat ieders aandeel is, en hoe die dynamieken werken, wordt hier heel duidelijk gemaakt. Uiteindelijk ligt de sleutel in jezelf, voor degene met bindingsangst en voor degene met verlatingsangst. Iemand anders kan het niet voor je doen. Jij niet voor hem, en hij niet voor jou. Je kunt alleen maar jouw behoeften aangeven en daarin trouw zijn aan jezelf. Als iemand je niet kan geven wat jij jezelf wenst en het heeft vooral een negatieve invloed op jouw leven, dan is het ook belangrijk om trouw te zijn aan jezelf en te kiezen voor jezelf. Ik wens je veel succes toe!
Anna zegt
Hallo,
Ik heb iemand ontmoet die last heeft van bindingsangst.
Dat is ook de reden dat hij de relatie met mij heeft gestopt. Hij kan zich niet helemaal geven… er vol voor gaan.
Dit heeft te maken met zijn opvoeding. Zijn vader heeft schitzofrinie en zijn moeder heeft hij ook niet echt een goede band mee.
Hij wil alles zelf oplossen, maar dit gaat hem niet lukken, hij loopt er eigenlijk voor weg. Ik wil hem graag helpen, maar weet niet hoe.
Hebben jullie misschien advies?